QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4246|回復: 10

粵語協會新近搞作意見集中及統籌討論

1、將廣府話中,所有持陰平聲嘅字,以高平同高降爲標準來細分歸類
      相關鏈接:http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=15571&extra=page%3D1

2、將廣州地圖中嘅地名及站名翻譯成英文(西文)

3、新輕鬆粵拼輸入法詞彙重校驗

4、出粵語GRE試題

5、……

出粵語GRE試題。

每個PROJECT都分搵個負責人跟先得、唔係最尾都做唔到嘢出來。

提高门槛

应该加大白话学习应用难度,对外江孬教授一套官僚基本白话,对本地人教授另一套民间正宗白话,并且要使得两者出现较大口音差距,以作出识别。

伟大之德意志民族亦是此操作手法。佢地从来无要求过外地人发出细脷(吊钟仔)颤音,发得出咪算你叻仔咯,发唔出仲一乐也添,一听就知你是外地人,即刻换个服务态度。

请参考吴语协会个minidict

http://wu-chinese.com/minidict/

睇下人地个minidict,做得几细致,输入单个汉字,就可以同时输出文读音同白读音,仲可以查埋各个方言片区的读音。

粤协喺技术方面同人地无得比。个主页除咗刊登一大堆香港文人集子外,实在揾唔到任何值得细细品味的内容。

香港的存在,已经使广府人养成懒惰习惯,失去独立思维。。。
原帖由 Lucciora 於 2009-3-25 00:02 發表

1、將廣府話中,所有持陰平聲嘅字,以高平同高降爲標準來細分歸類
      相關鏈接:http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=15571&extra=page%3D1

2、將廣州地圖中嘅地名及站名翻譯成英文(西文)

3、新輕鬆粵拼輸入法詞彙重校驗

4、出粵語GRE試題

5、……

我要参加第二项工作!!第一同第四项工作都有兴趣

原帖由 使君子 於 2009-3-25 19:17 發表 http://wu-chinese.com/minidict/睇下人地个minidict,做得几细致,输入单个汉字,就可以同时输出文读音同白读音,仲可以查埋各个方言片区的读音。粤协喺技术方面同人地无得比。个主页除咗刊登一大堆香港文人集子外,实在揾唔 ...

冇计啦,人哋吴语协会我去过,真系个个都系讨论吴语,做实事嘅!唔似得我哋粤语协会,日日都有一大堆人上嚟讲埋晒啲不切实际嘅(种族)嘢。成日都将粤语协会当成发表自己奇人议论嘅舞台,甚少肯一条心去做事嘅。呢,单系睇睇呢张帖四楼嘅发言就知道啦。

原帖由 xiss 於 2009-10-29 17:37 發表 冇计啦,人哋吴语协会我去过,真系个个都系讨论吴语,做实事嘅!唔似得我哋粤语协会,日日都有一大堆人上嚟讲埋晒啲不切实际嘅(种族)嘢。成日都将粤语协会当成发表自己奇人议论嘅舞台,甚少肯一条心去做事嘅。呢,单系睇睇呢张帖四 ...

皆因吳語人民智難開,唯有將啲精神壘晒落去搞啲「現代考據」囉。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2009-10-29 18:29 發表   皆因吳語人民智難開,唯有將啲精神壘晒落去搞啲「現代考據」囉。

如果粤语真系要灭亡,或者真正灭亡粤语嘅唔系嗰啲外地人,而系呢类至今执迷不悔嘅人。