QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1873|回復: 3

[問音問字] 有兩個問題問大家

自從我去咗外地讀書之後,發現咗兩個問題..所以想問吓大家,希望可以有好心人解答我嘅疑問

1.我發覺原來有啲地方嘅粵語,係有捲舌音(好似阿嬌姊嗰啲話噉)...並唔係之前啲專家話北方先有捲舌音..

我覺得好神奇..

我想問吓 佢哋呢啲地區嘅捲舌音 係咪同廣州話消失咗嘅S / SH,Z / ZH、黄、王嘅區別...有關係呢??

2.我聽到好多地方(例如:增城,茂名,開平,封開,懷集,湛江等地)嘅人,講"知道"都唔係講"知",佢哋係會講類似英文入便DAY(有啲係發D音 有啲係發"低"音)嘅音..

我想問下呢個字係點寫呢??而且呢個字用得咁廣..會唔會係廣州話後來緊咗官話,所以先用"知"呢??

真係麻煩晒大家嘞..

①老一脱省城人讀「知、痴、思」聲母時(講緊100幾十年前)、

個發音方式係同現時後生仔唔同、

効果類似捲舌、但係實質上不過係條利拂(FAAK6)咗上小小。

但係同北方捲舌音爭好遠。

至於可唔以區別「詩、絲」等字、磚家都莫衷一是。

而話區別到「黄、王」、「章、張」就要再早幾百年先得。

②廣府地區係有「DI」或「DAY」爾個用字、不過可能本字就係「知」字。

原帖由 SEREN 於 2009-4-7 03:04 發表

自從我去咗外地讀書之後,發現咗兩個問題..所以想問吓大家,希望可以有好心人解答我嘅疑問

1.我發覺原來有啲地方嘅粵語,係有捲舌音(好似阿嬌姊嗰啲話噉)...並唔係之前啲專家話北方先有捲舌音..

我覺得好神奇..

我想問吓 佢哋呢啲地區嘅捲舌音 係咪同廣州話消失咗嘅S / SH,Z / ZH、黄、王嘅區別...有關係呢??

2.我聽到好多地方(例如:增城,茂名,開平,封開,懷集,湛江等地)嘅人,講"知道"都唔係講"知",佢哋係會講類似英文入便DAY(有啲係發D音 有啲係發"低"音)嘅音..

我想問下呢個字係點寫呢??而且呢個字用得咁廣..會唔會係廣州話後來緊咗官話,所以先用"知"呢??

真係麻煩晒大家嘞..

一、恁個雖然可以稱爲捲舌音,但唔係北佬恁乃舌尖後捲舌音,而係舌尖中邊擦音。兩者嘅來源唔同,北方嘅捲舌音來源於阿爾泰語系,南方嘅捲舌音來源於僮侗語系。

廣州話同精組作區分嘅係舌葉音,係古華語嘅體現,同南越本土嘅邊擦音唔係一回事。

二、[tei][ei][ti]嘅本字就係「知[tsi]」,有可能[ti]係[tsi]脫落所造成嘅,[tei]係[ti]嘅[i ]變爲[ei]造成嘅,而[ei]係[tei]脫落聲母造成嘅。

多謝晒兩位高人嘅解答~~