QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5584|回復: 15

[會員專欄] 【原创】细说新语(粤语版)

【原创】细说新语(粤语版)
  作者:阿展
  引言:
  《世说新语》是我国魏晋南北朝时期「志人小说」的代表作,由南朝宋刘义庆编撰。依内容可分为「德行」、「言语」、「政事」、「文学」等三十六类,每类收有若干则故事,全书共一千二百多则,每则文字长短不一,有的数行,有的三言两语,由此可见笔记小说「随手而记」的诉求及特性。 其内容主要是记载东汉后期到晋宋间一些名士的言行与轶事。书中所载均属历史上实有的人物,但他们的言论或故事则有一部分出于传闻,不尽符合史实。《世说新语》的文字一般都是很质朴的散文,有时用的都是口语,而意味隽永,在晋宋人文章中也颇具特色,因此历来为人们所喜读,其中有不少故事成了诗词中常用的典故。
  声明:
  以下内容是阿展原创,与以上著作毫无关系,敬请留意。

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009.1.26(牛年初一)
《造人极限》
  「死啦!死啦!又过咗一年,我个女就快三岁嘞,仲未生得出,你哋快啲帮下我啦。」
   元旦假期后,三姑(吴君如)响电台节目《哗,哗,哗,打到嚟》中对两位靓仔主持(王怡兴+阮子健)咁讲。大家早就知道三姑好想生多个。
  (dead air)「呢啲嘢我哋好难帮到你嗰啵,三姑。」两个靓仔好老实。
   「帮我搵啲咸带返嚟,好难咩?」三姑问。
   「哦!系咁咋?」靓仔松咗啖气。
   「唔系你哋以为点帮呀?」三姑又问。两个靓仔畀佢玩死。
   一月十七日《生果日报》有段三姑访问,照录如下:
   现年43岁的吴君如坦言很珍惜时间努力造人,她笑说:「我一路都有搞,冇停止过,但系我哋唔系新婚夫妇,冇嗰种激情,有时食饱都眼瞓,大家又忙,一个月得嗰两日。我都有睇医生,医生话我呢嗰年纪,要有BB只系得百分之五嘅机会率,45岁已经系极限。」

【注释】王怡兴——香港新进才子,专栏作家;节目主持人,曾主持粤语教学电视节目《最紧要正字》。现与吴君如;阮子健共同主持电台节目《哗,哗,哗,打到嚟》。
         阮子健——电台节目主持人,现主持健康教育节目《杏林茶》。现与吴君如;王怡兴共同主持电台节目《哗,哗,哗,打到嚟》。
         dead air——广播节目中的冷场。

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009.1.26(牛年初一)

《快啲去死》
  萧生有个助理,有日匿埋一边讲电话,细细声,讲咗好耐,收咗线仲眼红红,想喊咁样。
  萧生问佢乜嘢事,佢话女朋友要过澳门玩。
 「你话有嘢做,唔陪得佢吖嘛,男人老狗,使唔使喊呀?!」萧生话。
 「你唔知嘎嘞,佢话要同个新男朋友去啵。」助理话。
 「去几耐呀?」问。
 「佢话去玩几日。」答。
 「几日?渣都冇啦!摆明分手嗟。」萧生。
 「我有问佢唔去得唔得嘎,佢话唔得。」助理。
 「咁你有冇叫佢去死吖?」萧生替佢觉得不值。
 「我叫佢买啲杏仁饼返嚟畀我。」助理话。
 「咁你快啲去死啦!」萧生呢次火都嚟埋。

【注释】匿——躲藏
         喊——哭
         几耐——多久

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

簫生嗰個係乜節目?邊日嘅?想搵嚟聽下。
原帖由 UngooChan 於 2009-1-26 13:39 發表 簫生嗰個係乜節目?邊日嘅?想搵嚟聽下。

记忆所及,萧生起码有两次在节目中提及此事。其中一次应在旧年尾嘅「边缘回望」环节,具体边日就唔系好记得。我都系凭记忆写低,如有错漏,多多包涵。
2009.1.27(牛年正月初二)

