QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2836|回復: 14

[純水無大礙] 本人受辱之经过

「粤塔」系人地畀本人个花名简称,全称系「粤语taap lei baan」咁解,以下簡稱「粵塔」。

日前粵塔有幸畀人邀请出席某正苦部門主辦嘅「廉政文化企業簽約儀式暨聯歡會」,於是,畀我地公司個法人代表「攜同」咗我準時出席該聯歡會。入到去,就有人招呼我地公司法人代表,我呢,要自己招呼自己,響後排搵個位就座。

坐低之後望下個環境,呢個系舞臺仔:

每位與台者,「小會」都送上一個環保袋,內裏裝住:一支水,一個噪音發生器,一把遮(傘)。

支水我就知道系畀我飲嘅,個噪音發生器我正好用來遮住面部,防止D防不勝防嘅攝影機令到本人「春光乍泄」之用,之但系果把遮。。。我到衣家都諗唔明「小會」點解要送畀我!

好喇,無幾耐,「領導S」到場了,「小會」主持就對住大家講:我地用掌聲歡迎各位領導好不好呀?於是。。。「噪音發生器」第一次集體使用。我響處搖下個頭,咩點解D公仆位臨,D主人要拍手掌嘅?另外,你叫我拍手,你都要叫得有技術含量一D丫系嘛,家下咩時世呀?乜連「現在有請各位領導到前排就坐」呢D客氣說話都唔識講咩?算,唔識講,我唔理你。

「小會」終於開始,我留意嘅系一左一右有兩台大槍:好有現場直播個feel:

呢個會系旨在某局同企業之間建立廉政關係而簽約嘅一個儀式,也即系某局與企業互定一個協議:你不要賄賂我,我也不要接受你嘅賄賂之類。一輪致詞之後、簽約儀式,之後就系局企聯歡喇:下圖系某企業出演嘅舞蹈,《好運來》:

呢個節目無礙乎系一邊播住「好運來」呢首普通話歌,一邊由D演員舞動一下四肢,毫無可觀性。如果在場嘅邊位飽食過度,想排空一D胃空間、減輕少少胃負擔嘅,睇睇無妨。

第二個節目系,由某局D「員工」演出嘅快朗读:《中國話》有節目單(部分)為證:

拿拿拿,呢個節目主要系講,中國由呢樣話果樣話,做中國人,就要講「中國話」!

呢個作者水平高呀~~識得使用「中國話」呢個高難度嘅概念,粵塔馬上覺得自愧不如自愧不如。

普通話歌:《歡樂中國年》,主旋律呀~~

舞蹈:《茉莉花》(呢个版本嘅茉莉花系:「好一朵茉莉花 好一朵茉莉花。。。。
我有心采一朵戴,又怕旁人笑话,又怕来年不发芽」   AH,呢個節目我鍾意呀,佢將後現代對物質無限追求嘅思潮,以及對殺雞取卵嘅懼畏而複雜矛盾心理完全表露無遺,極具警世嘅意義。戲肉來呀,戲肉來呀!

小品:《發票風波》:呢個小品系講,兩個操白話嘅人,一個系老闆,一個系工仔,個老闆一副急功近利、又無知弱智嘅形象,因為生意需要急用發票,但又因為稅法知識缺乏,所以搞到自己無發票,使自己生意陷入被動嘅狀態,響處拿手唔成勢、紮紮跳之際,佢個工仔就想辦法幫佢賄賂稅局工作人員,而操著純正普通話、語正詞嚴、廉潔奉公嘅稅局工作人員堅決咁拒絕咗呢D賄賂,並幫助小老闆成功辦理有關稅務事項,得到小老闆嘅無限感激咁話。

期間個肥老闆同稅局工作人員嘅對話系,稅局工作人員操純正普通話,而老闆則操極之不鹹不淡嘅普通話。

我真系嬲呀!

接下來系獨唱:《懷念大草原》

呢位哥哥自稱來自大草原。喂喂,阿哥哥,你可以來廣東兜售羊肉、羊皮、甚至系羊奶都得,但系你使唔使搞到自己思鄉病發咁鬱悶呀?

全個聯歡會,除咗個小品醜化廣東人之外,無一個節目系同粵文化粘得上邊嘅。

支水我就知道系畀我飲嘅,個噪音發生器我正好用來遮住面部,防止D防不勝防嘅攝影機令到本人「春光乍泄」之用,之但系果把遮。。。我到衣家都諗唔明「小會」點解要送畀我!

咩點解D公仆位臨,D主人要拍手掌嘅?

你自己当自己系主人啫 仆人早就反身做咗主人啦

小品:《發票風波》:呢個小品系講,兩個操白話嘅人,一個系老闆,一個系工仔,個老闆一副急功近利、又無知弱智嘅形象,因為生意需要急用發票,但又因為稅法知識缺乏,所以搞到自己無發票,陷入被動嘅狀態,響處拿手唔成勢,紮紮跳之際,佢個工仔就想辦法幫佢賄賂稅局工作人員,而操著純正普通話、語正詞嚴、廉潔奉公嘅稅局工作人員堅決咁拒絕咗呢D賄賂,並幫助小老闆成功辦理有關稅務事項,得到小老闆嘅無限感激咁話。

算啦,啲捞佬钟意将事实反转嚟演绎,作为广州人识得点去诠释先得咖。

孬党出品,必属劣品。

我想到法利賽人的故事, 只看到別人眼裡的小剌, 卻未曾發現自己眼前的樹幹

原帖由 maugham 於 2009-4-28 07:17 發表 我想到法利賽人的故事, 只看到別人眼裡的小剌, 卻未曾發現自己眼前的樹幹

作为纳税人, 请问, 我地有咩过错?

應該將呢篇嘢發上伯盜,等大家見識吓

有乜出奇,我哋日日受緊辱啦!

「上車嘅乘客請往!」——無論你鍾唔鍾意畀人,或者你想柬下前後左右,唔好意思,一於畀人入欄!

原帖由 外外星人 於 2009-4-28 23:18 發表 有乜出奇,我哋日日受緊辱啦!   「上車嘅乘客請往後面靠!」——無論你鍾唔鍾意畀人靠,或者你想柬下前後左右,唔好意思,一於畀人入後欄! ...

噉都畀你谂到?

原帖由 不关云和月 於 2009-4-28 23:35 發表   噉都畀你谂到?

雲月姐姐個款斯文靚女咗噃!

對於塔利班等流氓,我國主張堅決打擊,決不可讓這顆毒瘤污染國際社會。

原帖由 紫凤凰 於 2009-4-29 01:11 發表 對於塔利班等流氓,我國主張堅決打擊,決不可讓這顆毒瘤污染國際社會。

原帖由 外外星人 於 2009-4-29 00:19 發表 雲月姐姐個款斯文靚女咗噃!

钟意就得啦

原帖由 不关云和月 於 2009-4-28 00:20 發表  支水我就知道系畀我飲嘅,個噪音發生器我正好用來遮住面部,防止D防不勝防嘅攝影機令到本人「春光乍泄」之用,之但系果把遮。。。我到衣家都諗唔明「小會」點解要送畀我! ...