QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10158|回復: 12

基督教密宗經典Zohar選譯

譯自英文版Zohar:
http://www.kabbalah.com/k/index. ... mp;vol=2&sec=27

參考資料:

《聖經》中英對照:
http://www.o-bible.com/b5/int.html

希伯來文《聖經》:
http://www.fourmilab.ch/etexts/www/hebrew/Bible/

猶太《聖經》:
http://www.hareidi.org/bible/

-----------------------------------------------------

《光輝之書》(Zohar),卷1-BeresheetA

6."要有空"

一切存在之中,有三種唔同嘅靈性能量。透過隱喻,Zohar將呢三種能量等同於右脈、左脈、中脈。

右脈同正之力相應,渠嘅物理顯現系質子;

左脈表示負之指控,顯現為電子;

中脈表現為中子,係正負極之間嘅橋梁。

就好似燈泡入邊嘅燈絲系產生光嘅實體咁,中脈就系實體嘅宇宙之力---空;空嘅實體產生光。

陽光照射喺一樣嘢上邊,都需要反射來幫渠釋放光能。

呢種激發靈性之光同物理之光嘅模式,存在於我哋每個人嘅體內。

我哋嘅左邊對應於負極,對應於我哋接收到嘅欲望;

右邊代表正極,即系:共享我哋靈性中[神聖寶藏]嘅願望;

我哋嘅心、意,對應於。 呢個系我哋嘅自由意志。 透過渠,我哋可以選擇克服我哋接收到嘅欲望、養育共享(神聖)嘅意願。 呢個選擇,會喚醒靈性之光。

Zohar嘅呢一段,畀咗我哋克服自身欲望嘅力量。 渠強化咗我哋嘅中脈,即系我哋嘅自由意志。

我哋受到咗祝福,所以我哋會有能力將我哋生命中兩種對立嘅力量融為一體。 我哋會成為對立雙方之間嘅橋梁,咁樣我哋就可以化解衝突同對抗。

Kabbalah啟示:眾生唔融合歸一,就系仇恨同暴力之源,無論邊個啱邊個錯。

44. 「Elohim話,水之間要有空」(舊約.創世記(Beresheet)1:6)。呢句話隱喻一個精細嘅重組---被分成上下兩部分嘅水,根據之奧秘而進行嘅重組。 喺呢度,與之奧秘相應嘅爭端產生咗。 直到呢一刻之前,即系第一日,渠係指;而到咗第二日,渠係指嘅統治嘅秘密。 因此,響第二日,左右之間爆發咗爭端。 希望完全廢除嘅統治力量,而亦希望完全廢除嘅統治力量。 ,即系CHESED嘅秘密,係第一日,係一切事物嘅完美狀態。 因為咁,喺第一日,一切都寫曬入裏面。 咁即系話,(創世嘅)全部七日,即系七個SFIROT,都系由渠浮現而出,並喺渠嘅內部被影射。 因為每一個完美都依賴於邊。

嘅統治被激發嗰陣,渠同之間就發生爭端,爭端之中,怒火亦變得猛烈。 由呢個爭端,產生咗Gehenom。 所以話,喚醒、創造咗Gehenom,然後Gehenom黐住咗。 咁即系話,想強化嘅人,應該墮入源於嘅GEHENOM。

45. Moshe以渠嘅智慧觀察呢件事、學習創世嘅工作。 喺創世嘅工作中,有一個之間嘅爭端;喺呢個由挑起嘅爭端入邊,Gehenom被創造並被把持。 而中脈,即系TIFERET,喺第三日進入渠哋之間,中止咗爭端,並使雙方達成一致。 於是,Gehenom離開,並降落;合併,咁就到處都和平喇。

46. 一場相似嘅、嘅爭端,亦發生喺Korach同Aharon之間。 Moshe研學咗創世之後話:「我就系可以消除左、右之間爭端嘅人。 」MOSHE盡渠最大嘅努力去和解渠哋,但系唔肯和解,於是Korach變得更強大,然後壓倒咗AHARON。

47. MOSHE話,由於嘅反對之力,Gehenom必然會依附於渠,就好似喺創世嘅工作裏邊咁樣。 KORACH唔想歸附於上方神聖嘅改良、並好似高處嘅咁樣同融合,所以,由於渠猛烈嘅憤怒,渠必然要下降到GEHENOM。 就好似喺創世工作中發生嘅事咁,GEHENOM出咗來並黐住。 MOSHE早知,以KORACH嘅憤怒之力,KORACH會下降到GEHENOM並附著於渠。

