QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5320|回復: 9

[問音問字] 「乸」屎唔成势正字點寫?何解呢?

請多多指!

乜有「乸」唔成势嘅咩「乸」唔成势就有!
可能就係拿字,本字係拏。

拏  
【卯集中】【手字部】 拏 
--------------------------------------------------------------------------------
【唐韻】【集韻】【正韻】女加切【韻會】奴加切,音呶。【說文】牽引也。【增韻】攫也。【史記·霍去病傳】漢匈奴相紛拏。【註】相牽也。【漢書註】亂相持搏也。一作挐。 又拘捕罪人曰拏。俗作拿。 又【揚子·方言】拏,揚州會稽之語也。或謂之惹。 又【正韻】女居切,音袽。【前漢·嚴安傳】禍拏而不解。【註】拏,相連引也,女居反。 又揉也。【楚辭·招魂】稻粢穱麥,拏黃粱些。 【韻會】拏屬舌音,泥字母。舊韻女加切,乃屬齒音,蓋由吳音所呼,女字入泥母故也。今依七音更定奴加切。◎按《說文》拏挐音同義別。韻會拏入麻韻,挐入魚韻。六書故,集韻,正韻,讀書通皆合爲一。考之經史傳註,兩字通用,有二音,義亦相通,从合可也。互詳挐字註。

其实一个「拿(粤拼naa4、laa4、naa2、laa2)」就解决问题了。(「乸」粤拼naa2、laa2)

另:「拏」粤拼naa4、laa4、naau4、laau4、jyu4。

原帖由 外外星人 於 2009-4-22 12:04 發表 乜有「乸」屎唔成势嘅咩?「乸」手唔成势就有!
多謝指正错誤!
到底係乜嘢意思呢?是成不了事之意?
應該係「揦手唔成勢」!!
la
意....乱晒大龙,当冇做足准备功夫是做起来一下不知所措