QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 13017|回復: 31

[粵譯擂臺] [討論]得意嘅译名&普粤英文对照

前面一贴讲起aldrich bay译成“爱秩序湾”,真系非常得意。其实英文译成粤语有唔少呢啲例子,特别系同普通话译名相互对照,非常有趣。例如巴西球星bebeto,粤译系“白必图”,普译系“贝贝托”。 译音嘅主题,其实好多嘢讨论,希望多啲人嚟讲嘢啦。

Re:[討論]得意嘅译名&普粤英文对照

我只係知道 普通話譯名詞,連輕音都加入;港式譯法係只保留重音。 另外係中文讀音唔同 扒 -- 普通話 ba, 廣東話 paa

cactus在2005-10-06 01:27:01說道:[br]我只係知道 普通話譯名詞,連輕音都加入;港式譯法係只保留重音。 另外係中文讀音唔同 扒 -- 普通話 ba, 廣東話 paa
深有體會,例如:beckham---國語:貝克漢姆,粵語:碧咸 armstrong---阿姆斯特郎,粵語:岩士唐

廣東台嘅廣州話新聞,有個詞總係令人聽得好唔慣。 內地將美國總統個名讀作 布什,呢個詞用普通話讀就同英文發音相差唔大。 但係用廣州話讀就相差好遠,而港譯 布殊,呢個讀法就幾好。 可笑班內地學者偏要指責港式譯法,真係不知所謂。

學者唔知港式譯法係基於粵語發音嚟譯咩?

desmond在2005-10-06 19:30:48說道:[br]學者唔知港式譯法係基於粵語發音嚟譯咩?
你估嗰班學者真係出過門,行過路,再做學問架? 呢個就係點解中國南北差距咁大,而又強求一致嘅問題所在。

「白必圖」呢個譯名好正呀,初中時就有同學講笑話噉講:一個人一窮二「白」自然就「必」定要有所「圖」謀。。。

th,粤语一般会译“夫”,而普语会译“斯”,例如巴夫斯vs巴斯兹 vic,粤语系“域”,普语系“维奇” …… 重有呢?

cactus在2005-10-06 19:45:46說道:[br] 你估嗰班學者真係出過門,行過路,再做學問架? 呢個就係點解中國南北差距咁大,而又強求一致嘅問題所在。
噉都冇理由唔知絕大多數香港人講粵語咖嘛。 外國人就話唔清楚啫,中國啲學者冇理由噉啩?

噉都冇理由唔知絕大多數香港人講粵語咖嘛。 外國人就話唔清楚啫,中國啲學者冇理由噉啩? -------------------- 外國人比中國人更清楚,中國有好多方言都有專屬英文名稱。 中國啲學者其實同娼妓差唔多,唔使真係去做學問,只需要跟随中央意思做條狗,就可以搵到食;一但要講真話,咁就死路一條。 你可以上網搵下 柏楊 呢個名,佢寫過好多關於中國讀書人嘅文章。

呢個月海洋公園有「全城哈囉喂」節目。 你哋估唔估到「哈囉喂」係咩呢? 咪就係 halloween 囉! 即係美國好興嘅萬聖節。 澳洲原嚟係冇咩人慶祝。

菏兰球星1:粤:柏金;国:博格坎普 菏兰球星2:粤:古华特;国:克鲁伊维特 巴西球星1:粤:朗拿度;国:罗纳尔多 巴西球星2:粤:朗拿甸奴;国:罗纳尔迪尼奥 英格兰球星:粤:奥云;国:欧文 简浦寨国王:粤:斯翰诺;国:西哈鲁克 前苏联总统:粤:戈巴卓夫;国:戈尔巴乔夫 前美国总统:粤:金乃迪;国:肯尼迪 前罗马尼亚独裁者:粤:寿西斯古;国:齐奥赛斯库 非洲国家名:粤:肯雅;国:肯尼亚 大洋洲国家名:粤:纽西兰;国:新西兰

有个好搞笑嘅煲冬瓜译名,讲到我条脷打晒kik,叫做“克林特依斯特伍德”,你哋又估唔估到系边个呢?

highyun兄所讲嘅係唔係“奇连伊士活”吖? 部分地名翻译都唔同 粤:三藩市 国:旧金山 粤:寮国 国:老挝 粤:象牙海岸 国:科特迪瓦 粤:杜拜 国:迪拜 粤:波斯尼亚 国:波黑

国语译得咁肉酸,皆因无入声同埋m音结尾,搞到啲北方人唔知beckham系男定系女,又“汉”又“姆”,又或者以为佢系个孭住克夫嘅阿妈——背克汉母 简直有辱形象 因为粤语有入声同埋m音结尾,译起上来完全唔系问题,beck用入声字“碧”——呢个字绝对衬佢,靓仔加上黄发碧眼,恰到好处;ham用m音结尾字“咸”,或者会有人话“咸”字唔好,其实无乜唔好,唔咸就唔系男人啦,反而我重佩服当初决定用呢个字嘅译者有先见之明,同音字都好似重有:函涵菡崡顄……偏偏就系要用“咸”,莫非识睇相? 讲到离晒题添,哈哈~总之用粤语来译英文点都有味道过用国语,不过呢种乐趣只有识粤语嘅人先可以体会

想讲一句 抬高自己嘅同时,并唔系一定要踩低其他人噶

打雀英雄在2005-10-21 02:06:22說道:[br]highyun兄所讲嘅係唔係“奇连伊士活”吖? 部分地名翻译都唔同 粤:三藩市 国:旧金山 粤:寮国 国:老挝 粤:象牙海岸 国:科特迪瓦 粤:杜拜 国:迪拜 粤:波斯尼亚 国:波黑
“克林特依斯特伍德”,應該係指“奇連伊士活”。唔理點講,我都係覺得“克林特依斯特伍德”呢個譯法太曳,就算係用普通話講,唔反複強化翻十零廿次都講唔順口。 “三藩市”與“舊金山”並唔係對應嘅,“三藩市”嘅“三藩”係音譯,而“舊金山”係意譯。同“三藩市”對應嘅普通話音譯係“聖弗朗西斯科”。 以前嗰度係金礦好多,好多華工,其中好多都係廣東人,被賣豬仔去嗰度幫啲鬼佬開礦,佢哋都稱呼嗰度叫做“金山”。後來啲金採完咗,就加個“舊”字,所以呢個名係國粵語通用嘅,可以講係嗰個城市嘅中文名。 “波黑”包括咗“波斯尼亞”與“黑山”兩個部分,“波黑”係佢哋嘅縮略語

今晚tvb新聞體育報道將一個南美國家名用撈話嚟譯:特立尼達和多巴哥,本來嗰個國家粵語有一個好好嘅譯名叫:千里達。。。

千里達 trinidad 係典型嘅懶音譯名噃。

如果译成“千尼达”就冇问题啦。 而家香港媒体好多译名已经慢慢跟返捞译,例如“戈尔巴乔父”、“里根”等等