QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2571|回復: 7

[其它] 好搞笑--北方话:“现身”与“献身”

大家试下用北方话读出“现身”同埋“献身”,再用呢两个词用北方话造句,睇下边个造得最搞笑。 现在是新闻报导: highyun“现身”中国城。 highyun“献身”中国城。

Re:好搞笑--北方话:“现身”与“献身”

吓?咁 em4:

小姐你"受驚"了 小姐你"受精"了 小姐你"吃驚"了 小姐你"吃精"了 最後禮貌噉講一句:"對不起,小姐,我讓你受精了" em2: em2:

以前喺某公司打工,有一个唯一嘅广州人同事。 有一日落雨,经理从外边返嚟,畀雨淋湿咗,嗰个广州人同事好似好严重噉大嗌: 王经理今天“失身”了。 “失身”“湿身”,广东人搞唔清楚。

哈哈,楼上的,“失身”“湿身”我系分的清清楚楚点哦。

南粤高凉仔在2005-10-10 21:42:51說道:[br]哈哈,楼上的,“失身”“湿身”我系分的清清楚楚点哦。
不过你分唔清“的”“得”。粤语呢两个字系发音唔同嘅,只有普语人士先“的”“得”唔分,所以你以后要分清呢两个字,唔好失礼南粤人啊

highyun在2005-10-11 16:32:20說道:[br][quote]南粤高凉仔在2005-10-10 21:42:51說道:[br]哈哈,楼上的,“失身”“湿身”我系分的清清楚楚点哦。
不过你分唔清“的”“得”。粤语呢两个字系发音唔同嘅,只有普语人士先“的”“得”唔分,所以你以后要分清呢两个字,唔好失礼南粤人啊[/quote] 呵呵,“打的,佢的,美的空调”,呢三个的字系唔系一样个读音啊? “得到”的得明显唔同音啦。

我想问你嗰边“的”“得”分别发咩音,点解会分唔清。