QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5281|回復: 21

[純水無大礙] 我自製的廣州市市旗

我自製的廣州市市旗,睇下大家有咩指教~\(≧▽≦)/~啦啦啦

廣州市市徽

市旗含義解釋:廣州有「花城」美譽,所以采用黃色做底,中間紅色為太陽,主體標誌為市花木棉,五個星代表木棉的花蕊,也代表廣州市民,用綠色代表住自由同平等,全部加起來嗟係話廣州人喺自由平等嘅陽光下發展自己嘅城市,保護自己嘅文化,互幫互助,團結一心。

在放香港同澳門嘅區旗同區徽上嚟對比下:

设计思路好唔错,制得亦都几好喔,睇嚟你嘅PS技术好劲喔。
都好黃下窩  
唔鍾意5星..
講出嚟唔准嬲 0家,我覺得白色果部分幾搞笑,似个男性生殖器官

sorry

黃底旗好難睇,掁到隻眼好唔舒服。

美感同色彩都唔多掂當

我PS嘅廣州亚运会会徽

Canton先系我哋廣州有血有肉嘅英文名吖嘛
原帖由 xiss 於 2009-1-30 00:44 發表 Canton先系我哋廣州有血有肉嘅英文名吖嘛

幾掂喎!!!!隻羊同太陽~

原帖由 Barbecue5354 於 2009-1-30 12:19 發表 幾掂喎!!!!隻羊同太陽~

紧系掂啦,只羊同埋只太阳系原版伽嘛

原帖由 xiss 於 2009-1-30 12:23 發表 紧系掂啦,只羊同埋只太阳系原版伽嘛
掂晒···
原帖由 xiss 於 2009-1-30 00:44 發表 Canton先系我哋廣州有血有肉嘅英文名吖嘛
改版貨??我響電視見嗰啲冚O棒O泠係GZ噃???

原帖由 cingsan 於 2009-2-1 08:56 發表 改版貨??我響電視見嗰啲冚O棒O泠係GZ噃???

话明PS,紧系PS走嗰个GZ,取而代之我哋祖先血创嘅Canton啦

原帖由 xiss 於 2009-2-1 18:38 發表 话明PS,紧系PS走嗰个GZ,取而代之我哋祖先血创嘅Canton啦
睇漏眼添…不過冇乜用喇…見唔到光…

解放後廣州市徽(已廢止)

广东省旗

广东省旗,可否帮手改进一下美观

http://fujian.qq.topzj.com/thread-402316-1-1.html
http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=12225&page=2&authorid=166
广东省旗, 先分上下两半, 上三分之二为暗红, 下三分之一为深蓝. 红蓝分界的中间为一体白(或金)中式大帆船. 帆上有红棉图案. 上三分之二或暗红, 或一帆船为放射点, 放出暗红与正红相间的光芒.

广东一

广东二

广东三

广东省省歌"南海潮" Anthem of the Province of Guangdong

(前奏) 3516, 5,000 0000 0000
35121 6,000 0000 0000
3516, 5,000 0000 0000 0000

(A) 5,5,12 3050 50321 2000
Honkha mún sã Yeùd tïn dönk pôhiũ
紅霞满洒粤天東破曉
2021 6,010 6,06,5, 300216,
Jënkjënkyàtseóng jòy wajeöng
蒸蒸日上序華章

5,5,12 3060 50321 2000
Honkmin jĩgënk yàw tïm cïnbâg dõ
紅棉紫荆又添千百朶
2021 6,010 6,000 0012
Yäntyänt mànsây jeòng
欣欣萬世象

(B) 305,0 35,32 1320 16,21
Ngó gîn göngciu yïyin töy hẽy ná sänbãn
我見江潮依然推起那舢板
6,010 6,5,3,0 3001 2012
Keôgsì ceün guô yôkyeúkenklaw sänt hêy gẽnk
卻是穿過玉宇瓊樓新氣景

305,0 35,32 1320 16,21
Ngó gîu hõiciu bötow bätyîu jé hönkyõnk
我叫海潮波淘不要這洶涌
6,010 6,5,3,0 3000 216,0
Gâg zeù yät pîn mànléy dàiyeong guäysämp
隔住一片萬里大洋帰心切
1000 0000 0000 0000
cîd

重复(前奏)

啊 xiss, 不如 ps 嗮所有有关2010亚运会嘅海报,将上边所有可以变成 penkyamp 嘅野都变成 penkyamp, 或搞penk汉双文版,等人知道亚运会系边度举行嘅。
起码将 Guangzhou 变成 Guongjaw , 将 Guangdong 变成 Guongdonk!

原帖由 penkyamp 於 2009-2-2 14:37 發表 啊 xiss, 不如 ps 嗮所有有关2010亚运会嘅海报,将上边所有可以变成 penkyamp 嘅野都变成 penkyamp, 或搞penk汉双文版,等人知道亚运会系边度举行嘅。起码将 Guangzhou 变成 Guongjaw , 将 Guangdong 变成 Guongdonk! ...

我建議將「廣州」嘅英文PS成「Canton」,「廣東」嘅變成「Guongdonk」。然后將我PS嘅嗰個亞運會會徽到處傳,通過網絡傳播開去,達到或者接近官方圖標嘅知名度。大家擕手搞好「我哋嘅亞運」宣傳!!

原帖由 penkyamp 於 2009-2-2 14:30 發表 广东省旗,可否帮手改进一下美观http://fujian.qq.topzj.com/thread-402316-1-1.htmlhttp://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=12225&page=2&authorid=166广东省旗, 先分上下两半, 上三分之二为暗红, 下三分之一 ...

我覺得deokguk嘅方案喺配色上比較好,冇咁刺眼。而「廣東一」嘅方案就太有「政治」意味嘞。

好希望而家可以睇到PS出来嘅「我哋嘅亚运」宣传海报!
先在香港各坛传。 等在香港红遍了,自然就在大陆开始红。