QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2562|回復: 3

[語音探討] 阳去有冇降调?

阳去有冇降调?阳入系唔系一定有降调.

1,自已讲嘅时候主观感觉有冇?

2,听人哋讲,仔细辨音.

用呢两种方法答题目嘅两个问题.

原帖由 alex 於 2009-5-18 22:13 發表 阳去有冇降调?阳入系唔系一定有降调.   1,自已讲嘅时候主观感觉有冇?2,听人哋讲,仔细辨音.用呢两种方法答题目嘅两个问题.
去聲理論上係降調,但係廣州話係平調。

入聲係促調。

唔好讲理论,十几年前就知.

你都冇用上边所讲嘅方式嚟进行具体分析.

根據我嘅感覺,有降調。

其實,我好早就覺得粵語音韻嘅書所講嘅聲調調值唔妥,雖然啲出書嘅人聲稱粵語係以廣州音爲標準音,佢哋所講嘅聲調係廣州話嘅調值,但係我感覺真係唔係佢哋所標註嘅調。事實上網上嘅粵語語音生成網站,使用啲磚家著作上嘅調值所生成嘅粵語係怪聲怪調嘅。唔信你自己去個網站度輸一段話試試。

根據我自己嘅感受:陰平嘅高平、陽平都係平調;陰上陽上都係升調;陽去係降調。即使係陰去,雖然接近平調,但係其實仍有些少嘅下降感覺,如果以5度嚟標,確實可以話係平調,但係如果以更細緻嘅12平均率嚟劃分,其實陰去都有一個半音嘅下滑,相當於Fa-Me嘅感覺。

順便發個我讀嘅聲調語音圖譜,其中下半部分嘅藍綫就係表示頻率,從中可以睇到我各個聲調發音嘅頻率走勢。我係土生嘅廣州人,三十幾歲。

按順序,我發嘅音係:si1, si2, si3, si4, si5, si6, sit7, sit8, sit9