QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 攸固

[詞彙及文法] 粵語o既字之來原

你要明,字之理同,不一定同字之意.
嘅字作領格標誌時,本字可能係「其」,亦應通「己」,本係語己辭。

噉講主要係考慮到聲調比較符合記載:

又【集韻】【韻會】居吏切。【正韻】吉器切,音[*ki]。【韻會】語已辭。【詩·檜風】彼其之子。通作記。【禮·表記】引《詩》彼記之子。又通已。【左傳·襄二十七年】引《詩》彼己之子。

其喺詞尾做語氣詞,又通忌:

又【韻會】或作忌。【詩·鄭風】叔善射忌。

所以我同意攸固其睇法。
樓主可否不要再用古文說話咧?
白話文都已經興左甘耐喇....
難道你要復古麼?
你小心胡適上黎穩你丫

原帖由 melop 於 2009-3-5 16:16 發表 嘅字作領格標誌時,本字可能係「其」,亦應通「己」,本係語己辭。噉講主要係考慮到聲調比較符合記載:又【集韻】【韻會】居吏切。【正韻】吉器切,音寄[*ki]。【韻會】語已辭。【詩·檜風】彼其之子。通作記。【禮·表記】引 ...
所以我同意攸固睇法。

我覺得「攸固」講得都幾有道理

「我己阿媽」「佢己阿媽」「你己阿媽」,「己」為助詞,有某物之本意

都可以理解為「我自己阿媽」「佢自己阿媽」

查字典,嘅通啖,如用在廣州話,就作為方言字,我並不認同什麼本字

在說是,o既之用及其本字,而不是o既之字及其本用.
o既字當然有佢本義啦,只是人錯用.

「嘅」是个粤语虚词,有两个读音。「嘅」有时用在粤语词末充当语气助词,读音多读ge2,有时读ge3。例如:「喺嘅(读ge2)!你喺错啦。」相当于现代汉语的「啊」之类。
         但「嘅」字更多用作粤语表示附加成分和中心语之间领属关系的结构助词,一般多读为ge3。例:「康康喺某某嘅(ge3)狗仔。」表达疑问时也有读ge2,例如:「呢支笔你嘅(ge2)?」;相当于现代汉语之「的」字。
      《诗经·国风·郑风·大叔於田》有「叔善射忌,又良御忌」之句。忌字在2000多年前的这首诗里的确用作句末语气助词。但唐诗宋词等后世文典罕见继续沿用,若有,欢迎各位补充例句。

己字有人说通作記。

翻阅《辞海》,己字只是被注解为自己的己及天干地支之一,在古汉语中未见用于虚词之实例。
        嘅己忌三字,词义及用途相差甚远。指己为嘅之源,个人认为依据不足。

二者義用是同,都話系助詞.
呢D某一範圍內達成共識嘅本字,應該整理公佈出來,以引導粵文規範化。

原帖由 攸固 於 2009-3-26 23:34 發表 二者義用是同,都話系助詞.

汉语助词分为结构助词、语气助词、时态助词 、比况助词、表数助词等多种。都是助词就同义?愿向先生领教。

看来你我都要认真学习一下中文文法了。

都唔使用分類而言.
此話題是言及一字,以某某類助詞而言又解不到問題.
今我有一字,話己是o既.而義用是同.
除非你能尋一個字是能好過我的例.
否則也是不設實際.

先生,理论上立说不可凭空想象,要有依据,要经得起推敲研究,具有说服力,否则只可成为笑谈,下面就是一例:

今我有一动物,話鹿是马.而种类用法是同.
        除非你能尋一個动物是能好過我的例.
        否則也是不設實際.

咩咩客,我唔系用「胸」想o架.
有用實例,詩經之例大可不視,但若用己代o既,是同意.
首先義用同,其次系音近.