QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2714|回復: 6

[問音問字] 「zau6」忌個「zau6」字點樣寫

1.廣州話講「顧忌」,有「[zau6]忌」呢種講法,「忌」就人人都識寫,我想問[zau6]點樣寫?

2.有時廣州話裏面會講「新年[l u4][l u4]」,我想問[l u4]應該點樣寫?唔通就係「流」?似乎唔多吉利啊。

我以前睇過一本書,好似係 "棹" 同蛋家有關,唔知有無記錯 ,我摷下睇下重喺唔喺度先.

意思上有根有據,讀音上亦都完全符合(上審音配字查過讀音),唔會錯咖喇!

1.廣州話講「顧忌」,有「[zau6]忌」呢種講法,「忌」就人人都識寫,我想問[zau6]點樣寫?

正解:棹

原帖由 xiss 於 2009-1-26 20:42 發表 意思上有根有據,讀音上亦都完全符合(上審音配字查過讀音),唔會錯咖喇!1.廣州話講「顧忌」,有「[zau6]忌」呢種講法,「忌」就人人都識寫,我想問[zau6]點樣寫?正解:槕忌 ...

系「棹」唔系「槕」

槕同「桌」,读zeok。无划船的一种工具,或者划船嘅意思。

棹读zaau6时,系有划船的一种工具或者划船嘅意思。咁读zeok3时,系同「桌」。

所以唔好用错字。

原帖由 Barbecue5354 於 2009-1-26 16:18 發表 我以前睇過一本書,好似係 "棹" 同蛋家有關,唔知有無記錯 ,我摷下睇下重喺唔喺度先.

广州话「棹艇」即系「撑艇」,即国语「划船」。

zhào
<名>
(形声。从木,卓声。本义:长的船桨)
同本义 [long oar]
桂棹兮兰枻。——《楚辞·九歌·湘君》
又如:棹竿(竹竿制作的船桨)
泛指船桨 [oar]
短棹沿洄野兴浓。——陆游《泛舟》
又如:短棹(短把的船桨)
指船 [boat]
发战棹东下。——《宋史·太祖本纪》
春歌弄明月,归棹落花前。——徐彦伯《采莲曲》
又如:棹夫(船夫);棹郎(船夫);棹楫(船桨);棹影(船影)

詞性變化

zhào
<动>
划[船] [row (a boat)]
或命巾车,或棹孤舟。——晋·陶潜《归去来兮辞》
又如:棹船(划船);棹力(船桨划水之力);棹舟(划船);棹卒(操棹行船的兵士)