QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4880|回復: 8

[詞彙及翻譯] 請教「生晒」一詞。

生晒意思唔系至於动词之后表示重复不停动作。有「嘈生晒」。有「点生晒」。

「噏生晒」即係重複不停噉樣噏。請問粵語有冇呢種講法?類似「講生晒」有冇?

2特定「 乜生晒」係有幾多個?

唔該晒大家!!!!!

原帖由 风之子 於 2009-3-30 01:46 AM 發表 生晒意思唔系至於动词之后表示重复不停动作。有「嘈生晒」。有「点生晒」。 「噏生晒」即係重複不停噉樣噏。請問粵語有冇呢種講法?類似「講生晒」有冇? 2特定「 乜生晒」係有幾多個? 唔該晒大家!!!!! ...

可以改成嘈住晒......意思一樣,正在進行時
只聽過「嘈生晒」,其他未聽過。

「講生晒」有,可以理解為「四圍唱」或者「成日喺你耳邊囉嗦」兩種意思。

×生晒重有好多例子,例如「嗌生晒」、「催生晒」,呢個動詞係及物動詞。

原帖由 highyun 於 2009-3-31 00:18 發表 「講生晒」有,可以理解為「四圍唱」或者「成日喺你耳邊囉嗦」兩種意思。 ×生晒重有好多例子,例如「嗌生晒」、「催生晒」,呢個動詞係及物動詞。 ...

版主,不愧為人為到底。家吓人哋聽得最多嘅就係「嘈生晒」佢哋以為係固有詞。其實係"嘈+生晒"。類似「點生晒」「點+生晒」形容一個人不停噉樣指指點點。噉,之前照理我所話「噏生晒」。都冇錯到吖。噏+生晒,係形容一個人。把口不停噉樣口噏噏。但係就有好多人就話,冇 聽過,冇呢啲噉嘅講法。所以特登搵版主你嚟糾錯,解答!!!多謝晒!!!

粵語一般是口頭上的約定俗成,除咗「嘈生晒」經常聽人講,其他「乜乜生晒」即使符合語法,如果冇人講嘅話,都係嘥氣,起碼廣州呢度從未聽過,老一輩有無噉嘅講法就唔知啦,比較舊D香港電影好似聽過有噉講,但冇乜印象。
天然生晒腊肠、腊肉
「嘈生晒」、「点生晒」、「噏生晒」、「講生晒」,係廣州我聽過晒。

講"X+生晒"好多时并非表示重复不停动作,而係表达对呢種动作含有不满嘅意思。「嗌生晒」、「催生晒」、「嘈生晒」、「指生晒」、「点生晒」、「噏生晒」都係噉。

例如講:「你咪噏生晒啊。」係对你噏表示反感,唔一定你喺噏咗好多。