QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6604|回復: 21

[其它] 广东话 白话~

我哋中山珠海个边一直一来就钟意将 称呼母语叫做白话~~

唔知其他地方系咪咁呢~

根本就冇「廣東話」
白話是口語的別稱:http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E7%99%BD%E8%A9%B1&variant=zh-cn

同意楼上,我哋度白話係指本地家乡話。

不过我哋講嘅話又叫做「蛇」話,因為我哋講話果阵中意加个「蛇」字係结尾度。

原帖由 cbw1234 於 2009-3-18 16:14 發表 同意楼上,我哋度白話係指本地家乡話。不过我哋講嘅話又叫做「蛇」話,因為我哋講話果阵中意加个「蛇」字係结尾度。
具體係哪個地方咖?

據我所知,除咗港澳地區,其他粵語哋區都係叫「白話」!
有講錯嘅地方多多指教~~~

我係粵西呢邊嘅!

原帖由 中原一點紅 於 2009-4-22 22:54 發表 據我所知,除咗港澳地區,其他粵語哋區都係叫「白話」!有講錯嘅地方多多指教~~~ 我係粵西呢邊嘅!

从珠三角核心越往外走尼种说法越多人讲,到了粤西、广西完全叫白话,粤东潮汕、客家也叫粤语做白话。

相反,珠三角越往核心地区越不认同「白话」尼种说法。南番顺广佛人从不讲「白话」,从其他地方迁来的第一代人除外。港澳语言继承于南番顺省城,所以也不接受「白话」的讲法。

由于不讲「白话」的地区一直都是粤语区经济最发达地区,所以在当地人眼里,「白话」一词是穷地方、「乡下人」才讲的,是一种边缘化、乡土化的讲法,而粤语、广州话才是较为体面的讲法。

因此,一些对广东不友好的外省人或极个别客家人、潮家人就抓住这一点,总是刻意在广州人面前称粤语称为「白话」,明知对方不乐意这样的讲法偏偏这样讲,也是出于一种不友善的态度,就是故意让那些「发达」地区的人觉得自己被别人当成了「乡下人」但又无可辩驳。

原帖由 粤人忧天 於 2009-4-23 00:14 發表 由于不讲「白话」的地区一直都是粤语区经济最发达地区,所以在当地人眼里,「白话」一词是穷地方、「乡下人」才讲的,是一种边缘化、乡土化的讲法,而粤语、广州话才是较为体面的讲法。因此,一些对广东不友好的外省人或极个 ...

海外就多稱粵語為廣東話、唐話。稱「白話」、「廣州話」人哋都唔知曉究竟乜嘢系「白話」、「廣州話」。

原帖由 中原一點紅 於 2009-4-22 22:54 發表 據我所知,除咗港澳地區,其他粵語哋區都係叫「白話」!有講錯嘅地方多多指教~~~ 我係粵西呢邊嘅!
四邑話瓦頭冇「白話」該個詞。
廣東話簡稱「粵語」兩廣當地人慣稱「白話」、廣州人就稱「廣州話」、港澳及海外廣東華僑就慣稱「廣東話」或「唐話」,東南亞華僑就稱「廣東話」、「廣府話」、「唐話」。廣東話以廣州話為代表,分為粵海片(又稱廣府片)、四邑片、吳化片、欽廉片、邕潯片、勾漏片、惠河片等等
原帖由 leon-jeng 於 2009-6-9 19:19 發表
廣東話簡稱「粵語」兩廣當地人慣稱「白話」、廣州人就稱「廣州話」、港澳及海外廣東華僑就慣稱「廣東話」或「唐話」,東南亞華僑就稱「廣東話」、「廣府話」、「唐話」。廣東話以廣州話為代表,分為粵海片(又稱廣府片)、四邑片、吳化片、欽廉片、邕潯片、勾漏片、惠河片等等
海外四邑人係喊四邑話做「唐話」嘅。 [ 本帖最後由 嶺南散人 於 2009-6-9 21:24 編輯 ]

原帖由 leon-jeng 於 2009-6-9 19:19 發表 廣東話簡稱「粵語」兩廣當地人慣稱「白話」、廣州人就稱「廣州話」、港澳及海外廣東華僑就慣稱「廣東話」或「唐話」,東南亞華僑就稱「廣東話」、「廣府話」、「唐話」。廣東話以廣州話為 代表,分為粵海片(又稱廣府片)、四 ...

好牛!

原帖由 粤人忧天 於 2009-4-23 00:14 發表 由于不讲「白话」的地区一直都是粤语区经济最发达地区,所以在当地人眼里,「白话」一词是穷地方、「乡下人」才讲的,是一种边缘化、乡土化的讲法,而粤语、广州话才是较为体面的讲法。 因此,一些对广东不友好的外省人或极个 ...
照你o敢講除廣州外,其餘咪冚o棒o泠係鄉下佬?樓主都講珠海叫白話,珠海眞鄉下……哈哈!!!

各地方言均称白话

民国四大白话:京白、韵白、苏白、粤白

潮州本地也称潮州话为白话

原帖由 cingsan 於 2009-6-20 17:08 發表 照你o敢講除廣州外,其餘咪冚o棒o泠係鄉下佬?樓主都講珠海叫白話,珠海眞鄉下……哈哈!!!

尼D文化野系历史形成。古时香山系一个岛,孤悬海上,而珠海更系位于香山岛南部,地理位置较偏。古代被认为乡下地方一D都唔出奇,并非刻意贬低。

目前起码可以明确既系:省城、南番顺、新会、鹤山、高明、江门、香港、澳门传统上绝无「白话」讲法(偶然有一两个新移民或受人影响既唔计),都叫广州话,港澳地区叫广东话(但香港既书面叫法亦系广州话)。

仲有海外粤侨基本亦无「白话」讲法,一般叫广东话。

另外,以下地方是个人观察,不一定准确:

问过台山朋友,佢地话基本上叫广州话,极少数叫白话。

还有接触过肇庆、高要、三水、花县、增城一带,无觉佢地叫白话,都叫广州话。

东莞本地人叫广州话、客家人叫白话,深圳本省人(包括本地同客家)基本叫白话,外省人叫广东话,惠州基本叫白话。

其他地方无接触过不清楚。

我係廣州人。
老一輩叫「白話」,而我哋呢一輩都係叫「廣州話」多過「白話」,呢種叫法感覺專業啲

在汕头,

白话,指 潮州话

省话/广州话,指 粤语

响东南亚地区,粤语被称为「南中国话」,而在海外,粤语更被称为「东亚洲话」。
我有个建议,大家都对粤语【白话】的都有自己伽见解!但系都没有表明。我就觉得因地区命名就可以了..例如广州伽就叫广州话...东莞伽就叫东莞话!广东话就叫粤语