48. 因為咁,Korach(左)唔想Moshe調停呢個爭端。 渠唔會(以純潔嘅意圖)為上天著想,渠完全唔尊敬上蒼嘅榮光--既系SHECHINAH,並且拒絕感謝創世之恩。 咁即系話,渠否決咗中脈嘅改良方案,喺創世工作中製造咗之間嘅爭端。 渠淨系想獲得統治權。 Moshe一意識到渠響度否定緊創世之工,且正被逐出神聖之外,"Moshe就更加嬲喇"(舊約.民數記(Bemidbar)16:15)。

49. "Moshe就更加嬲喇",因為KORACH及其夥伴拒絕承認渠而且唔畀渠調停呢個爭端。 經云「更加」,係因為渠哋否定咗對創世之工嘅感恩,因此Korach否定咗上蒼ZEIR ANPIN入邊所有嘅嘢,亦否定咗喺上蒼之下嘅所有靈魂入邊嘅嘢。 經曰:「喺渠哋向Hashem爭鬧嗰陣」(舊約.民數記(Bemidbar)26:9)---呢個系ZEIR ANPIN嘅奧秘,因為渠所造成嘅傷害既到達咗上蒼嘅ZEIR ANPIN,亦到達咗上蒼之下嘅MOSHE。 於是,KORACH黐住咗渠應該黐住嘅嘢,渠到達咗GEHENOM。 正如經文所述:「渠哋......生勾勾咁墜入SH'OL」(舊約.民數記(BEMIDBAR)16:33)。

50. 據上,另一個爭端被平息咗。 另一個昇起而唔降落、基於寬容嘅爭端,係發生喺Shammai同Hillel之間。 SHAMMAI系高高在上嘅,而HILLEL系神聖嘅賜福者,調停並認可咗渠哋。 咁即系話,SHAMMAI同HILLEL之間嘅差異同爭端由上蒼嘅中脈到達咗渠哋,而呢個中脈就系賜福者嘅秘密。 呢個爭端系為咗上天,而所有天堂,即ZEIR ANPIN,調停咗呢個爭端,使兩者都得以建立。 因此渠哋嘅光明得以續存。 呢個爭端就好似創世工作咁。 渠類似於中脈為建立創世之工所做嘅嘢。 但系,Korach否定咗創世之工嘅建立,渠嘅爭端系針對上天,即系ZEIR ANPIN,亦即做緊調解嘅中脈。 渠仲想否定Torah(即系ZEIR ANPIN)之道。 呢個爭端同否定系Gehenom努力嘅必然結果,渠嘅審判之力黐住咗KORACH,而渠亦黐住咗渠。 因此,渠降落到咗GEHENOM。

51. 呢個秘密響《Adam之書》入邊顯現。 當黑暗被喚醒以取得控制權嗰陣,渠喺自己所有嘅力量中浮現並創造咗Gehenom,而Gehenom喺爭端之中黐住咗渠。 等到憤怒同GVUROT之力平靜番嗰陣,又產生咗另一種形式嘅爭端:愛之爭。

52. 有兩次爭端,一次發生於始,另一次發生於終。 呢個就系正義(右)之道,渠嘅開頭艱難、充滿苦難,但終將到達和平。 Korach作為,係充滿凶與怒嘅左右之爭嘅肇始。 (相鄰嘅)雙方都想減弱對方嘅光明。 喺呢度GEHENOM浮現,然後Korach黐住咗Gehenom。 Shammai亦系方,但處於左右之爭嘅終點,喺嗰度,怒已被淡忘,愛之爭已經啟動,以接收上天(即調停爭端嘅中脈)嘅認可。

