QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5754|回復: 12

[問音問字] 「个」、「個」、「嗰」嘅用法

如题……
「个」係「個」嘅簡化字
一般係「嗰個人」
个体 個体 ?

个体、個體,一個簡體一個正體。

「个」係正字,「個」係俗字,「嗰」係广东人生造字。
原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-2-28 21:09 發表 「个」係正字,「個」係俗字,「嗰」係广东人生造字。

錯,「個」係正字,「个」 係簡化字

咦!在蘇州或在杭州有個(个園)又點講?

原帖由 Lucciora 於 2009-3-1 11:42 發表 錯,「個」係正字,「个」 係簡化字

你冇文化。

当年和珅新居落成,请纪晓岚题字,纪大书「竹苞」二字以赠,云典出《诗经》:「秩秩斯干,幽幽南山。如竹苞矣,如松茂矣。」
数日后,乾隆至和府,观此「竹苞」,大笑,「此‘个个艸(草)包’也。」

如「个」为简化字,则乾隆如何得知?

「个」为正字,文人皆知也。其本义为「竹一枝」,后泛指物体之数量,不独指竹矣!俗人无知,自造俗字「個」,可谓「画蛇添足」。

苏州「个园」以竹景为胜,故曰「个园」,如写成俗字「個园」,即了无情趣,不知所云。
长见识了。谢谢。
原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-3-2 00:04 發表 你冇文化。当年和珅新居落成,请纪晓岚题字,纪大书「竹苞」二字以赠,云典出《诗经》:「秩秩斯干,幽幽南山。如竹苞矣,如松茂矣。」数日后,乾隆至和府,观此「竹苞」,大笑,「此‘个个艸(草)包’也。」如「个」为简化字,则乾隆如何得知 ...

古代時候係「竹曰个」,「个園」嘅意思即竹園,同「個」字根本唔關事,「竹苞」嘅「竹」正係兩個「个」字嘅合并,同「個」字同音,乾隆祇係借音詼諧,但證明唔到當時「个」字就有「個」嘅意思,音同意不同,如果話「後泛指物體之數量,不獨指竹矣」,噉你唔出示「个」字轉定義嘅證明,我好難信服囉

你冇文化就认冇文化,拗乜鬼嘢啫?一嘢打沉你啦!

《康熙字典》個字条:「《字彙》與个同。《鄭康成·儀禮註》俗呼个爲個。◎按個爲後人增加。从个、箇爲正。」

人地乾隆自幼熟读佢阿爷出个本字典,而你,就麻麻啦!
乾隆年间嘅《石头记》手抄本(庚辰本,乾隆廿五年),里面都係用「个」,呢个足以证明乾隆时係用「个」嘅嘞啩?
http://www.myhonglou.com/honglou/bb/gengcb/gcbym/3/33.htm
OK,我信服你嘅理據,但你嘅言行德行,我有所保留