QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4575|回復: 8

[資料收集] 蒐集創作:本土「潮語」創作比賽試邀各位後生參與

粵語要有更多嘅新嘅詞彙灌沖先至有活力,先至唔會咁快消亡,我向各位提議,不如喺此貼處,舉辦一次蒐集創作本土「潮語」比賽。大家一齊以發揚粵語為宗旨,廣州話「潮語」蒐集創作亦與現今網絡時代發展相吻合。且「人才要發掘,好料無謂嘥」,喺香港「潮語」多囖囖嘅今日,羊城本土亦應該行動起來,發展本土嘅語言文化啦,慢慢趕走撈化「潮語」和「網絡語言」。因此,我提議舉辦本土「潮語」創作比賽,具體事項如下:

1、本貼以《蒐集創作》為主題,實行「「潮語」蒐集」及「「潮語」原創」(在此一律統稱為「新詞蒐集」),本次比賽原創「潮語」要獲得大家的一致認同。
  2、「「潮語」蒐集」要選取現今廣州年輕一代嘅口頭禪,不要跟帖90年代以前嘅廣州話「潮語」。
  3、必須以本土事物同易記特色,出於配合音韻需要,詞語中可以出現少量英語或者音標。
  4、參賽者以跟帖形式發佈,最好喺該帖附上詳細解釋同例句(能有圖說明嘅最好發圖)。

蒐集創作:本土「潮語」創作比賽試邀各位後生參與

各位新新人類,以自己嘅行動嚟發揚同振興廣州話啦!

我第一個發嘅本土「潮詞」係山寨、老翻、水貨(行貨)同翻新,都係同手機有關嘅,我一一解釋畀大家:

山寨:通俗啲講就係盗版、克隆、仿制等,多數指由民间力量发起嘅盜版同仿製行為。

老翻:指嘅係比盜版更嚴重嘅盜取他人知識產權嘅商品,盜版商品勝在夠平同大眾化。

水貨:係指由国外、港澳台地区通過偷稅漏稅而进入内地市场嘅产品,可以講係廣州特有嘅一個詞,但後來傳遍咗整個網絡。

行貨:係指經過合法嘅報關手續等正規渠道進入國內市場嘅境外商品,同水貨相反。

翻新:指將二手產品經過特殊嘅加工使佢嘅外表或者性能恢複到新機水平。

我都嚟讲吓我学过嘅潮语啦...
垃圾睡眠——症状系一个人喺何时何地都可以入睡...
步拉松——指用散步嘅方式去完成马拉松嘅路程....
五加二——指情侣或夫妻喺一个星期入便嘅5日做嘢,2日碰头....
手机DJ——指喺公共场合唔理人哋感受大声播放自己手机音乐嗰啲人

我嘅「潮語」係大家都認同嘅:

黐膠花黐膠線,相信係喺廣州話粗口嚟嘅,咁我就作個例句畀大家參詳一下啦:
例句:「今日天文臺話會落雨啵,咁我哋重出唔出去踢波吖?」「落雨去踢波?你黐膠花黐膠線)吖?」
兩個詞可以代替使用嘅,

重有一個詞係「」,意思係傻咁解:
例句:食飯冇餸,你「」嘎!
」有可以加強語氣嘅作用

傻LaauLaau」亦係話人傻嘅意思,不過就幾有卡哇伊嘅感覺
例句:未見過咁大個人著鞋唔著襪嘅,都「傻LaauLaau」嘅。

揼冰」呢個係指而家啲初中雞變成飛仔進行搶劫嘅犯罪行為
例句:唉,今日一出校門就畀人「揼冰」啦,真係陰功吖!

11路電車」話人哋唔坐任何交通工具,自己行路去到目的地,
例句:荷包冇錢,唯有搭「11路電車」返去啦。

原帖由 紮那魯剛多 於 2009-2-5 22:22 發表 我第一個發嘅本土「潮詞」係山寨、老翻、水貨(行貨)同翻新,都係同手機有關嘅,我一一解釋畀大家: 山寨:通俗啲講就係盗版、克隆、仿制等,多數指由民间力量发起嘅盜版同仿製行為。 老翻:指嘅係比盜版更嚴重嘅盜取他人知識產權嘅 ...

山寨係潮語?
上世紀五、六十年代香港已經出現不少山寨廠,你問下香港七、八十歲老人家山寨廠係乜,個個都答到你!
刀仔鋸大樹:意思為以弱勝強,不自量力。
例句:國足同巴西開戰(踢波),簡直就係刀仔鋸大樹啦。

pow4

[動詞],形容前往舞廳、K房及其它潮人集散地進行潮人活動。例句:又去邊道啊?

[形容詞],形容前往舞廳、K房及其它潮人集散地進行潮人活動的年輕人。例句:佢十足係一個精。

[衍生詞]

蒲精:形容經常前往舞廳、K房及其它潮人集散地進行潮人活動的年輕人,頻率大於每兩日去一次。

蒲壇:指舞廳、K房及其它潮人集散地。

豬扒 zü1 pa2 [名詞]

指長相奇異的年輕女生。

恐龍 hung2 lung4 [名詞]

①指長相奇異且類似于某种史前生物的年輕女生。

②指長相一般且性格火爆的年輕女生。

皇后 wong4 hau6 [名詞]

指操縱欲強且極具領袖氣質,説話不容置疑的性格剛強女生。

宅男 zaag6/2 naam4 [名詞]

指形容休息時全天候窩在家中拒絕除外參與社會活動的年輕男生。

非主流 fei1 zü2 lau4 [名詞]

指熱愛潮流打扮,但不擅長潮流打扮,濫用打扮手段,導致形象庸俗的另類潮流年輕人。由於此類人以非廣東籍年輕人居多,逐漸引申出指代非廣東籍的熱愛潮流打扮的年輕人。

亦有指非主流風格的打扮及非廣東潮流風格的打扮之意。

香港有一名称叫「港女」,意为物质主义者