QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7390|回復: 25

[正字本字] 「尋日」之「尋」意

尋日,其義又如「昨天」.
我疑尋日之字是「沉日」,疑「沉」是從日部,不知沉是否本字.
其意是已沉之日,又如「昨天」.
此因日是天光時至有.

噉「昨日」嘅「昨」又點解?

若果你解唔到[dou2]人哋嘅「昨」,就唔該唔好鑑硬解釋我哋嘅「琴日」。

我系估.
我係處講緊粵語,此如京話何幹?
你個理論有問題.

點解要對自己嘅語言咁yimzim呢?

係唔係冇「意思」嘅字詞就唔講呢?或者特登拗me個音嚟講呢?

粵語係古老嘅語言,「琴日」係粵語嘅早期嘅、底層嘅詞,唔使解釋嘅。

琴日與尋日,二者皆有用.
語言唔講究系唔會有發展.
我所解岩否,是其次.
其重在於我有嘗試.

當然唔系話不知其理而不用.
理本在,只是等有心人去理解.

原帖由 攸固 於 2009-5-8 15:04 發表 琴日與尋日,二者皆有用.語言唔講究系唔會有發展.我所解岩否,是其次.其重在於我有嘗試.當然唔系話不知其理而不用.理本在,只是等有心人去理解.

講究?睇怕呢度都冇邊個講究得過我嗰囉。

睇吓你寫啲乜:其次.其重於我有嘗試.當然唔系話知其理而用.理本,只等有心人去理解.——唔該你講究吓呢啲先啦。

乜嘢「尋日」即係「尋找太陽」、「沉日」即係「太陽沉咗落去」,幼稚園啊?你唔知醜我都覺得面紅啊。

我真系唔知醜,為何我有思想就要知醜?
至少我有用時間想過,有求知欲.
因有探討至可尋到:盍字是點解之點本字.
我唔覺我用字有何問題,雜又如何?

不如你慳番精力,用時間去助探討重好啦.

睇下呢度先:

感受粤语:随俗还是改俗?》

阿樓主,嚴於律越/粵、寬以待laau,唔覺得可恥、可悲咩?! laau字都係好勉強噉、夾硬噉——將音就字、將字就音啫!laau字係最冇講究、最唔嚴謹嘅漢字!

原帖由 攸固 於 2009-5-9 04:37 發表 我真系唔知醜,為何我有思想就要知醜?至少我有用時間想過,有求知欲.因有探討至可尋到:盍字是點解之點本字.我唔覺我用字有何問題,雜又如何?不如你慳番精力,用時間去助探討重好啦. ...

點解唔寫「點解」要寫「為何」啊?點解唔寫「搵到」要寫「尋到」啊?係唔係唔知所謂嘅「本字」就唔寫啊?

啲字只不過係符號嚟嘅啫,啲音至係至緊要咖嘛。啲日文究有好多漢字咯,但係人哋啲音就係唔同你,唔通你話人哋錯咩?符號嚟之嘛。

我唔係反對你搵「本字」啊(真係搵到就至好添啦),不過要有條底線囉,音為主,字為次,千祈唔好因字改音。

講到「精力」囉喎,而家我哋火燒眼眉嘅係啲音、詞、語法、習慣用語。你嗰啲字幾時都喺你啲宣紙度,又使乜驚呢?

不可只以音為主,若如此,用佢或他,又有何分別?

我知傢下,全國陷入文化衰退,此全多得所謂規范與雙音節.
人家可吊起牌,話從規范有文明.

有些求知之人會話:
何謂文明?明其文也.

若我同你講,佢之意系某距(離)之人,你會覺用佢字好,還是他字?
o既字,我已可確定是己字,己之意是某本者,是助詞,三筆過,重好過你寫個的字.
點解之點,本字是盍,其音讀若豔jim,本音可能是ngim而變成dim.
此字之意不詳,但古書有用,例如《國語》中有用不少.

人家只可以所謂規范而達意.
我地可以形,音,意,義,(字或音)理,而達意,此至系正中華夏文化.
有本字系唔夠,要有人用至得.

啲生僻字你鍾意點注音都得,左變右變,點變都得,我真係冇乜所謂。不過,睇怕你都要日日拎著個大聲公喺條街度嗌至得嘞,第一、啲人唔識呢啲字,第二、啲勤力嘅細「路」會查字典,然後就會問你:「叔叔,呢個字係唔係讀[jim]啊?噉我哋係唔係要講「jim解」,唔講得「點解」啊?」

至於嗰啲係人都知點讀嘅字就冇得變音嗰囉喎,譬如個「他」字,係人都知係[taa],點變啊?噉唔係就要用個「佢」字囉,符號嚟嘅,簡單易明。

阿漢學家,你照玩你嗰啲字啦,不過唔好搞到我哋啲音,唔該。係噉。

普通也有文白讀.

「佢」嘅本字係「渠」,或者講,我地今日講嘅「溝渠」嘅「渠」係最早用嚟指代he/him呢個意思嘅字。

難道因為咁就要使用「渠」?

我支持正字係因為粵語使用需要穩定,既然古已有之嘅用字,還其本意,好應該,但如果讀音都唔同嗮,又有延用久之(呢個時間可以討論)嘅借用字,就可視之為「正字」。

正字實在唔應該鉆牛角尖。

「陣」字最初係寫成「陳」嘅,唔同而家又將「陣」寫返「陳」咩。

原帖由 Jake_ct 於 2009-5-10 18:21 發表 「佢」嘅本字係「渠」,或者講,我地今日講嘅「溝渠」嘅「渠」係最早用嚟指代he/him呢個意思嘅字。難道因為咁就要使用「渠」?我支持正字係因為粵語使用需要穩定,既然古已有之嘅用字,還其本意,好應該,但如果讀音都唔同嗮,又有 ...

就係,音唔啱,咪等於要我哋講laau話?噉重使乜研究粵語啫?!

我發覺,口語之「聽」日,若本文是挺.
此是配合,「沉」日之論.
挺有立之意,與沉是相對.

當然我只是狂想地去估.

原帖由 攸固 於 2009-6-12 23:59 發表 我發覺,口語之「聽」日,若本文是挺.此是配合,「沉」日之論.挺有立之意,與沉是相對.當然我只是狂想地去估.

閣下真系好盞鬼,

本想以雋永文言撰稿,但操練日字短少,以至詞不達意,令各粵協同窗猜字謎 !

正所謂欲速不達,須經多番磨練砥礪,纔可達到成功之路 !

常讀春秋可令你詞鋒凌厲

常讀史記可令你了解歷史,引經據典,用詞恰當

常念唐詩三佰首,不會吟,也會偷.可令你為文人雅仕

如肯發心研讀楞嚴經,能悟其義趣,則可令你超越一切世間文字之境界,無可比喩 !

「聽日」有啲地區讀「天日」啵。

原帖由 yzcaztz 於 2009-7-2 11:03 發表 「聽日」有啲地區讀「天日」啵。

听日本来就是天光日之连读。

这个「寻」,有加口字部,典型是个借字,但是沉日就不妥了,字好解,意好解,不会这么造法。我疑是「前日」,但又要与前日区别,故转音,便形成「寻」。