QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6406|回復: 7

蔡國權——再見也許不再會

蔡國權Choi, Terence(1953年12月26日出生),香港80年代創作歌手,為人處事低調,是當時為數不多作詞、作曲可以一手包辦的音樂人。

他在1982年正式進入錄音室,最初以作品《童年》為人所熟悉。之後作品相當多,代表作有《不裝飾你的夢》、《懷念你一世紀》等等,其中為徐小鳳所寫的《順流逆流》更成為經典作品之一,並獲得香港十大中文金曲頒獎禮最佳填詞獎,蔡國權是當時榮獲此獎項的唯一一位創作歌手。

他1987年於紅磡香港體育館舉行個人演唱會,羅文和林憶蓮為其中兩位嘉賓。1990年於大專會堂舉辦一場迷你演唱會答謝歌迷,之後退居幕後,專注於創作、監製等工作。他原本打算在2002年復出,並計劃在翌年(即2003年)推出新專輯並開其第二次大型個人演唱會。但卻在同年11月13日下午四時半,於廣東東莞發生交通意外受傷,腦部嚴重受創,2005年更患上腦萎縮,至今尚未完全康復。一眾曾和他合作過的歌手於2006年3月在香港文化中心舉辦《群星匯聚關懷蔡國權金曲夜》,為他籌募醫藥費。

唱片
1982年 蔡國權
1983年 在你耳邊唱
1984年 再見也許不再會
1985年 一生愛您一個
1985年 蔡國權精選(新曲+精選)
1985年 風中暖流
1986年 燃亮的火炬 (EP)
1986年 愛的獨白
1987年 夢的預言
1987年 蔡國權(新曲+精選)
1988年 投向未來
1989年 懷念你一世紀(新曲+精選)
2004年 完美先生(新曲+精選)

2002年11月13號晏晝四點半

出事地點:東莞五點梅大橋(留意路牌,正體字)

當時入住嘅東莞虎門醫院(虎門益壽山莊)深切治療部(ICU)

*有報導指係東莞虎門人民醫院,錯嘅,東莞冇虎門人民醫院,只有太平人民醫院同虎門醫院。

歌手蔡國權慘變人球居護老院

倪承坤
01-31-07, 04:04 PM
唔知講乜好,點解會發生啲噉嘅事。

http://hk.news.yahoo.com/070130/60/20xa6.html

車禍致癱瘓的歌星蔡國權,一生儼如作品《順流逆流》,去年演唱會籌得六十萬元,原以為可安心醫病,豈料遇上另一次「逆流」。他因監護權糾紛,被逼入住護老院,妻子探望也受到限制,孤伶伶在輪椅上顧影自憐,妻子痛心地問﹕「佢屋企人係唔係想佢在老人院終老﹖」

五十三歲的蔡國權,被社署安排入護老院,本來已露曙光的前路又出現陰霾。社署發言人回覆本報查詢時表示,社工會為蔡安排由主診醫生指示所需的治療,對於家人提出入住復康醫院的要求,社工在考慮醫生及物理治療師的意見及實際可行性後,會作出適切安排。

○二年,蔡國權東莞遇車禍,腦部重創兼腦萎縮,致行動不便,說話困難,但蔡沒有放棄,每天規定自己五小時運動,定期進行物理治療,他曾自信地說﹕「康復樂觀……我死過生,好好彩﹗」

蔡意志堅定,感動不少朋友,去年三月演唱會,徐小鳳、譚詠麟等著名藝人紛紛義不容辭演出,為他籌得六十萬元生活費,助他擺脫困窘生活,讓他可無後顧之憂接受治療。「諗住之後會有好日子過,點知惡運先係啱啱開始。」蔡太余達卿含淚的說。

原來,自從蔡遇車禍以來,蔡太曾與丈夫的親人,在治療安排上意見分歧,更因爭奪蔡國權的監護權而對簿公堂,關係緊張。當蔡透過演唱會籌款獲得生活費後,妻子開開心心為丈夫的康復制定一個長遠計劃,聘請一名外籍女傭全職照顧丈夫,但去年八月,女傭放年假離港十多天,社署突安排警察帶走蔡,入住香港仔一所弱智人士院舍。

