QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3889|回復: 12

[詞彙及文法] 盍字是點解之點本字

盍字,粵字典讀合音hap.
也可讀蓋gap,hap,goi,koi.
但以其音符也可讀豔jim.

今日我在解盍部之字,得知盍是用于問詞.
豔之音近如廣東話之點dim音,其用是同盍之問詞.聲有少變疑是地區口音關系.
盍本在古時已有,只不過聲少變.盍之意我暫不知,但重點不在此.

我想問是《國語》之晉語內,有多次用盍,因此我想知,今晉語或其它語言,有否近豔音jim之問詞?
比较牵强!
我只是引用中文字之音符,古音難測,但以文估加音之屬,總好過只靠今音而估.
我宁愿信「点」字本字系「怎」字啰
怎有人讀zam,我當乍系音符而讀zaa.
點讀dim,就算畀的讀黑或占也不近.

相比jim音是近dim音.

不過,也要講一講有大多-im韻與-am韻有同一類義部在二韻存.
原因不詳,因此也不能完全排除怎之讀音.
连字义都唔识,居然敢武断咁话一定就係,无知者无畏,今信焉。
盍字義及意我系不知,但其部之字大多與蓋有關.
因此我疑假借其音.
盍字可能用而有其理,但我看不出,也不知.
用做問詞在不少古書可看到,你大可去《漢典》網頁尋.

原帖由 攸固 於 2009-3-17 13:29 發表 怎有人讀zam,我當乍系音符而讀zaa.點讀dim,就算畀的讀黑或占也不近.相比jim音是近dim音.不過,也要講一講有大多-im韻與-am韻有同一類義部在二韻存.原因不詳,因此也不能完全排除怎之讀音. ...

「怎」字点会读「dim」音,其实要推此正字从音入手会比较好。首先,你要明确一点嘅就系粵语嘅「点解」呢个词系咪源于古汉语?如果唔系楼主此帖推本字方向可以话完全错晒。不过,如果系「怎解」呢个词呢?我相信「怎解」呢个词百分之九十都系源于古汉语而非古越语。所以不如由「怎解」嘅音入起。

古代汉语无「z-」音,一般现代读「z-」音嘅字古代都系读「d-」或「t-」(唔好问我点解,想知点解自己睇书 )举个例子,粵语同普通话入面有唔少含「占」(zim1)嘅字依然读「dim」音,如「店」,同繁体嘅「點」,而从「真」(zan1)嘅字又读「din」或「tin」,如「颠」 「癫」 「滇」 「填」。

又如「郑」(zeng6)字繁体字写作「鄭」,以「奠」作声符,而「奠」字粵语读「din6」,古时实读若「zeng」。而粵语之「掷」字审音上读「zaak」不过,大家如果将声母「z」改做「d」就清楚呢个系乜字。

另外,现家好多人读错嘅「迢」字,以「召」(ziu)字做声符。但系「千里迢迢」嘅「迢」字却读作「tiu」,实则古音之遗也。

再睇「怎解」个「怎」字,现代音读zam,但古汉语应该读dim音。若然粵语嘅「点解」非源于古越语,则「点」字本字为「怎」说得比楼主嘅「盖」字有理得多。

音讲完,词义我睇就不必了。我相信意思上「怎解」同「点解」不必多讲。

原帖由 攸固 於 2009-3-18 12:56 發表 盍字義及意我系不知,但其部之字大多與蓋有關.因此我疑假借其音.盍字可能用而有其理,但我看不出,也不知.用做問詞在不少古書可看到,你大可去《漢典》網頁尋. ...

好似我咁学富五六七八车嘅人,使鬼揾!
呢个字本身就係隐语,係宋朝时行院人员使用嘅隐语,好似你呢种读死书嘅人当然唔会知,学而不博,我冇话错你啩?

透露下畀你知,呢个字嘅本字係对应「何」字嘅,如果你真係读过多少书嘅话,应该可以揾到呢个字。
中文音符系有尐亂,但我唔系單方面睇.
若你去《漢典》網頁,尋盍字,其用又如何字.
左傳,國語也有用此字.
若你有尋過,見過,就唔會提出盍之用又如何字.

以《漢典》網頁看,最早記有怎字是《五音集韻》,其書出于金朝.

只以今人之論估古音,此根本不夠.
古時所謂漢族不是一族,漢族只是華夏民族之一.
估古音只是某某音,等如講古時一切方言音近如官話.

貌似以前百度認為該字粵語應讀kap1。

都係唔三唔四蠢魚有料!