53. 呢個就系「水之間要有空,將水分為上下......」(舊約.創世記(Beresheet)1:6)呢段經文嘅密義。 呢個系生於怒與力嘅第一次爭端,爭鬥嘅雙方都想壓倒並廢除對方,而賜福者,希望消除呢個爭端。 Gehenom被喚起,直到憤怒與攻擊性冷卻。 然後經文曰:「Elohim就造出咗空氣並分開咗......」(舊約.創世記(BERESHEET)1:7)。 呢個分離系攜同愛與友善嘅爭端,渠支橕住世界。 根據呢個秘密,(亦即通過愛之爭)呢度發生嘅系Shamai同Hillel之間嘅爭端,亦即「ELOHIM就造出咗空氣並......」所指嘅、處於爭端之末嘅分離。 另一方面,KORACH之爭系怒之爭,就系「水之間要有空......」所指嘅、爭端之始嘅分離。 所以,SHAMMAI與HILLEL之爭系為咗所有天堂,喺嗰啲天堂度,口傳嘅Torah,亦即陰之律,同一齊進入咗書面嘅Torah,即系被稱為所有天堂嘅ZEIR ANPIN,然後渠哋進入完美嘅統一之中。

54. 分離淨系應用於,就如關於第二日嘅經文所述:「將水分為...」(Ibid.6),而對於KORACH,經云:「此豈為小事,Yisrael嘅Elohim將你哋分離出來...」(舊約.民數記(Bemidbar)16:9)經又曰:「嗰陣時,Hashem將Levi部族分離出來...」(舊約.申命記(Devarim)10:8),所以喺第二日,呢個分離必然發生於

55. 你或者會問,如果分離真系發生喺第二日,咁點解呢個分離要提及YA'AKOVA嘅第三個仔Levi呢?應該同YA'AKOV嘅第二個仔Shimon關聯,咁先啱啵。 個答案系:雖然Ya'akov當Levi系渠嘅第三個仔,但實際上渠系第二個仔,因為REUVEN不被認為系LEAH嘅第一個仔,喺嗰陣時YA'AKOV認為姖(她)系RACHEL    。 於是,呢個分離永遠都喺第二入邊,因為分離發生於第二之後,所有嘢都自然咁順著一條完美嘅通道流暢運行。 咁系因為通過分離,光包裹住彼此,並完善咗彼此。

56. 喺Shabbat之末進行嘅Havdalah(分離之祈禱),係為咗將一星期中佔主導地位嘅力量,由Shabbat期間佔主導地位嘅神聖嗰度分離出來。 Shabbat一結束,Gehenom嘅一部分就出現喇。 渠系意欲統治世界嘅邪眼,就如Yisrael嘅後裔所講:「噢,請令我哋嘅雙手之工繁盛...」(舊約.詩篇(Tehilim)90:17)。 渠由彼側嘅層級--嗰度浮現,通過控制神聖之盟,渠想同Yisrael嘅種子混合,並獲得懲罰Yisrael嘅力量。

57. 當Yisrael嘅後裔,以長春花(希伯來文Hadas)、秘之酒、Havdalah(分離之祈禱)之念誦,作戒律之行,彼側離開咗渠哋。 彼側被壓低,並進入Sh'ol內、Korach及其同伴所在之處,如經文所述:「渠哋同所有屬於渠哋嘅嘢一齊生勾勾咁墮入Sh'ol」(舊約.民數記(Bemidbar)16:33)。 可見,喺Yisrael同渠哋分開之前,KORACH及其同伴尚未降落到GEHENOM,如經所述:「你哋離開呢啲會眾...」(舊約.民數記(Bemidbar)16:21)。 同樣,喺SHABBAT之末,喺YISRAEL重組HAVDALAH之前,彼側亦未去到GEHENOM。

58.所以,Havdalah(分離)永遠發生喺第二日,即系左脈。 呢度所指嘅事已經被解釋過,即系,就算喺SHABBAT之末嘅HAVDALAH,都想分開嗰個延伸自左脈嘅彼側。 就喺嗰個爭端--由嘅侵略性同憤怒激起、尚未平復嘅爭端--之始,產生咗Gehenom,然後又產生咗所有呢啲天使,渠哋指責自己嘅主人--賜福者在上者中脈之秘。 渠哋唔同意嘅調解,並向傾,於是,火將渠哋燒盡。 而另一啲被廢除並失去支援嘅天使,亦被火所燒。 呢啲,都系來自第二日嘅起始之爭嘅火之力量。 與此類似,Korach墮入GEHENOM而被焚燒,就好似嗰啲被火河之火焚燒嘅天使咁樣。 然後,所有事亦以同樣嘅方式進行;呢種方式,係延伸自挾帶怒火嘅爭端之初。

