QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2114|回復: 8

[純水無大礙] 有冇边位搭过晒地铁1234号线咖?

有冇边位搭过晒地铁1234号线咖?
我平时间唔中都会搭下地铁,贪佢够快,好似一二号线噉,做嘅时候觉得部铁fu~~fu~~声,真系爽到爆。但系我今日去天河嘅时候,要换乘三号铁,由于平时三号铁比较少搭,就觉得佢好新鲜,满心期待噉样踏入咗三号线嘅车门..........点知令我超郁闷嘅就系,呢架三号线完全冇咗佢嘅前辈一二号线嘅英姿,行起身好似蚁lan噉,搞到我落车嘅时候满腹疑惑,呢架车究竟系唔系坏咗啊???
作为一个廣州人,紧系对自己嘅地铁有信心啦,所以我就安慰自己话系呢部车特别慢嗟,其它三号线好地地嘅........4小时后........我沿原路坐地铁返归,再次踏上三号线嘅「征途」,我原本忐忑不安嘅心情冇晒..................转变成彻底失望...........................三号线始终如一噉样保持佢嘅阿爷车风格,开起身嘅时候继续似只蚁(唔系,话佢似只蚁简直侮辱咗只蚁,系重慢过只蚁),我带住满腹嘅郁闷「一二号线老过佢都好似飞咁快,么呢个三号仔咁有性格咖~~~~」郁郁下瞓着咗ZZZZZ  之后 过埋站!!太过分喇!!! 你XX个三号线,你慢就算啦,慢到冇晒激情,搞到坐喺车入面嗰个闷到瞓觉,重搞到过埋站,你重有人性嘅????!!
返到屋企之后上网耖咗下,发觉呢部3号线真系零舍唔同,原来佢唔同之前嘅一二号仔(佢哋系德国货),三号仔原来系土生土长嘅中国货嚟咖!!!而且我发现原来四号线都系中国货....囧....唔通,中国嘅嘢就真系咁差?反正我对三号线已经系彻底失望嘞。
所以我喺道想问下有冇边位曾经搭过三号线同四号线,四号线系唔系好似三号线一样咁慢咖?定系更加慢啊?听讲话五号线即将开通,而且又系用国产列车,惨啦,唔通廣州地铁从此痴呆??
都搭过,冇咩特別研究过,整体就系都好慢。
慢慢慢!
原帖由 xiss 於 2009-3-8 22:54 發表  
原来三号仔唔同之前嘅一二号仔(佢哋系德国货)

最早期一号线,系黎子流力主买德国原厂Siemens(当然亦是比较低端款式  加埋铁路线打制质量不佳 行驶速度同噪音肯定均不如香港理想),二号线就可能系ADTranz(德国公司 曾是Benz子公司)同孬国车厂合资,仿制一号线的Siemens(西门子)款式。

二号线仲有一款紫色,个身菱形定三尖八角的,约莫系03/04年投入运营,系加拿大Bombardier(庞巴迪)同孬国车厂合资,孬国车厂制造。
坐过香港铁路甘多部车,最舒服就系去大屿山的东涌线。机头就系用德国ADTranz原厂,内饰可能系西班牙造。

至于港岛的铁路线,问香港朋友,佢地话系英国原厂运入。感觉速度极高。

下一个孬化 好快就轮到香港

http://www.caijing.com.cn/2008-12-10/110036948.html

【产业】香港向长客股份采购80辆地铁列车

[2008年12月10 17:24]     

据新华社12月10日消息,香港地铁有限公司车辆采购合同10日在北京签约。中国北车所属的长客股份将为香港地铁研制10列共80辆国际一流的地铁列车。 

作为国内第一个A型高强度不锈钢地铁车项目,北车长客此次将填补国内高端城轨车产品的一个空白。 

据了解,此次签约地铁车辆将用于香港地铁西港岛线,首列车将于2011年交付用户,预计于2012年正式完成。车辆将完全按照国际标准和规范设计制造,在车体强度、噪音控制、防火性能等方面采用了国际上的最高标准。 

香港地铁有限公司,被公认为世界上最成功的地铁运营商典范。香港地铁公司对车辆制造商的选择极为严格谨慎。目前其在用地铁车辆的供应商包括 德国、法国、西班牙 等国的世界知名轨道客车制造企业。 

此次成功签约的中国北车长春轨道客车股份有限公司是中国规模较大、实力较强的铁路客车和城轨客车研发、制造和出口基地,自建厂以来累计获得各类城轨车订单5000多辆,占国内城轨车市场的70%左右。全国11个拥有城轨交通的城市中,有9个城市在使用长客股份的车辆。
算喇,同人合資,XX年後就可以擁有人哋嘅技術,問題係XX年後人哋又有新嘅更先進嘅技術……而你重捧著人哋嘅落後嘢當寶!!技術落後,真係唔知咩問題,睇吓而家搞緊嘅高鐵落後人幾多?就個3G網絡而言,人哋都就嚟4、5G喇…而家都未普及得嚟…等你用得,人哋都唔用咯…

原帖由 使君子 於 2009-3-9 10:48 發表 最早期一号线,系黎子流力主买德国原厂Siemens(当然亦是比较低端款式  加埋铁路线打制质量不佳 行驶速度同噪音肯定均不如香港理想),二号线就可能系ADTranz(德国公司 曾是Benz子公司)同孬国车厂合资,仿制一号线的Siemens(西 ...

合资嘅就已经比人哋原厂嘅差咁多,噉迟啲纯国产嘅咪开唔喐都似??

1234我都搭過.

34我都覺得係慢啲.