QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7169|回復: 11

[輸入法] 手機輸入粵語字方法匯總

1,字庫:   大家可以通過刷手機嚟增加字庫,即係換手機嘅字體(智能機,部分索愛手機可實現),方法請參考各大手機論壇。

2,LINUX手寫系統可以將輸入法選項調為繁體即可手寫輸入(如 E680)

WIN系統可以安裝 梅花 輸入法

S60系統可以安裝 A4 輸入法

黑霉手機可以直接添加繁體中文支持同埋 粵語拼音輸入法(同電腦粵拼打法一樣,但貌似字庫少啲)

相關貼:

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=9071&extra=page%3D3

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=6342

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=10346&extra=page%3D3

送上常用粵字拼音打法:

佢(qu)
乜(mie) 
嘅(ge)
嬲(niao)
係(xi)
咁(gan)
哋(die)
唔(en) 
睇(di)
啲(di)
冧(lin)
冇(mao)
惗(nie)
嘎(ga)
咩(mie)
嗻(zhe)
嗟(jue)
嚟(li)
叻(li)
喱(li)
咪(mi)
梗(geng) 
喺(bei) 
抦(bing) 
啵(bo) 
俾(bi)
嘈(cao) 
噏(xi)
掟(ding)
嘞(le) 
靓(liang) 

囖(lo)
揾(wen) 
攞或摞(luo) 
咦[噫] (yi) 
咗(zuo)
喔(wo)
疴(ke)

智能機刷過語言包的確可以!黑霉0甘勁?可以直接安裝粵拼?
嘩!睇嚟黑霉好吸引吖……字庫可以再加裝…不成問題
有冇啱iphone用嘎~~??
黑霉可以嘅,貌似仲可以裝倉頡 。

Win Mobile 手機 就有很多選擇,

有 Touchpal 、 梅花、A4……

繁簡字都有,

拼音、五筆、倉頡、簡易、廣東拼音、筆劃、、、、、、……

A4嘎輸入法就可以打粵語囖~!哈哈,我宜家就用緊...
智能機,S60系統嘅,安裝個搜狗或者A4輸入法就得啦。
送上常用粵字拼音打法:
佢(qu)乜(mie)  嘅(ge)嬲(niao)係(xi)咁(gan)哋(die) 唔(en) ...
kristan 發表於 2009-5-13 20:46

我林呢位仁兄一定系除裤放屁啦,我地有咁多粤语输入法唔用,去用煲冬瓜。。。