《靓又通静》
  「靓」字响粤语中使用频率极高,一系因为意义正面,二系好使好用。「靓仔」「靓姐」;「靓汤」「靓车」;唔止心情可以讲「靓」,居然「冲返个靓凉」都有人讲。
   一直以为「靓」字系粤语独有,因为普通话并冇相应嘅词。直到最近阿扁「新抱」个名频频被媒体报道,先知「靓」字仲有另一个意思,另一个读音。黄睿靓,冇错系智慧与美貌并重嘅意思,不过「靓」字响呢度唔读LIANG ,要读JING(静)。
   查在线《康熙字典》得:《註》師古曰:靚,卽靜字。《集韻》一曰女容徐靚。 又與靜同。可见「靓」为多音字。
   原来「靓」与「静」竟然相通,古人真系好嘢。谂下真系冇几个「八婆」系靓嘅。当然超级大美人就唔同讲法。人人以为当年「大美人」与「大富豪」爆粗电话录音畀人挂咗上网,美人形象会大打折扣,声誉「一铺清袋」,结果旧年仍然修得正果,上岸嫁人。不过一般靓女最好「静」啲,笑下就好,太放就唔靓,古人教落:「靓又通静」。

【注释】新抱——儿媳

嗰個超女,好似聽過有人叫佢張jing穎,有人叫佢張liang穎。
2009.1.29(牛年正月初四)

《练精学懒》
   又到牛年,牛嘅特性除咗「硬颈」(牛咁颈)就系勤力。粤人一向都认为勤力系一种好品德,勇敢就几时都唔系。粤语话一个人「贪威识食 练精学懒」,潜台词就系话佢好学唔学,成个「二世祖」咁。
   不过「今时唔同往日——一个沙梨两个核」,人人都话要成功,最紧要「食脑」,唔系「勤力」。引用嘅例子极有说服力:「如果勤力都会发达,新界啲牛一早发晒达啦!」谂落又几有道理,于是人人绞尽脑汁,「食脑谂计」,务求睇下点样可以跷埋双手唔使做,又好快发达。反而循规蹈矩,勤力做嘢,会畀人话「蠢过只猪」。
   有个香港人,决定以「贪威识食,练精学懒」,作为未来做人态度和行事目标。
   佢咁样解析「贪威识食 练精学懒」:「用尽一切机会一切形式表现自己独特的创作理念,此为‘贪威’;懂得如何被影响不被影响,如何吸收如何消化如何发挥,此为‘识食’;如何绕过重重障碍,不走人家的老路,爽快利落,另辟蹊径,此为‘练精’;至于‘学懒’,就是在大部分人汲汲营营忙得一头烟之际,你却有自成一家一派的闲。」
   佢叫欧阳应霁,写咗本书叫《香港味道》,介绍香港地道美食。即系「搵食」。

【注释】谂——想
         搵——找

果然够「细说新语」,楼主,咪畀佢停,加油!!我会时不时上来睇一睇。
2009.1.31(牛年正月初六)

《语言隔阂》
  央视春晚收视调查显示广东有5.3%嘅人收睇,网友纷纷质疑呢个数字,实际上会唔会有咁多人睇啲咁「废」嘅节目。我觉得如果呢个5%系留粤过年外省人所占,0.3为真正讲粤语嘅观众,咁就比较可信。
  粤人对春晚嘅抗拒源于央视对南方观众嘅忽视。语言类节目必以东北方言为主已渐渐成为传统,令粤人感觉呢场晚会系北方人嘅「包场」,南方人搵唔到一个节目系为佢哋准备嘅。政治教育几时都系晚会嘅主调,使咁多钱,目的系「愚民」,唔系「娱民」,话畀人听睇过春晚,会畀人话「憨居」。
  地理上,广东远离权力中心,「山高皇帝远」,思想开放程度同北方人比较,就算唱《同一首歌》,有时觉得都唔系生活响同一个时代。
  有人认为语言隔阂都系一个重要原因。香港人李照兴响《潮爆中国》一书中写道:「因着语言,广东省似乎变成中国中的另一国。当然,语言只是一部分,整体而言,广州话作为岭南文化的重心,才是确立广州作为中国另类文化衍生地的原因。」
  同出一源,广州人讲嘅粤语同香港人讲嘅粤语有乜嘢唔同呢?此书作者可谓观察入微:「广州话同香港普遍说的广东话,小部分用语有不同,明显的分别则体现在粗口上,广州人讲粗口助语词多是女性器官,香港则偏好男性器官。」
  听讲今年香港亚视直播央视春晚 引起香港民众不满,如果要闹春晚,广州人会话「有乜Hi好睇呀?!」香港人就话:「有乜撚好睇呀?!」省港两地会有少少唔同。

【注释】憨居——低能;傻乎乎

2009.2.6(己丑年正月十二日)

