QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3051|回復: 7

[其它] 请教「过年张贴出来红纸叫什么」

每到过年家家户户都会张贴福字,财神又或者招财童子帖子出来!
再者就是张贴关二哥,张飞的红纸。请问那种红纸粤语如何称呼。
注:不是「挥春」是贴出来有图案红色的纸

北方叫「窗花」。

廣東好似唔貼爾種野。

廣東貼年畫、貼門神、貼對聯、貼揮春。

仲有,樓主話嘅貼倒福字,好意頭吖「幅倒(福到)」吖嗎

原帖由 馬萬千 於 2009-1-29 12:33 發表 北方叫「窗花」。   廣東好似唔貼爾種野。廣東貼年畫、貼門神、貼對聯、貼揮春。

窗花係貼玻璃窗上面嘅,貼其他地方係叫「剪紙」。

呢样嘢而家广东差唔多已经失传咗嘞,不过北方仲保存有。
北方叫做「道酉」或「道有」,广东嘅叫法各地不同,有「广钱」、「挂钱」、「挂签」、「挂千」等叫法,考其音似乎差唔多,可能本来都係同样叫法,但因各地方言唔同,所以写成唔同嘅字啫。
其係用纸剪成,用来驱赶「穷神」。
当年姜子牙封神时,封咗佢老婆做「穷神」,因为怕佢老婆去害穷人,就定咗条规定畀佢老婆,叫做「见破则回」,则係见到破破烂烂嘅嘢就要回头,所以大家过年时就要将剪烂咗嘅纸贴喺门窗度,等穷神见到好调头走。后来为咗美观,就剪成咗图案或文字,渐渐发展成一种剪纸艺术。

北方叫做「道酉」或「道有」,

而家俾「道友」代替咗

请教各位高手!貼是发tip3还是nim4?

原帖由 恐龙走猫步 於 2009-1-30 23:28 發表 请教各位高手!貼是发tip3还是nim4?  

貼--tip3,黏nim4貼 (粘贴)

好似话福字倒贴,其实唔使,都系心理作用~