QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2210|回復: 4

[純水無大礙] [轉帖]廣東話短訊

短语传情 3004 初见时倾心,再见时痴心。成日费心,欲得芳心。费尽苦心,想都屈心。唔通你心,不懂我心? 2897 阿妈话你哨牙你话哨牙可以刨西瓜落雨可以遮下巴饮茶可以隔茶渣食也可以当刀叉劈友都可以挡两下你话哨牙系咪顶呱呱! 3000 唔准郁!打劫!全部举手!男既泊左边,女既泊右边,变态既企中间,话紧你啊,仲诈呆睇手机! 63 一见钟情爱上你,二话不说揽住你,三头两日来找你,四下无人锡啖你,五天之内娶到你,六十年内不分离! 3001 凉风有讯,秋月无边。亏我思娇既情绪,好比度日如年。我虽则唔系玉树临风,潇洒倜傥,但我有广阔既胸襟加强劲既臂弯,你爱我吗? 3011 起身啦,烂训猪,仲唔快点去上班,懒得你啊~~!真系无眼睇~! 妻有仔名李笨.一日报案,阿sir问夫名,答:李港仙.sir惑问妇名,答:吴广德.sir问何事?齐声:稳李笨! 3007 一吻送你玫瑰花m.二吻俾你我既家mm.三吻蜜月去爪洼mmm我係爱情大傻瓜,爱你永远唔变卦!!! 3016 宝贝,你做紧乜嘢,我好挂住你啊! 2888 发信息系一种唔好既行为,你可以选择发姣,发癫,发傻,甚至于可以发神经,但系千祈唔好发信息啊! 3005 我好挂住你啊!你有无挂住我呢? 2891 凉风有讯,秋月无边。亏我思娇既情绪,好比度日如年。我虽则唔系玉树临风,潇洒倜傥,但我有广阔既胸襟加强劲既臂弯 3006 男人出边包女人叫“金屋藏娇”;女人系出边养男人叫“卧虎藏龙” 2901 你真系人见人爱,车见车载,见棺开盖,死鸡撑盖。 3003 男人的四大理想:天上纷纷跌money,靓仔统统都死光,靓女脑子都生锈,争着抢着来抠我 2944 哇,真系靓爆镜喔--条裙!真系无得弹--件衫!你真系好犀利,够胆着成个pr(即三陪小姐)四围逛!因住色狼 3024 你讲大话,你唔敢锡我系因为你仲中意我。我话俾你知,如果呢次你拒绝我既话,你会后悔一世嘎! 3013 长夜漫漫无心睡眠,我以为净系我训唔着觉,原来靓女你都训唔着啊! 3018 衰仔,你讲啦!是只抽,还是群抽?群抽,我们成帮抽你一个!只抽,你抽我成帮! 3015 靓女,你好嘛? 2980 我知道我好低死,你队霖我都好应该,有份真诚即爱情摆响我面前,我都无好好甘去珍惜,等到后尾先至后悔, 3014 钟意你需要理由咩?需要咩?唔需要咩?需要咩?唔需要咩?需要咩?唔需要咩…… 3021 点解你唔理我啊?睬下我好唔好? 3025 我——爱——你!成世唔会离开你! 3009 老婆:“我嫁俾魔鬼都好过嫁俾你啊!”老公:“无可能,近亲系禁止结婚嘎。” 1 3787 你搞乜啊?刚才俾电话你,你部机留言:你拨的用户去紧厕所。依家打俾你,又话:你拨的用户跌左落厕所。甘唔小心啊? 3010 恭喜,恭喜,恭喜你!听讲你麻将赢佐,股票赚佐,人工加佐,系时候做东佐啵? 3012 你条友,重色轻友,有异性无人性! 3017 勾女,做得唔好就变为聊友! 3690 从前有只猪,唔讲你唔知,如果你想知,打开你就知,打开正白痴,弱智兼低b,被我整古都唔知,下次醒目d. 3731 小猪睇信息,越睇越得戚,猪头猪脑无出息,笨手笨脚好焦积,踩住牛屎玩花式,玩完要饮葡萄适! 2935 人世间最疼就系甘拉,你把剑劈落黎咯,唔使琳拉,如果个天比多次机会我,我就会同个女仔讲三只字,我爱你 3008 顶你唔顺啊,如果你仲要发埋晒d咸湿短信息俾我呢,我就稳人周街写:办证13xxxxxxxxx…… 3779 如果靓仔系一种罪,我已经罪犯滔天;如果有型系一种错,我已经一错再错;如果聪明要受惩罚,我岂不是要千刀万剐; 3023 今日好冻,你记得着多d衫喔! 3002 你真系人见人爱,车见车载,见棺开盖,死鸡撑盖。 3020 人系教室心在外,读书不如谈恋爱。老师问点解?你话为左子孙下一代。 3019 我唔系度,你要乖d啵。 2879 初见时倾心,再见时痴心。成日费心,欲得芳心。费尽苦心,想都屈心。唔通你心,不懂我心? 2948 你话识英文,但讲你d英文估计无人识听:温d火匙盖住d猫屎。鬼人识咩! 2974 到左今时今日,温食艰难,搞到我人又无物又无,真系苦过didi呀! 3022 小心啊!打雷啦!落雨收衫啊!

Re:[轉帖]廣東話短訊

唔错,几好!!!

厘清粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」嘅概念

根本就冇「廣東話」,又何來「廣東話短訊」?

唔熟悉嶺南方言嘅朋友,往往會將粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」混為一談,其實彳豦之間係有好大嘅區別,應該嚴格予以厘清。

粵語:即華語粵方言,包括廣府片、四邑片、羅廣片、高陽片、吳化片、邕潯片、梧州片、勾漏片、欽廉片等等,分布於嶺南即兩廣地區。

廣府話:即華語粵方言廣府片,包括廣州話、順德話、莞寶話、香山話等。

廣州話:即華語粵方言廣府片廣州話,包括城內音、西關音、番禺音等等。

所謂「廣東話」,學術上根本冇該個概念,係一乃人單純以行政規劃區分語言嘅體現,實際上語言分布同行政規劃倂唔重合,所謂「廣東話」該個講法有失科學性同合理性,一般唔提倡使用。

阿妈话你哨牙你话哨牙可以刨西瓜落雨可以遮下巴饮茶可以隔茶渣食也可以当刀叉劈友都可以挡两下你话哨牙系咪顶呱呱

原帖由 雲妮莎 於 2008-12-16 18:26 發表  阿妈话你哨牙你话哨牙可以刨西瓜落雨可以遮下巴饮茶可以隔茶渣食也可以当刀叉劈友都可以挡两下你话哨牙系咪顶呱呱

邊度學返嚟咖?幾得意噃!