QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3322|回復: 19

[問音問字] [到]字音 & [食]/[吃]

啊啦喺呢度個字典查[到]字~讀dou3~ 但日常講:你做到啲乜啊?~ 嗰個[到]字應該讀dou2~但冇呢個音嘅?~ sik6 faan6 係[食飯]定[吃飯]啱?~

Re:[到]字音 & [食]/[吃]

sik6 faan6 係食飯 吃飯係hat1 faan6

係噃,查咗幾本嘢都冇dou2

豬豬奶茶在2005-10-09 17:55:30說道:[br]係噃,查咗幾本嘢都冇dou2
但好多時會讀[岛]音~唔通唔係呢個字?~

唔會啩,基本上講「搵唔到」都係講「島」,我一路認為「到」係多音字咋

到字读成dou2系转读,字典唔会标转读音嘅。例如“银行”个“行”,字典度都冇hong2音

蟲子在2005-10-09 17:38:04說道:[br]sik6 faan6 係食飯 吃飯係hat1 faan6
吃飯係hek3 faan6,唔係 hat1 faan6

hat1 faan6 = 乞飯 em2:

銀hong2冇乜聽過,不過洋hong2就聽唔少,眞係查唔到呢個音,祇能口傳?

“銀行”係冇人將佢夾硬變調hong2。不過“工行”、“農行”、“商行”、“交行”噉就有人讀成hong2。

anl在2005-10-12 19:01:20說道:[br]“銀行”係冇人將佢夾硬變調hong2。不過“工行”、“農行”、“商行”、“交行”噉就有人讀成hong2。
只系你未听过啫,我成日都听到有人噉讲。

"到"字好似仲有第一声个喔。比如“你到左没啊?”我系读dou2的,唔知道啱唔啱呢。

yucky豕在2005-10-09 17:33:24說道:[br]啊啦喺呢度個字典查[到]字~讀dou3~ 但日常講:你做到啲乜啊?~ 嗰個[到]字應該讀dou2~但冇呢個音嘅?~ sik6 faan6 係[食飯]定[吃飯]啱?~
“吃”字粤语应该读成 jaat6,而唔係 hek3。

em2:台山話

芬1012在2005-10-13 21:38:37說道:[br][quote]yucky豕在2005-10-09 17:33:24說道:[br]啊啦喺呢度個字典查[到]字~讀dou3~ 但日常講:你做到啲乜啊?~ 嗰個[到]字應該讀dou2~但冇呢個音嘅?~ sik6 faan6 係[食飯]定[吃飯]啱?~
“吃”字粤语应该读成 jaat6,而唔係 hek3。[/quote] 「吃」字嘅意符係「口」,音符係「乞」hat1,所以粵語發音係 hek3。覺得唔可以亂咁assign離譜嘅讀音落啲漢字度。

芬1012在2005-10-13 21:38:37說道:[br][quote]yucky豕在2005-10-09 17:33:24說道:[br]啊啦喺呢度個字典查[到]字~讀dou3~ 但日常講:你做到啲乜啊?~ 嗰個[到]字應該讀dou2~但冇呢個音嘅?~ sik6 faan6 係[食飯]定[吃飯]啱?~
“吃”字粤语应该读成 jaat6,而唔係 hek3。[/quote] 点黎嘅,搞到汉字混乱

字典話jaak3係口語,的确亦冇人會講「jaak3苦耐勞」,諗落jaak3都係同食入口嘅嘢有關,「jaak3飯」「jaak3蕉」「jaak3屎」(呢樣食唔落口) 祇能講兩個都啱囉

所以,“吃”讀hek8,“喫”讀jaak8。

我记得广东有个地方方言,将“吃饭”读成[hiek]饭,而[hiek]->[hiaak]->[hjaak]呢种变化都系顺理成章嘅。我哋又知h声母极容易被弱化而失去,噉就可以解释得同hek同jaak互变嘅现象喇。

“吃飯”嘅“吃”可以係hat1,hek8,gat2