QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3797|回復: 4

新作《離》(改編: Pet Shop Boys: The Way It Used To Be)

原曲: The Way It Used To Be (收錄於2009《Yes》大碟)
原唱: Pet Shop Boys
作詞: Laurence Leung

回憶 痕跡 不褪色 有山水做證
紅色 牆壁 呼喊聲 如今不再聽

追逐英雄志,熱血不復當年痴
驚惶的孩子,漆黑找尋光明處

窗外傾盆雨,灑落的淚珠
紛亂的迷思,頃刻糾纏心靈處

沉默破損,憤懣進佔
原地轉圈,不見終點
盛載記憶的那段光陰不再見

淩亂髮端,腦内作戰
沉沒耳邊,心照不宣
但我眷戀的那段聲音飄更遠

淒風中,人獨舞,思緒亂
獨飲千杯,不復再醒
杜康解憂,重遇再生以後
莫使金樽,空對晚星

鞋踏破荒野霧已散
塵俗掛牽一去不返
越過遠山,奔向淨土,心灰意冷

蝴蝶破繭,美艷再誕
華麗再生天際之間
害怕見到失意面孔悲聲慨嘆

偷仙丹飛天一息之間
闖千山縱使滿荊棘機關
不歸返永消散天邊界限

追逐英雄志,熱血不復當年痴
驚惶的孩子,漆黑找尋光明處

窗外傾盆雨,灑落的淚珠
紛亂的迷思,頃刻糾纏心靈處

記掛那片藍田日暖
慨嘆既往黃粱夢斷
渺渺世界紅日漸遠
再會,不必心酸

看流星飛遠,跌落於深淵
嘆息人生苦短,思憶且斬不斷 [ 本帖最後由 lhk 於 2009-5-6 07:13 編輯 ]
咁有ROCK味嘅一曲英文歌,經K少妙筆填詞,改編成為有如此吶喊色彩嘅哲理作品,好嘢,足見K少嘅填詞功底之深!
首詞寫得好深,已經有啲專業填詞嘅感覺。不過首詞嘅已經同首歌嘅旋律唔係咁襯,如果有人改編下首歌,改得悠揚啲會襯好多。
本身第一次聽到Pet Shop Boys嘅呢首新歌,我就好鍾意,覺得好「達明」,而且立即諗起「達明一派」80年代嘅幾首傑作。(睇過訪問,達明一派都承認受呢隊樂隊影響好大,而亦有人將達明比作香港嘅Pet Shop Boys)。

本身呢粵語改編歌,構思係想寫一個人「曾經有過美好生活回憶,但現實之中卻處身於一個充滿紅色嘅世界,好想掙脫同逃離呢個世界,奔向佢心目中嘅嗰一片淨土」,同時想營造佢回憶同現實交錯嘅亂同迷離嘅感覺(可惜後尾寫到稍有偏離)。寫嘅過程中,有時腦内詞彙貧乏,就好自然聯想到借用達明80年代嘅一啲幾有象徵色彩嘅詞,好似「偷仙丹飛天」,「人獨舞亂衣鬂」,「失意的孩子」呢啲。Highyun嘅建議都有道理,後尾寫到有少少「哀怨」同部分帶有中國古代色彩嘅詞,可能唔係太適合個beat.

加咗個試唱版:
pet shop boys 系90年代 dream pop领军人马,楼主识货啊!