59. 「要有空...」呢句話畀我哋知,水被分成上下兩份,喺呢兩部分之間發生咗一個擴張。 下邊嘅水擴張咗,上邊嘅水亦擴張咗。 來自之上嘅ELOHIM(ALEPH-LAMED-HEI-YUD-MEM)呢個名入邊,El(Aleph Lamed)系屬於邊。 即系話,El隱喻CHESED之名,而CHESED即系邊。大名El已經由BINAH之水擴展、分離而出。 咁即系話,由於呢個空,大名El已向上散佈,並離開咗其餘嘅水 --- 即系呢三個字:HEI-YUD-MEM。 咁系為咗完善El呢個名,並通過擴張,包容上下二水。 Elohim入邊嘅El亦擴張咗,剩番呢三個字:Hei-Yud-Mem。 跟住,Hei-Yud-Mem喺之下擴展,變成下方嘅水:Yud-Mem-Hei。 呢個就系成就第二者嘅擴張,即系從HEI-YUD-MEM到YUD-MEM-HEI嘅擴張。 上方嘅水系Hei-Yud-Mem,如經曰:「嗰度有海,又大又廣(Hayam,Hei Yud Mem)」(舊約.詩篇 (Tehilim) 104:25)。 因此,Hei Yud Mem系上方嘅水。 如果HEI-YUD-MEM呢幾個字嘅順序掉轉,變成Yud-Mem-Hei,咁就系下方嘅水。 等YUD-MEM-HEI呢啲字一復原,渠哋就昇到空之上,與大名EL合併,然後返回大海之結合體(希伯來文 HAYAM),即系HEI-YUD-MEM。於是,所有嘢:EL 同HEI-YUD-MEM,都合為一體,變成一個名 ---  ELOHIM。 而ELOHIM呢個名伸展到咗好多地方。

60. 上方嘅水系陽,下方嘅水系陰。起初,響渠哋尚未被牢固建立之前,渠哋系混合嘅,但之後渠哋分離咗,以區分上下兩部分嘅水。而且,為咗區分,渠哋一個被稱為Elohim,即系BINAH;另一個被稱為Adonai,即系MALCHUT。 一個系YUD-HEI-VAV-HEI呢個名入邊上方嘅Hei,即系BINAH;而另一個系YUD-HEI-VAV-HEI呢個名入邊下方嘅Hei,即系MALCHUT。如經曰:「Elohim就造出咗空氣......」(舊約.創世記(BERESHEET)1:7)。 呢個擴張采用咗ELOHIM,因為經文「Elohim就造出咗」指出,HEI-YUD-MEM嘅擴張返到咗EL,並與ELOHIM呢個名及上方之水融合。 因為ELOHIM呢個名系上方之水,而Adonai呢個名,即系ZEIR ANPIN嘅陰之律,係陰之水。 不過,由於陽之水,即系HEI-YUD-MEM呢幾個字,衹能由陰之水(即系ZEIR ANPIN嘅陰之律)去完善,所以Elohim呢個名擴張到咗所有地方,包括陰之水。

61. 雖然喺第二日,上下二水分開咗,但,即系ALEPH-LAMED同HEI-YUD-MEM之間嘅爭端,直到第三日先停息。 第三日,即系TIFERET,平息咗呢個左右之爭。 於是,ALEPH-LAMED同HEI-YUD-MEM二脈互相包裹,一齊被妥善建立於其處所。 由於呢個爭端,雖然世界存在於其上,但對於第二日,經文無話:「咁繫好嘅。」 因為響呢一日,個工作仲未完成。 所以,喺啲水分成兩份之前,上下二水系混埋一齊,而且喺世上未有後代嘅。 直到分開之後,渠哋先產出後代。

