QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3587|回復: 4

[討論]为什么国内电影没有大片气质(与韩国电影比较)

估计大家肯定看了不少的欧美的大片,也肯定有不少人被那大手笔的场面、感情等方面的描写所深深吸引。韩国的《太极旗飘扬》、《天军》等等好多的影片均具有大片的气质,可是国内的所谓“大片”,怎么看怎么就没有大片的feel呢 em17:

Re:[討論]为什么国内电影没有大片气质(与韩国电影比较)

呢个嘛 呵呵 韩国建立了民主制度 言论受到充分保护 创作者可以把视角对准非常广阔的的领域 好似〈太极旗飘扬〉 确实是好片子 但是在大陆呢个地方 呢种题材是唔可以拍既 〈鬼子来了〉朝这方面努力过 不过下场很…… 被禁左

被绑住一只手的战士再强大 也是2流的战士 好比越战时的美军 同理 没有言论自由的中国电影 很快就会远远被韩国人甩在后面 试想假以时日 当韩国人继日本人之后获得诺贝尔文学奖之后 将是对国人心理的再一次沉重打击 我们并非没有优秀创作者 而是没有他们发挥的土壤 所以 继续被〈无极〉强奸眼球吧

但係國際上亞洲電影中,中國算係頂尖.(無論演員還是電影,如:'hero',可以係美國有咁嘅高度好少有) 韓國電影睇上去似"大片"但係,好明顯係仿美國嘅.反而中國唔少片都可以堅持自己特色,所以喺歐洲同美國都有唔少嘅掌聲.

中國內地嘅電影好學術派嘅,加上市場咁大,有時都好難捕捉到啲人想睇啲乜嘢。 前幾排齣 瘋狂的石頭 票房勁好 都講明咗而家中國市場唔係淨係要睇大片,唔同嘅觀眾群都有一定嘅市場,睇啲投資者點諗。 中國內地嘅電影制度出名離奇古怪,呢樣嘢對嗰啲投資電影嘅人就麻煩啲囉,唔知點先可以將齣戲搞到啱電審局啲人嘅心水,噉咪唯有拍大片囉,中國鍾意啲大嘢呀嘛。 亞洲其他國家啲電影嘅尺度比中國內地寬啲,唔係睇制度問題裏面,而係體現係市場上面,可以講係體現喺觀眾啲品味。 影片嘅質素呢樣嘢,中國內地嘅電影啱先講過好學術派,有啲導演有膽去做啲特別嘢出嚟,但係就係因為淨係得個膽去試(好嘅開始)(可可西里呢齣戲好,但係走出唔到黃土味),但係冇心去繼續拍落齣戲裏面,呢樣嘢,韓國同日本做得好啲。佢哋啲電影會去試同落實喺齣電影度,觀感好強(北野武啲電影) 電影要講要有人投資,講錢,講演員,講點樣迎合特定嘅觀眾, 好電影講導演嘅功力,講演員嘅表現,講觀眾嘅品味 中國電影,有好嘅學院派導演,有好嘅演員,有好多唔同品味嘅觀眾,冇一個好好嘅電影氛圍(其中有盜版) em2: