QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1567|回復: 4

[純水無大礙] 查實有冇人了解計劃生育

喺廣東就嚴捉,內地農村就「冇皇管」。加上啲撈利用流動人口偷生。廣東有冇可能畀撈填咗。

PS 此貼不歡迎所謂攬住「都是中國人」此觀點的愛國者。

因为捞人无钱罚,所以话知佢地生几百个都好,无钱饿死无烦住D官就是!相反广东,特别广州,我见过有人超生吾交罚款比人拉去拘留10几日!你话乜世界?
冇了解過,有錢嘅由得你罰,冇錢嘅,你點罰?

廣州系文明城市,大家都遵守規則,but China 太大啦,太多漏洞了.....

本嚟就系啦,农村可以生两个,城市只能生一个,而且超生嘅话,城市人就会连份工都冇埋(以前),而家就以罚款为主,有钱就可以生嘞。

其他省就唔讲嘞,单单广东嘅汕头雷州基本都超生,上过电视啦,个个家庭生半打,现时 !点会人唔多先得咖,无王管,只有我哋嘅城市人,生活指数高,养一个BB唔容易,又怕冇份工。打工一族你叫佢多生一个都唔肯,养唔起,负担大。尔啲叫责任心,唔同嗰啲,死生烂生,生出嚟又唔教,跟住大人流浪执垃圾,大咗就去偷鸡摸狗,成法盲,盲到话连偷人家车牌要钱都唔知道尔样做法系犯法,以佢哋嘅思想话,「他们都是老板,有钱,只是问他们借点来用。」无得好讲。听到都要晕低几十次啦。典型法盲。