QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3754|回復: 7

隨意新作兒歌一首《哥本哈根有間些粉》(已加入MV同第二段)

曲:日本光榮公司(KOEI)《大航海時代IV》之北歐城市配樂
詞:LHK
創作意念:習慣咗亞洲大城市生活嘅人,已經離唔開便利店,而歐洲大部分地方,便利店都係新鮮事物,據調查,全個歐洲大陸,係得瑞典同丹麥呢兩個國家有 7-ELEVEN 便利店。2個月之前,本人去到哥本哈根,見此便利店,就好似他鄉遇故知,久別重逢,再加上哥本哈根呢個童話般嘅北歐海港城市,風景優美,當地人質素又高,好多創意嘅事物貫穿於整個城市,於是作咗以下呢首歌:

《哥本哈根有間些粉》

(原曲下載: City of North Sea .mp3 (1.4 MB, 下載次數: 82)

(MV參見回帖二樓)

哥本哈根唱大銀

哥本哈根凍又震

哥本哈根仲有間「些粉」

半夜三更仍着晒燈

哥本哈根有白粉

必須小心染毒癮

哥本哈根仲奇妙萬分

童話般景致樂韻

舊城内望向天空流雲

聽候鳥合唱聲音

河畔,驟見海鷗遠飛入雲

小船划向海心

海洋 是我故鄉 海水輕拍槳

迎着耀眼艷陽

飛翔 如候鳥 自由天空歌唱

在遠方可找到我路向

(第二段,音樂一樣)

哥本哈根有個男人,
炒燶股份冇埞瞓,
好彩左近實有間些粉,
半夜三更仍賣嘢飲

嗰間些粉有個大嬸,
好鬼好心叫佢嚟瞓,
哥本哈根洋溢着善心,
無需擔心有病困。

舊城內望向天空流雲
聽候鳥合唱聲音
河畔,驟見海鷗遠飛入雲
小船划向海心

海洋 是我故鄉 海水輕拍槳
迎着耀眼艷陽

飛翔 如候鳥 自由天空歌唱
在遠方可找到我路向

註釋:
1.唱大銀:丹麥流通丹麥克朗(DKK),所以記得要唱定錢先入城。
2.些粉:代表7-ELEVEN,為港式譯音,曾經已「梗有一間喺左近」為口號。
3.白粉:哥本哈根有個特定區域「自由城」,處於無政府狀態,居民唔使繳稅,亦可吸食、販賣毒品,因此吸引唔少道友前往
4.童話:作家安徒生曾經生活在此,並且長眠於此城市,而根據其小説製作嘅小美人魚像,亦安放此處,成爲丹麥標誌。

齋伴奏版

完整有人唱版:

北歐、丹麥、童話、兒歌~~~從旋律嘅選材,可以深深感受到K少嘅呢首作品有好典型嘅歐陸兒歌風情,一種好bright嘅feel,有呼吸住自由氣息,翱翔萬里嘅感覺。

歌詞有麥兜feel,行萬里路真係唔同啲,K少啲填詞而家水準好高。

居然睇唔到二樓

加咗第二段歌詞同試唱版

聽到Highyun同Samkong噉講,好多謝。的確首旋律有自由,輕鬆嘅感覺,呢首旋律以前打機嘅時候就好鍾意,每當航船一去到北歐城市,就會變咗呢首背景音樂。所以去到哥本哈根,我自己就好自覺哼住呢個旋律。後尾我作埋第二段,講一個哥本哈根男人嘅遭遇,大家不妨睇o下以下完整嘅兩段版。(第二段歌詞加咗喺頂樓)

(睇唔到Youtube嘅朋友,我都嘗試上傳去「土豆」,但係慢到嘔,放棄咗)

(以下MV係試唱版)

呵呵,技藝不凡啊