QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3196|回復: 4

[詞彙及文法] 用番枧洗净把口

用番枧洗净把口

一年一度嘅亚洲小姐选举,爆咗句新式粤语:用番枧洗净把口。

呢句话嘅原创系其中嘅一位候选佳丽。主持人问姖若果畀人骚扰,妳会点嬲法(题目同当年考杨恭如一样)。呢位佳丽答咗两三句,主持人重嫌唔够喉,故此,呢位佳丽就拎咗句妈咪教嘅英语出嚟,然之后就翻译畀大家听,即系话要阿边个「用番枧洗净把口」。

呢位佳丽有少少似番鬼妹,估计系自细喺外国读得番书多,谂嘢都系优先用英语,讲咗句英语,先会用粤语表达。点都好,姖呢句「用番枧洗净把口」确实几有粤味,你话新又得,旧亦得,总之,就系得咗。

多年前,我听过长辈用此话回敬口臭之人。

唔該芬記,你有心喇!

之但係噉,冇理由我發嘅帖要你發過先擺得喺呢度咖?時間都唔啱!況且,版權所有,翻版算點先?!

之前聽人講咗句:「啲水好乾淨|」,即時就覺得好ngang耳。

ham世界都冇乜嘢濕得過啲水嘅囉啩,噉啲水又點得嚟「乾」呢。

另外,嗰啲反對用「姖」字嘅人,夠姜就連「她」字都咪撚用。

哦,你講《乾淨》嗰張帖吖嘛,畀人搞到花晒。

好明顯,乾淨係言亂嘅結果。