「佢係行動不便,但智力正常,佢成日問我,點解要住呢度﹗我聽到好心痛﹗」她說。至去年十二月,蔡又被轉送慈雲山一所護老院,眼前盡是一張張陌生老臉,耳邊是病痛折磨的呻吟聲,冷冰冰偌大院,無所事事的他常獨坐輪椅看書,或輕哼旋律自娛,見者心酸。

個多月來,蔡太因不獲社署通知轉院,無法探望丈夫,直至最近,她才有機會探望蔡國權,看到令人難堪的淒涼景況,夫妻無言以對。

「佢本來用輔助架可以行到,依家只可成日坐輪椅﹗」蔡太說,以往在家時,安排丈夫接受針灸及物理治療,情況一直有好轉,但社署接管後,只見丈夫行動愈來愈差,她懷疑於護老院提供的物理治療不足有關,而且很擔心丈夫的健康﹕「現時成日坐,企都好難,癡肥﹗」

*藍字正過。

下雪邊界
01-31-07, 07:21 PM
首先,topic副題入面講到"人球",我想問蔡生幾時做過人球呢? x)

睇生果報話社署係監護人,而蔡太就係資產監管人
如果屬實的話,蔡太的確無權過問資產以外一切安排

不過我對蔡生係咪神智清醒同智力正常有保留
好似樓上講,如果佢真係神智清醒同智力正常
理論上應該唔需要社署做佢監護人
最起碼唔使蔡太幫佢管理資產tim啦

另,復康醫院同物理治療唔係話想要就有
最起碼要醫生評估過有需要先得
而且以香港政府依家嘅醫護資源,就算排期都有

另,有冇人記得佢當年響內地撞車詳情?今日聽同事講話當年撞車陣佢好似同其他人左擁右抱緊...

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070131&sec_id=462&subsec_id=830&art_id=6767896

蔡 國 權 妻 含 淚 轟 社 署

蔡 國 權 02 年 在 東 莞 發 生 嚴 重 車 禍 後 患 上 腦 萎 縮 , 導 致 行 動 不 便 及 說 話 困 難 , 月 前 被 擔 任 監 護 人 的 社 署 安 排 入 住 老 人 院 ; 蔡 太 稱 社 署 在 蔡 國 權 入 住 老 人 院 後 已 停 止 為 他 安 排 物 理 治 療 , 蔡 太 多 次 向 社 署 提 出 要 求 也 不 獲 理 會 , 遂 於 日 前 向 傳 媒 哭 訴 , 她 表 示 丈 夫 在 缺 乏 物 理 治 療 下 , 行 動 差 了 許 多 , 生 怕 丈 夫 因 此 加 速 退 化 , 情 況 令 人 擔 憂 。

蔡 國 權 太 太 余 達 卿 , 上 周 五 晚 ( 26 日 ) 在 好 友 及 家 人 陪 同 下 , 於 尖 沙 嘴 一 卡 拉 OK 約 見 傳 媒 , 但 事 先 講 明 不 欲 傳 媒 拍 照 。 對 於 月 前 蔡 國 權 被 社 署 安 排 入 住 慈 雲 山 一 所 老 人 院 , 蔡 太 邊 飲 泣 邊 說 : 「 舊 年 八 月 , 我 個 工 人 剛 好 約 滿 返 鄉 下 放 假 , 跟 住 社 署 呢 個 時 候 話 要 帶 佢 離 開 , 但 治 療 停 晒 。 佢 ( 蔡 國 權 ) 朋 友 都 覺 得 停 唔 得 , 仲 搵 人 去 幫 手 , 但 係 社 署 堅 持 要 帶 人 走 。 我 只 係 資 產 監 管 人 , 當 日 走 係 好 愕 然 , 佢 帶 兩 個 差 人 上 帶 蔡 生 走 , 都 唔 肯 等 我 返 屋 企 先 帶 走 。 」

