QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10083|回復: 18

[粵語拼音] 港拼整理是最好的方案

大家都知,要喺粵語世界裡面搵出一個最有影響力嘅拼音方案,真係非港拼莫屬。不過大家都知道港拼最唔好嘅地方就係佢唔得系統化。所以,我覺得最好嘅拼音方案就係喺港拼嘅基礎上進行整理。
劉錫祥方案可以話係港拼方案嘅最優整理方案。不過,喺劉錫祥方案裡面有啲處理太過追求英語化。導致非常之唔合理。
譬如話,「哦」同「奧」嘅處理方面。呢方面,跟返大眾化,用o嚟表示「哦」,用ou嚟表示「澳」。
另外,因爲粵語中有好多英文借詞,so,分清楚長i同短i(即係其它方案所講嘅短e)係好重要,可以用ee嚟表示長i。用i嚟表示短i。
第三,euh可以用eo嚟代替。同時eo用嚟翻譯英文仲嘅er音。比如話阿sir可以拼作:a-seo。
最後,要增加好多口語音嘅韻母,同埋英文譯詞。
卒然問曰拼音惡乎定

吾對曰定於一

孰能一之

對曰國際音標者能一之

一.聲母表:

b p m f d t n l j ch sh y g k ng h gw kw w ?(零聲母)

基本不變

二.韻母表:

a

a 【英:ar

aai MingLiU;mso-ascii-font-family:" times="" new="" roman";mso-hansi-font-family:="" roman";mso-ansi-language:fr-ca;mso-fareast-language:zh-hk"="">唉MingLiU;mso-fareast-language:ZH-HK"> 【英I

aau MingLiU;mso-ascii-font-family:" times="" new="" roman";mso-hansi-font-family:="" roman";mso-ansi-language:fr-ca;mso-fareast-language:zh-hk"="">拗 【国:ao奥】

arm 【英:arm

arn 【英:arn

arng 【英:arng

arp 【英:arb

art【英:art

ark【英:ark

a

ai世【英:si-te

au【英:ou-t

am 心【英:sum

an新【英:sun

ang【英:sung

ap噏【英up

at 不【英:but

ak 忽【英:fuck

o

o摸【英:mor

oi 爱【英:oy

om(译写英文Tom

on汉【英:horn

ong狼【英:long

op(译写英文Top

ot渴【英:hot

ok落【英:lock

o[部分写作u]

ou奥【oh

um dum(鼓声)【英:derm

un春【国:ch+wen

ung冲【国:chong冲】

up dup(鼓声)

ut出【英:chert

uk屋【英:erk

e

e唉【英:eh

eu丢【英:dell

em舔【英:lem

en(译写cent

eng镜【英:geng

ep夹【英:gep

et(译写let

ek锡【英:sek

e{部分写作i}

ei基【英:gay

iminipit用来译写英文

ing令【英ling

ik力【英lick

i[部分写作ee]

i医【英:yee

iu妖【英:u

eem甜【英:team

een天【英:teen

eep碟【英:deep

eet跌【英:deed

u[部分写作oo]

u呜【英:woo

ooi攰【国:gui鬼】

oon满【英:moon

oot活【英:wood

ue

ue雨【国语:yu余】

uen园【国语:yun云】

uet 月【国语:yu+t

注意:因为jchshy都不与oo相拼,所以ue在其后面可以写作juchushuyu

在根本上不需分長短音。

漢語拼音有沒有分長短音?

讀長則長,讀短則短。

任何音都可以拉長來唸,除了入聲字會有問題。

其实为什么一定要强调元音有没有长短音的问题。
我们可以将粤拼中的gaap与gap认为是两个类似于a的读音,aa不仅仅可以表示长音的意思,也可表示是口型大的意思。
在粤语中,两个a之间的区别,其实不仅仅体现在长短上,也体现在口型上。
但无论如何,都得承认他们是类似的两个读音。但又有所区别,所以使用长短音的表示方法来一概表示这两个类似读音又有何不妥?

在 劉式拼音方案中已有

an 分

aan 翻

之分別。

a 與 aa 是兩個根本不同的韻母。

誠如你所說,口型都有所不同,(口型不同是韻母有別)

這樣明顯不只是長、短音的分別了。(韻母相同而發音分長短才可稱為長短音有別)

但就沒有

i

ee

之分。

請不要混為一談。

我承认aa与a的确是发音不同,然后长短也不同。但是这并不妨碍我们使用类似音来处理他们。
其實耶魯方案已經比劉錫祥方案有系統
同埋相信都算係接近香港人習慣
不過耶魯方案仍然係將」爸」標成ba, "八"標成baat, "不"標成bat
反而粵拼就將"爸"改成baa, 比較有系統, 但係粵拼分eo同oe比較亂, 而且oe嘅韻尾就只有ng, k, eo嘅韻尾就只有n, t, 唔將eo同oe根本唔成問題, 而且兩個音分別較微妙, 所以建議都係跟返耶魯用eu, 較為接近香港習慣
同埋粵拼z,c,s過份依賴漢語拼音, 完全唔符合香港習慣

