QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3670|回復: 7

[南派功夫] 啱啱上嚟,发个简单D嘅题目:摊手 

摊手:   好多人啱啱练詠春嗰阵都会不自觉噤将摊手向横摊,潜意识以为可以更有力将对方的攻击拦开,其实摊手如果向自己正前方,用肘力送会得到事半功倍的效果,注意唔喺对方嘅正前方,而喺自己嘅正前方,就算对方侧身你都可以向前摊,唔信可以揾个师兄弟嚟试多几次睇下。 em6:

Re:啱啱上嚟,发个简单D嘅题目:摊手

究竟系摊定系吞?

多数人都讲摊嫁啦,就算打小念头,摊手同吞手都分开两个动作嚟做,之不过你用了涡,随你姐! em2:

摊手的确响詠春拳入面好重要,可以讲喺一切开式嘅基础,所有动作都由基本功组成! em7:

high_hand在2004-09-14 02:14:54说道:[br]摊手:   好多人啱啱练詠春嗰阵都会不自觉噤将摊手向横摊,潜意识以为可以更有力将对方的攻击拦开,其实摊手如果向自己正前方,用肘力送会得到事半功倍的效果,注意唔喺对方嘅正前方,而喺自己嘅正前方,就算对方侧身你都可以向前摊,唔信可以揾个师兄弟嚟试多几次睇下。 em6:
你讲得好啱!

鬼王泼扇在2004-09-20 17:23:48说道:[br]摊手的确响詠春拳入面好重要,可以讲喺一切开式嘅基础,所有动作都由基本功组成! em7:
我认为最基础嘅穿心日字捶,摊手只系出佐一半嘅日字捶并把手摊开喈。

同样可以掉转讲,话日字冲拳系将摊手伸直并且抓拳啫。

喺播,如果就战术上讲,第一次的用摊手罗到对手一d着数,第二次对方以为你又用摊手我哋可以突然变冲锤,实则虚之、虚则实之! 但喺就特性上讲,掌比拳变化嘅速度喺快嗰dd,有时就要争嗰少少时间差! em6: