QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2954|回復: 6

[其它] 其实大家觉得文字输入、执笔,用粤语定喺书面语方便?

我发觉我哋尼一代(或者只喺我尼个圈子嘅人),口语(粤)同书面语混用得好犀利。

睇上去,觉得真喺几无奈兼搞嘢。自己亦都好多时会犯尼种错误。

例如「今天心情唔错」、「每日都要笑住面对一些不开心的事」,算唔算混用?

自小讲广州话,但喺根本冇学过广州话点样拼音,有时真喺觉得好怪,网上同老友吹水用广州话,打字都喺打近音嘅,例如「唱散纸」(正确喺「斨散纸」)。

从新学过,又觉得好麻烦。甚至喺尼个论坛睇多几个帖,都会觉得头晕晕,因为多嘢记……好多嘢之前未有接触过,识得噏出嚟(或者执笔会写)嘅,但就喺唔会用键盘打出嚟。。。

。。。。。好似上边段嘢噉,如果用书面语,应该可以简短好多。而有时候有嘀事,用粤语嚟表达,又可以精准简短嘀。真喺唔同情况唔同讲法,有时候上网吹水,好容易打一段书面语,又一段粤语。

总之就喺困惑。书面语喺未就喺普通话呢?貌似又唔喺。
不过从组词嚟睇,书面语就应该喺比较适合书面写作咯,又或者喺正式文书适用。

喺:在,你打错咗。可见你系初哥,我讲紧你嘅粤音打字。

文言文體
最誇都算係「他哋」。
嗯。我仲未搞清楚「喺」、「係」、「系」嘅分别。
「你係未喺计算机系读啊?」噉样啱唔啱?

用拼音输入法,有时候揾个粤语特有字都好辛苦。
原帖由 Lucciora 於 2009-2-26 16:48 發表 文言文體
绝对赞成啦。

我個人較為推薦復古文體