港拼整理所得嘅方案

其實我覺得,輸入發同正式嘅拼音應該係唔同嘅,因為,有啲拼音為咗保留英文發音原則,從而導致無可能盡量用到26個英文字母。當年煲冬瓜為咗改成拼音文字,用嘅方法係用埋ji、qi、xi、zhi、chi、shi、zi、ci、si,咁樣同英文發音係不能吻合嘅,但係卻可以用到盡量少嘅字母。輸入發應該都係咁,佢嘅目的唔係正音,而係為咗輸入。所以為咗照顧多數為咗輸入嘅人士,粵語拼音輸入冇必要將長短音(例如aa\a)、入聲嘅t\k區別、eon\oeng嘅區別、j\y作為聲母時嘅區別分得咁鬼仔細,或者可以學下煲冬瓜拼音,將模糊音列為可選擇,至於揀唔揀模糊音,完全可以由使用者自己選擇。

原帖由 GimHaak 於 2009-6-13 18:21 發表 其實我覺得,輸入發同正式嘅拼音應該係唔同嘅,因為,有啲拼音為咗保留英文發音原則,從而導致無可能盡量用到26個英文字母。當年煲冬瓜為咗改成拼音文字,用嘅方法係用埋ji、qi、xi、zhi、chi、shi、zi、ci、si,咁樣同英文發音係不能吻合嘅,但係卻可以用到盡量少嘅字母。輸入發應該都係咁,佢嘅目的唔係正音,而係為咗輸入。所以為咗照顧多數為咗輸入嘅人士,粵語拼音輸入冇必要將長短音(例如aa\a)、入聲嘅t\k區別、eon\oeng嘅區別、j\y作為聲母時嘅區別分得咁鬼仔細,或者可以學下煲冬瓜拼音,將模糊音列為可選擇,至於揀唔揀模糊音,完全可以由使用者自己選擇。

哇,你噉樣就模糊得一塌糊塗嘞,你知唔知,a同aa不分意味住咩啊?即係話有16個韻母共2736個音節會造成混淆,例如「計界」不分,「環混」不分.........重有「eon同oeng」混合嘅話,就即係話「春」同「張」「輪」同「良」等等原本毫不相干嘅字混埋一齊,我諗噉樣嚟到做拼音將會更加唔科學。

其實對於可以分得清楚嘅人來講,呢啲音其實係為著輸入方便啫,咁樣就唔使特登去學輸入規則啦。唔知你哋學粵語拼音輸入有冇遇到一個問題,就係好多音知道點樣讀,但係就係唔知點樣輸出來。我識得一啲人,佢哋就係因為拼音規則太過難學,而放棄咗用粵語拼音,改投煲冬瓜拼音。尤其係k\t嘅區分,初學者好多時都要諗下到底邊個至啱。

其實開啟模糊音之後,每一個字後邊到可以標註正確嘅讀音,咁樣下次輸入嘅時候,就可以輸入正確嘅讀音,咁就唔使為咗搞清楚邊個至啱,而特登去翻查字典叻。而且,模糊音未必係個個都會開啟,就好似用sogou,都唔係個個都會用zh=z\ch=c\sh=s。而且依家輸入好多時候都係成個詞語一齊輸入,所以好多時候重碼機率其實好細。

原帖由 GimHaak 於 2009-6-13 19:16 發表 其實對於可以分得清楚嘅人來講,呢啲音其實係為著輸入方便啫,咁樣就唔使特登去學輸入規則啦。唔知你哋學粵語拼音輸入有冇遇到一個問題,就係好多音知道點樣讀,但係就係唔知點樣輸出來。我識得一啲人,佢哋就係因為拼音規則太 ...