《叻定系荦》
  粤语「禀神无句真」系话人唔得真诚,对神灵尚且满嘴假话,对人可想而知。古时祭祀为表诚心,对祭祀品十分讲究,《曲礼》提到天子以「牺牛」祭祀,「牺牛」即纯色牛,天子祭祀必用纯色。后世「牺」、「牲」二字合成一词,「牺牲」本来是指供祭祀用嘅纯色全体牲畜,既纯洁又神圣,后来引申为崇高目标作出奉献。
  「荦」(犖 ),指色杂不纯,不能用作祭祀嘅牛。专家认为,呢个其实系粤语「叻」字嘅正字。《唐韻》呂角切《集韻》《韻會》力角切,读音同「叻」字相近。唔系因为唔使畀人摆上台就算「叻」,系因为「荦」有另一层意思:特出,明显,「卓荦」即特出。《韻會》卓犖,超絕也。
  边个先系正字唔紧要,不如讨论下点样先算「叻」,或者「叻仔」「叻女」系点样练成仲好过。
  旧年被人劲插嘅「贱男」,唔计「玉女」嗰笔,廿零岁办本杂志,即成为香港最高销量双周刊,据闻年赚数千万元,然后高价卖出股份,套取过亿现金,被称最年轻退休人士。呢个可以叫做「叻仔」。
  黄霑女儿黄宇诗旧年出咗本书,用老窦只歌名《问我》做书名,一本访谈录,里面就有倪震。:「我是一个香港叻仔多过一个才子。」佢对自己咁样评价。
  点解可以成功呢?佢同其他人作个比较:「比我聪明的人不超过一成,但和我同样聪明甚至更聪明的人,九成都没我勤力。」于是佢就成功咗。
  「我是愿意花多十倍时间追求1%进步的人,是不值得,但我有这个癖好。有才华更下死功夫,因为太多有才华的人不肯下死功夫了。」有才华,未算「叻」,识得咁谂,又肯去做,咁就「叻」嘞。
  佢讲一件事说明自己点下死功夫:「中学的时候,喜欢一位姓蔡的女生,住在彩虹村,我就把电话本上所有住在彩虹村姓蔡的都打一次。我就是肯下死功夫的人,我就是相信勤力的人。虽然,我最后也找不到呢个女生。」
  呢本访谈录出版后几个月,佢就玩铺劲嘅,有人话佢「贱」,有人话佢「叻 」。

【注释】叻——聪明,棒。

2009.2.19(己丑年正月二十五日)

《屎艇快过龙船》
   同台湾人打广东牌,好过瘾。秉承「密食当三番」的精神,「鸡」又食,「平」又食,时常将台湾佬的「大牌」「岔涴」,激到台湾佬「扎扎跳」。台湾牌规则比较有利于「做牌」,广东牌简单啲,就讲求个快,(甚至有人打「推倒糊」)不过有时「食食埋埋,唔够水鬼一啖」,输一盘大啲就「入肉」。
   俗语有讲「屎艇快过龙船」,「细牌」食出总易过「大牌」,有次台湾佬「清一色」畀我「鸡糊」「岔涴」,就对我话:「你很缺钱吗?」我话:「唔系,你忧下自己条裤先啦...」佢唔明我讲乜嘢,我就用普通话讲:「我们现在《不差钱》。」

【注释】岔涴——破坏

《打错更》
    差唔多天光,眼瞓又肚饿,乜都写唔出,好在后街间云吞面铺好早就开,睇下钟,六点咁滞,于是着番衫落楼,谂住食碗面。
    头耷耷行到落街,忽然一旧黑影响脚边冲过,消失响坑渠边,心谂实系野猫,穿过浓雾,见到有个小学生响药材铺门口,踎低绑鞋带,药材铺对面系间卖喜帖祭帐嘅铺头,门口企住个晨运嘅阿婆,见到我,手脚停晒望住,我急急脚行过。
    去到云吞面铺,咦,仲未开门,往日开咗啦。唯有等下。唔知几时,前面街角有红灯闪闪下,慢慢转出一部警车,车停,过咗一阵先有个保安仔开门出嚟,我知个阿蛇响车入面,保安仔离远问:「你响度做乜嘢呀?」条街好静,有啲回音。
    「等开门食面囖。」我答。
    「依家几点呀?」又问。
    「点知呀,六点几卦。」我答。
    「五点都未够啵!」佢话。
   我当堂打个特,唔通打错更?九成九系啦。「唔好意思,阿蛇,打错更,打搅晒。」
   警车慢慢开走,条街好静,我慢慢度返上楼...「噗」一声,一个黑影脚边冲过,又系只衰猫,我谂谂下唔多对路:头先明明见到阿婆晨运,仲有个学生添,依家乜都唔见,系啵,咁早点解会有小学生嘅?越谂越寒,快啲上楼,口噏噏 :「打错更,打错更...」 