問 到 蔡 國 權 現 時 健 康 情 況 , 蔡 太 大 感 無 奈 說 : 「 佢 ( 蔡 國 權 ) 冇 以 前 咁 好 , 行 動 差 好 多 , 以 前 都 可 以 行 到 , 家 企 都 唔 想 企 , 腳 冇 力 , 因 為 治 療 已 經 停 。 我 只 係 想 佢 有 得 做 物 埋 治 療 , 唔 想 佢 咁 快 退 化 , 幫 佢 做 到 運 動 , 但 佢 ( 社 署 ) 話 蔡 生 唔 需 要 , 佢 話 係 醫 生 講 唔 需 要 ! 我 希 望 佢 可 以 去 到 麥 理 浩 復 康 院 , 因 為 每 日 都 有 專 人 幫 手 做 治 療 。 」

求 助 精 神 科 醫 生

蔡 太 續 說 : 「 官 字 兩 個 口 , 唔 係 家 人 想 做 乜 就 可 以 做 到 , 我 好 明 白 朱 振 國 家 人 心 情 。 家 唔 係 因 為 老 人 院 環 境 問 題 , 最 重 要 係 安 排 物 理 治 療 畀 佢 。 做 物 理 治 療 要 好 多 儀 器 , 又 要 物 理 治 療 師 。 我 普 通 人 唔 到 佢 最 正 確 方 法 , 一 定 要 有 專 門 人 做 ! 」
對 於 早 前 有 報 道 指 蔡 國 權 父 親 曾 向 人 狂 呻 蔡 太 鮮 有 到 老 人 院 探 望 丈 夫 , 蔡 太 未 有 正 面 回 應 , 只 說 : 「 有 苦 自 己 知 , 我 一 直 有 照 顧 佢 ( 蔡 國 權 ) , 又 會 盡 量 配 合 社 署 , 但 爭 取 好 多 都 爭 取 唔 到 , 我 都 要 生 活 , 我 都 冇 人 養 , 仲 要 工 作 。 」 其 時 蔡 太 身 旁 的 妹 夫 表 示 蔡 太 多 年 來 受 到 的 打 擊 實 在 太 大 , 又 要 與 社 署 角 力 , 已 在 看 精 神 科 醫 生 。

社 署 聽 醫 生 意 見

社 署 發 言 人 昨 就 蔡 太 投 訴 回 覆 本 報 說 : 「 社 署 社 工 一 直 為 蔡 先 生 安 排 由 主 診 醫 生 指 示 所 需 的 治 療 , 對 於 家 人 提 出 的 其 他 要 求 , 社 工 會 在 考 慮 醫 生 及 物 理 治 療 師 的 意 見 及 實 際 可 行 性 後 , 為 蔡 先 生 作 出 決 定 及 安 排 。 由 於 社 署 現 時 為 蔡 國 權 先 生 的 監 護 人 , 為 保 障 蔡 先 生 的 個 人 私 隱 , 社 署 不 會 透 露 個 案 詳 情 , 但 社 署 強 調 , 社 工 一 直 並 會 繼 續 密 切 跟 進 個 案 , 並 會 以 受 監 管 人 士 的 利 益 及 福 祉 為 大 前 提 , 為 當 事 人 制 訂 福 利 計 劃 。 」

[與你共鳴]系列一早就貼咗呢首歌啦

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=10847&extra=page%3D9

感懷蔡生。。。。。。

原帖由 Jean 於 2009-5-18 13:37 發表 [與你共鳴]系列一早就貼咗呢首歌啦 http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=10847&extra=page%3D9 感懷蔡生。。。。。。

唔係為咗貼呢首歌而貼嘅,係為咗引出後面嗰啲內容咋。而家佢坐輪椅,估計好難「再會」囉。

蔡先生的靓歌不少啊.