我認為呢個問題要兩開嚟講

第一, 模糊音功能設置係一個問題,拼音方案設計嚴謹性又係另外一個問題,即,我唔反對喺嚴謹區分各音節嘅拼音設計基礎上喺軟體層面加入模糊音設置功能,但係我絕對反對為咗所謂嘅模糊音而使得整套方案放棄嚴謹科學性,喺設計上模糊大量音節。因為,作為一套夠格嘅粵語拼音方案,區分所有粵語音節係佢最基本嘅要求,如果佢連呢個標準都達唔到,噉樣就唔係方便唔方便嘅問題,而係正確與錯誤嘅問題,佢本身就係一套「錯誤」嘅方案,我哋有麼理由重會大量應用佢呢?就好似兩本科普書,一本科學嚴謹,但係語言較為苦澀一啲,而另一本重精彩過漫畫,但係就錯漏百出,根本就係喺道「吹得就吹」,噉樣你會買邊本嚟睇?通俗易懂固然重要,但係大前提係正確嚴謹科學。我哋可以為部分人增加模糊音嘅設置等呢啲人選用,但係我哋唔可以為咗部分人而改變整個粵語拼音混淆大量音節,即為咗部分人而要求所有人一齊模糊音。因為粵語拼音一個重要嘅功能就係糾正目前粵語嘅懶音現象(你所講嘅知道點發音但係唔知係t定k韻尾其實就係懶音問題),我哋可以容許部分人喺懶音上糾正得慢啲,但係我哋唔應該為咗呢部分人去放棄正音甚至助長懶音。因為粵語太多懶音嘅話,就會喪失其最大嘅優勢——喺表意上區分意義上對比起普通話乃至其他方言強大得多。噉樣粵語就係喺道退步,而唔係進步。

第二, 你所話嘅嗰啲要模糊嘅音,我覺得有啲冇麽必要。例如長a同短a,相信絕大部分(甚至全部)熟悉粵語嘅人都唔會搞唔清呢兩組母音嘅韻母。就好似,挨同矮,拗同歐,間同金,贊同珍,掙同增,集同汁,紮同侄,摘同窒,呢幾組字你讀下,你唔會真係分唔清邊個長a邊個短a阿嘛?佢哋之間咁大嘅發音差別你肯定讀得出嚟嘅。重有eon同oeng,差別更大,就好似倫(leon4)同良(loeng4),佢哋讀音嘅差別之大就好似普通話嘅倫(lún)同良(liáng),如果倫(lún)同良(liáng)喺紫光等普通話輸入裏面都搞埋模糊音,會唔會有啲小題大做呢?同理,粵語拼音裏面對上述音節進行模糊音處理亦都一樣道理。模糊音應該只限喺-t同-k尾等懶音嚴重嘅範圍。有樣嘢唔得唔提,宜家極之成功嘅普通話拼音,之所以得到咁廣泛應用,原因唔單單係通俗易懂,嚴謹科學先係呢一切嘅大前提,就好似z同zh等繞舌音,好意混淆,但係佢並無作模糊處理,而係一定要區分。我諗如果佢講呢兩者混淆咗,甚至乎將一啲差別更大嘅音節都混淆埋,例如倫(lún)同良(liáng),佢肯定早早被人拋棄嘞,因為一套本身就錯嘅方案,又點會真正得到廣泛應用呢?而且拼音方案除咗畀我哋用之外,重有一個功能就係正音,佢係為語言標音而唔係為使用者標音,當使用者有懶音時,佢有必要去提醒使用者糾正,所以我好早就取消做紫光拼音嘅模糊音功能嘞,因為我要喺用普通話拼音嘅同時,等佢嚟提醒我糾正普通話嘅懶音錯音。有賴於此,我宜家已經能夠正確純熟使用標準嘅普通話拼音嚟到打字,比起之前依賴模糊音嘅我,肯定係一個進步。

啱嘅,輸入法其實到承載咗一定嘅正音功能。

或者可以將一啲容易混淆嘅讀音疏通下,打錯嘅音,字可以上螢幕,但係會將錯嘅讀音放到好後便同時標註正音。

挽救正音係一個長期嘅話題,甚至乎有的入韻音連廣州原住民都分得唔清唔楚。例如以下幾隻字:白、八;得、突;索、殺;藥、joet……;不、北;呢啲音好多時候,都唔會讀得好標準。當然,如果你去問佢哋讀音,佢哋可能仲係可以分得清楚。

原帖由 GimHaak 於 2009-6-14 11:21 發表

挽救正音係一個長期嘅話題,甚至乎有的入韻音連廣州原住民都分得唔清唔楚。例如以下幾隻字:白、八;得、突;索、殺;藥、joet……;不、北;呢啲音好多時候,都唔會讀得好標準。當然,如果你去問佢哋讀音,佢哋可能仲係可以分得清楚。

係嘞,呢幾只字就真係懶音嘅重災區嘞,如果要搞模糊音,呢道真係要模糊下嘞。

最好个输入法仲可以提供选择拼音方案的选项.允许我们使用粤拼以外的其他拼音方案.

方案越多越難做,一定要找好programmer幫手。

使廣拼各種方案都可以出爐,

兼有模糊音選擇,

再加上廣東俗語詞庫、簡碼……

就可以和漢語拼音的各種輸入法一較長短了。

原帖由 钟爱华 於 2009-6-14 14:41 發表 最好个输入法仲可以提供选择拼音方案的选项.允许我们使用粤拼以外的其他拼音方案.

Penkyamp唔使一張帖連發N次,噉樣會畀人淩亂之感