QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 13219|回復: 14

ng母與零聲母有何區別?

是不是所有的零聲母字同時又可以讀成ng母?

有無兩者相互對立的現象?

少数人有对立

例如「欧au」与「钩ngau」。

本身是零聲母的字,不建議通作ng音。
這只會混淆兩者間的分別。

原帖由 小狼 於 2009-4-4 06:59 發表 本身是零聲母的字,不建議通作ng音。這只會混淆兩者間的分別。

直程建議嚴格區分「NG」聲母字同零聲母字。

全讀零聲母則係懶音。全部「NG」聲母亦係矯枉過正。

現時香港傳媒人個個都驚俾人話有懶音、

所以大部分人唔理三七廿一全讀「NG」來明哲保身、

毎次聽到AVT記者異常作状講「NGAA洲電視」都好唔舒服。

※懶音人群零聲母發音方式条利会放「PE5」唔郁、所以難聽。而其實零聲母發音得當会好聽好多。

四邑話嘅[ng]聲母字同零聲母字絕唔會混淆。

一般嚟講,粵語廣州話零聲母同舌根鼻音聲母NG系區分得十分清楚嘅,原因系兩者來源不同:讀零聲母之字大多數來源于古影母字,而NG聲母字則系來源自古疑母字。發零聲母時喉部基本不需做動作,直接發韻母則可,而發NG聲母則需要喉部先稍微用力振動,再發韻母。
時下大部份粵語廣府片嘅人都失落NG聲母殆盡,家人、教師甚至社會都冇呢方面嘅正音意識,加上民眾學習語言本來就不抱絕對字正腔圓之心,久而久之就變得求其五個leng35啦。
零聲母字未必都可以讀ng聲母,例如「啊」aa3就唔可以讀ngaa3。而ng聲母字更加唔可以隨便略去ng,否則就成懶音。
零聲母字未必都可以讀ng聲母,例如「啊」aa3就唔可以讀ngaa3。而ng聲母字更加唔可以隨便略去ng,否則就成懶 ...
UngooChan 發表於 2010-2-19 17:30

係咪所有嘅零聲母都可以唔讀ng聲母,但部分又可以讀ng聲母,例如
晏字,有人讀aan3,有人就讀ngaan3,究竟邊個讀法先係啱嘅,定係兩個都啱?啱字都係,讀啱aam1定啱ngaam1?
係咪所有嘅零聲母都可以唔讀ng聲母,但部分又可以讀ng聲母,例如
晏字,有人讀aan3,有人就讀ngaan3,究竟邊個讀法先係啱嘅,定係兩個都啱?啱字都係,讀啱aam1定啱ngaam1?
kevinchen 發表於 2010-6-8 01:08

勿係

[ng]聲母同零聲母係兩箇截然不同箇聲母 兩者判若涇渭 不容混淆 特別體現向四邑話瓦頭

四邑話毫無疑義該何將晏讀成[an] 將啱讀成[ngam]

如果向四邑話瓦頭將晏讀成[ngan] 將啱讀成[am] 該何無話人若 自己都勿會知隨自己向址講緊物
除咗特殊例外。一般阴声调读零声母。阳声调读ng。
因为,零声母起源于影,影母字一定读阴声调。
ng起源于疑母,疑母一定读成阳声调。
例外
1,变调字。硬係ngaang2hai6
2,变声母的字。比如钩。ngau1,源于牙母,根据韵书,理论上读作gau1.后来变成ngau1.
至于亚,读aa3.
爱,读oi3.
關於疑母同埋零聲母嘅問題,好似係歷史性問題,好耐之前就有呢個問題嘅喇~
一唔係就全部讀疑母,一唔係就全部去疑母~~
上面所說的是:如果一個字可以對應漢字的話,可以根據陰聲調或陽聲調來決定聲母是ng-聲母,還是0-聲母。

但是,廣府話口語中那些對應不到漢字的字又如何呢?