62. 雖然上下二水嘅分離發生喺第二日,但EL,即系,同HEI-YUD-MEM,即系,之間嘅爭端並未解決。 衹有第三日調解咗渠哋,令兩者合一而統一成為ELOHIM呢個名。 第三日,即系ZEIR ANPIN,就系令上之水BINAH等同於下之水MALCHUT嘅名號,呢個名號上邊,銘刻著Hei-Vav-Hei。 因為HEI-VAV-HEI呢幾個字,就系中間含有VAV嘅兩個HEI嘅秘密:上方嘅Hei系BINAH,而下方嘅Hei系MALCHUT。 中間嘅VAV就系ZEIR ANPIN,渠完善並照亮咗兩邊,包括上邊嘅BINAH同下邊嘅MALCHUT。Yarden(約旦河)之水嘅分離就系象徵呢件事 --- 喺嗰度,上方嘅河水堆積起身,而唔流落死海。 呢個就系YUD-HEI-VAV-HEI呢個名裏面上邊嘅HEI,即系BINAH,嘅密義。 另一方面,下之水,即系下邊嘅HEI --- MALCHUT --- 嘅秘密,向下流入死海;而死海就系下邊嘅HEI嘅秘密:MALCHUT。 而Yisrael,即系VAV字之秘,進入咗YARDEN嘅上下二水之間,因此,YISRAEL,即系YUD-HEI-VAV-HEI入邊VAV嘅秘密,從上方嘅HEI接收豐盛,並將渠賜予下方嘅HEI。

63. 喺第二日,被提及五次,而世界之命,即系ZEIR ANPIN嘅YESOD,穿過渠哋並透過渠哋引導世界。 渠哋全部都互相包含。 如果唔系中脈調停咗個爭端,渠哋就唔會互相容納並變得協調。 呢五個相當於生命之樹,即系ZEIR ANPIN,喺世上產出後代同果實嘅五百歲。 Beresheet嘅所有水,即系由Beresheet流出嘅MOCHIN之王,亦即ARICH ANPIN,都畀渠分成上下二水。 David王,即陰之律嘅秘密,從ZEIR ANPIN接收一切,然後散佈到下方嘅BRIYAH、YETZIRAH、ASIYAH世界。 如經曰:「渠喺人群之中,喺群眾入邊分發......」(舊約.撒母耳記下(II Shmuel 6:19))。經又曰:「你畀渠哋,渠哋就攞」(舊約.詩篇(Tehilim 104:28))。「未到黎明姖就起身分發食物......」(舊約.箴言(Mishlei 31:15))。

64. 當嘅凶暴激起爭執嗰陣,火之增加並具有咗壓倒性嘅力量。 喺呢個入邊產生嘅即刻凝固,變到幹曬、無曬水分。 呢啲有陰有陽嘅,產出咗一大班邪靈。 由此,喺所有嗰啲強大嘅靈之中,顯現出不潔之靈嘅全部力量。 呢個就系包皮嘅Klipah嘅秘密。 呢啲靈嘅污穢暴烈之魔強化。 呢啲魔有兩種,一種叫毒蛇,另一種叫大蛇,渠哋已經合二為一。毒蛇每七十年產一次後代,而大蛇每七年就產一次後代。 由於渠哋系連埋一齊嘅,所有嘢都會返到大蛇嘅七年嗰度。 因此,毒蛇實際上好似大蛇咁樣每隔七年就生產一次,渠哋變成如同一體。

65. 呢度隱藏著Gehenom嘅秘密 --- 渠有七個名同埋邪惡嘅傾向,而呢個邪惡傾向亦有七個名。 從呢度,污穢以各種等級擴散到世上。 然後,來自之秘、包含嘅所有嘢,令世界變得可以居住。 呢個就系由十八個字母銘刻嘅聖名嘅秘密。 就系呢個聖名用慷慨嘅大雨喂養大地,以惠施於人類、賜福畀我哋、並令世界適於居住。

評分

查看全部評分

註釋

* Elohim -- 神之名。神嘅其祂名仲有 Hashem、 Adonai、YUD-HEI-VAV-HEI、Jehovah、YHWH 等。通用版英文《聖經》中,呢啲名出現嘅地方已全用 LORD、GOD 代替。

* Torah -- 摩西五書

* Zohar 引用之經文來自希伯來文《聖經》,因此某啲地方與通用版英文《聖經》有差異。希伯來文《舊約》與英文版《舊約》各章名稱對照如下:

Beresheet -- Genesis -- 創世記

Shemot -- Exodus -- 出埃及記

Vayikra -- Leviticus -- 利未記

Bamidbar -- Numbers -- 民數記

Devarim -- Deuteronomy -- 申命記

Yehoshua -- Joshua -- 約書亞記

Shoftim -- Judges -- 士師記

Rut -- Ruth -- 路得記

Shmuel -- Samuel -- 撒母耳記

Melachim -- Kings -- 列王記

Divrei Hayamin -- Chronicles -- 歷代記

Ezra -- Ezra -- 以斯拉記

Nechemyah -- Nehemiah -- 尼希米記

Ester -- Esther -- 以斯帖記

IYOV -- Job -- 約伯記

Tehilim -- Psalms -- 詩篇

Mishlei -- Proverbs -- 箴言

Kohelet -- Ecclesiastes -- 傳道書

Shir Hashirim -- Song of Songs -- 雅歌

Yeshayah -- Isaiah -- 以賽亞書

YIRMEYAH -- Jeremiah -- 耶利米書

Eichah -- Lamentations -- 耶利米哀歌

Yechezkel -- Ezekiel -- 以西結書

DANIEL -- Daniel -- 但以理書

Hoshea -- Hosea -- 何西阿書

Yoel -- Joel -- 約珥書

Amos -- Amos -- 阿摩司書

Ovadyah -- Obadiah -- 俄巴底亞書

Yonah -- Jonah -- 約拿書

MICHAH -- Micah -- 彌迦書

Nachum -- Nahum -- 那鴻書

Chavakuk -- Habakkuk -- 哈巴穀書

Tzfanyah -- Zephaniah -- 西番雅書

Chagai -- Haggai -- 哈該書

Zecharyah -- Zechariah -- 撒迦利亞書

Malachi -- Malachi -- 瑪拉基書

翻譯不當、不佳之處,敬請各位指正。多謝曬。 [ 本帖最後由 libran 於 2009-3-26 20:19 編輯 ]

將宗教經典譯成粵文,呢種嘗試非常之好。

一種語言文字,必須成為神聖知識嘅載體,先可以長久流傳。

真系令人驚喜!Kabbalah 網站上邊連中文版都未有嘅猶太教密典 Zohar,竟然已經有部分被譯成粵文!粵協真系藏龍臥虎!

KABBALAH

View Image

佢花好多心思及精力先至完成翻譯工作,值得鼓掌,也值得我地粤人引以為榮,雖然我對"(KABBALAH)卡巴拉"認識不深,所以冇發

任何意見,但從翻譯工夫嚟睇,有一定嘅造詣才可完成,亦覺得LIBRAN兄對希伯萊文有一定嘅認識,對於知識追求嘅人,本人甚為

賞.

喀巴拉係猶太教神秘主義主流 唔系基督教密宗
甚幸。
请翻译 kuzari

קבלה
KABBALAH:The Tree of  Life

期待已久,卡巴拉神秘哲學終有粤語聲頻,對其初步討論;各位對神袐主義有興趣嘅朋友,請登入以下YOUTUBE網站細心聆聽,資料珍貴,不容錯過
http://www.youtube.com/watch?v=48BU-QOVb1Y

.
請登入以下條LINK收聽,更加清晰!

http://farumradio.com/avatar-guy/avatarguy_ep45/

ep45 – 卡巴拉與生命之樹
主持:Cousin 嘉賓:紫秤、April

.
譯自英文版Zohar:參考資料:《聖經》中英對照:希伯來文《聖經》:猶太《聖經》:------------------------
一切存在之中,有三種唔同嘅靈性能量。透過隱喻,Zohar將呢三種能量等同於右脈、左脈、中脈。
右脈同正之力相應,渠嘅物理顯現系質子;左脈表示負之指控,顯現為電子;中脈表現為中子,係正負極之間嘅橋梁。 就好似燈泡入邊嘅燈絲系產生光嘅實體咁,中脈就系實體嘅宇宙之力---空;空嘅實體產生光。
陽光照射喺一樣嘢上邊,都需要反射來幫渠釋放光能。
呢種激發靈性之光同物理之光嘅模式,存在於我哋每個人嘅體內。
我哋嘅左邊對應於負極,對應於我哋接收到嘅欲望;右邊代表正極,即系:共享我哋靈性中[神聖寶藏]嘅願望;
我哋嘅心、意,對應於。 呢個系我哋嘅自由意志。 透過渠,我哋可以選擇克服我哋接收到嘅欲望、養育共享(神聖)嘅意願。 呢個選擇,會喚醒靈性之光。
libran 發表於 2009-3-15 19:56

此靈修概念,似乎來自天竺嘅瑜伽修行方式,有啲共通點!睇吓以下幅圖研究吓!

.

呢個生命之樹同人體脈輪嘅對應關係,有好多種版本,請睇:

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