QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5743|回復: 20

[八卦時聞籮] 粵語報站排到屘——大家點睇?

广州公交车亚运前「升级」 将增加英语报站

金羊网 2009-02-28 15:28:48

明年亚运会前,广州市将耗资3.1亿元对全市公交车进行改造。昨日,广州市交委组织技术专家对5台在用公交车样车的技术改进项目进行验收。
据统计,广州市现有公
交车辆(含大、中、小巴)约有9170台,部分公交车辆由于行驶时间较长,车质车况下降,不能满足亚运会对公共交通的要求。市交委将投入3亿多元用于公交车辆更新与技术改进。政府会给予部分的资金扶持,技改成本5万元至10万元每辆。
记者在现场看到技改后的样车,外形与新车相差无几。车厢内,记者看到安装了与地铁车内报站线路图一样的站牌,并增加了普通话、英语、粤语三种语言报站。(林翎 雷文会 交通宣)
(编辑:茶茶)
  来源:羊城晚报

——大家估下,會唔會借頭借路取消粵語報站吖嗱?

單選投票, 共有 23 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
應該加多個選項: 衹有粵語、英語報站,無Mandarin
点解冇台山話?
較早前有啲巴士就o敢喇……點都未衰得過地鐵,地鐵好多話衹播普英!!
我认为最终出嚟嘅结果应该系粤语排第二嘅,就好似宜家嘅地铁噉。

哇,啲意見都幾散噃!噉就啱嘞!故此,先會搞到今時今日粵語咁冇地位。事關自己都企唔硬,人哋咪食著上囉!

呢件事唔得噉就算,大家去多啲論壇度幫口講下嘢先得咖!

原帖由 外外星人 於 2009-3-16 09:53 發表 哇,啲意見都幾散噃!噉就啱嘞!故此,先會搞到今時今日粵語咁冇地位。事關自己都企唔硬,人哋咪食著上囉!   呢件事唔得噉就算,大家去多啲論壇度幫口講下嘢先得咖! ...

你想點吖,亞A生?

原帖由 蔡蔡子_ 於 2009-3-16 20:55 發表   你想點吖,亞A生?

呢句話應該我嚟問你先啱!

原帖由 neogeo 於 2009-3-13 10:27 發表 應該加多個選項: 衹有粵語、英語報站,無Mandarin

咦,有大都市民風範!

多謝各位投票同發言嘅朋友!

查實,粵語經已冇晒生存空間喇!!!

殘酷嘅事實話畀我哋知:
自動櫃員機ATM——對晤住,冇粵語提示音;
神州行查詢號碼13800138000——對唔住,冇粵語語音服務;
地鐵報站——試過冇粵語;
巴士報站——居然將粵語排到屘,連冇乜人聽嘅英語都爬佢頭;
論壇——冇乜人會用或者識用粵語寫帖;
學校——老師唔講粵語、更加之唔畀學生講;
公務員——考普通話標準試(有冇人話我知,使唔使考粵語?);
亞運會——以廣州為東道主嘅亞洲體育盛事,居然話漏咗粵語(噉都得?);
粵語詞彙——經已冇乜人記得喇!用普通話詞彙講嘅、寫嘅「冇語」重係粵語咩?

一個以粵語為母語嘅大省,粵語畀人刻意排擠,粵語文化連渣都冇,重叫得文化大省咩?
计我话比较合理嘅系用白话、客家话、潮州话、普通话嚟报站。有几个西人坐巴士吖?所以英文有冇都唔拘。如果英文摆第一,就纯属妹仔大过主人婆,系极不自尊、自重,极唔自信嘅表现。

我之所以揀呢項嘅原因:

首先我覺得英語係國際語言,應該擺喺第一位;

其次,呢度係廣東省,係粵語嘅地頭,所以粵語擺喺第二位。(至於煲冬瓜就唔使講啦……)

至於上邊嘅幾位仁兄話要加入臺山話、潮汕話咁,我覺得就冇乜必要咯,D咁大眾化嘅嘢,就應該用翻大眾化嘅語言表達。

入得嚟,順手啦!唔該!
最好是 粤、英、德、法 可惜没此选项。
無論點都會有先有後嘅。
讲起粤语,今晚几火滚呀,八点过少少,截咗台杂唛的士(因为拎住两大袋嘢,所以冇心情,现场环境亦唔到我拣嘅情况下)话佢听我要去XXXX,点知条捞佬话嗰度好塞车,佢唔去,我话宜家八点几,重塞咩车?你怕塞车你可以兜XXX过去,当时本小姐已经好就得佢,同佢讲埋煲冬瓜。点知条捞佬打死都话唔去,叫我落车!我知有权告佢拒截,但本小姐冇甘多时间同精神呢。后尾再截一台,又系捞嘅,唔识听广州话,服务态度非常麻麻,一啲礼貌用语都冇兼粗声粗气,重要我教佢点行点行。都唔知由几时开始,咁死多外省捞杂牌唛喺广州开的士?又话要迎亚运,今时今日咁差嘅服务态度,简直丢广州嘅架。
漏讲咗就系,我一路返屋企都完全冇塞车呢回事噃!都冇话我对啲外省人喺广州谋生有意见,事实上呢啲人嘅质素真系差。

原帖由 不关云和月 於 2010-1-7 00:23 發表 讲起粤语,今晚几火滚呀,八点过少少,截咗台杂唛的士(因为拎住两大袋嘢,所以冇心情,现场环境亦唔到我拣嘅情况下)话佢听我要去XXXX,点知条捞佬话嗰度好塞车,佢唔去,我话宜家八点几,重塞咩车?你怕塞车你可以兜XXX过去,当时本小姐已经 ...

故此,我會盡可能柬車坐。

原帖由 不关云和月 於 2010-1-7 00:26 發表 漏讲咗就系,我一路返屋企都完全冇塞车呢回事噃!都冇话我对啲外省人喺广州谋生有意见,事实上呢啲人嘅质素真系差。

有人(包括粵奸)話,冇佢哋唔得、佢哋對廣東貢獻好大...

年轻一代无所谓,不过都要关注一些老人家。同埋有需要的人仕。