【注释】打错更——看错钟点
呢個系列會整理上網站,好嘢一定有人識欣賞,唔好俾佢停。
2009.2.26(己丑年二月二日)

《崩口人忌崩口碗》
   粤语俗语「崩口人忌崩口碗」,与之相对应嘅北方话俗语应该系「那壶不开提那壶」。但唔系完全对应咁简单。
   粤语呢句,一个「忌」字好紧要,不论主动被动,提醒人要顾及人哋嘅感受,讲嘅系行为规范,粤人认为人人应该心存厚道。而北方话呢句,讲嘅只系行为本身,是否恰当,未有评说。两句有少少唔同。
   其实生活中,最常见嘅系另一种情况——「说者无心,听者有意」,出言不慎,有人会对号入座,因此产生误会。「祸从口出」,得罪咗人都唔知。
   某日饮茶,酒楼厨房走出相熟的厨师,于是随意打个招呼:「咩咁得闲呀?」谁知对方脸色一沉,回一句:「如果你做老细就人都死嘞!」场面一时十分尴尬。事后一想,我可能响一个唔适当嘅时间讲咗唔适当嘅说话。厨师佢辛苦半日,正想出嚟「偷鸡」一阵,十分留意会否被人发现,我一句「咁得闲」就会被佢理解为有意「踢爆」,正是「说者无心,听者有意」,引起误会。
   另一件事,今年牛年,又叫「己丑年」,有人利用粤语谐音,自编创意十足新春祝词:「几丑唔紧要,新春要快乐!」,用短信广发亲朋好友,人人收到都受落,偏偏有人不解个中意趣,对号入座,认为影射自己,回复:「你话我丑!?」真系大煞风景。莫非此人正是传说中嘅「丑人」?如此敏感,已界病态边缘。

【注释】偷鸡——偷懒

我哋高中qq群公告有如此一句:

廿四校训:练精 学懒 贪威 识食——其军题 

原来校长有如此远见,今日方为醒悟 !高!

2009.3.16(己丑年二月廿 )

《避无可避》
   歇后语大致分为两大类,推理类与谐音类。例如「床下底破柴——撞板」就系推理类,而谐音类好多与方言有关,比如呢句「鼻哥窿担遮-----鼻毛(避无)可避」,系用谐音,用其他语言就讲唔通。呢句歇后语点用?可用「躲猫猫」事件举个例。
   「躲猫猫」即系「伏匿匿」或者「捉伊人」,儿童游戏,人人玩过,点解大人玩就会冇命呢?听落一头雾水。监仓地方浅窄,除咗张床,就「单眼仔睇老婆——一眼睇晒」,点玩呀?匿埋去边呢?根本就系攞嚟讲,擘大眼讲大话。借西人一句话:「你挑战我的常识!」
  冇人信就改下口,后来又话「致命游戏」唔系「躲猫猫」,系「盲人摸鱼」至真,即系话玩死人嘅系另一种游戏——「摸盲盲」,因为发现咗死者对眼畀人蒙住。点知网民打死都唔信,因为呢个解释仲离谱,地方咁细,回旋余地有限,捉人者两手一横,其他人就「鼻哥窿担遮-----鼻毛(避无)可避」,根本冇得玩。卒之,你唔信,我开估:真相就系死者李荞明因被「牢头狱霸」殴打时,头部撞墙致受伤、死亡。
  专家考证,「伏匿匿」同「捉伊人」呢种游戏,响珠江三角洲,要比「摸盲盲」更加流行,游戏玩法可以睇出原因:一系游戏体现水鬼搵替身嘅心理,捉人者好似水鬼搵替身,畀人捉到就要替他成为捉人者。二系游戏允许「埋舟」,被捉者只要「掂」到墙,就可大叫「埋舟」,就算安全。好似落水者手触到「船」就安全获救一样,符合水乡现实生活。
  我估「躲猫猫」事件如果发生响珠三角地区,根本冇人会出嚟解画,点解?仲记唔记得「伏匿匿」点玩嘎?猜呈沉猜输咗,就要双手伏埋墙,口中开始倒数,其他人四散躲藏,呢个时候佢最恶,唔理你匿好未,佢都会大叫一声:「你话唔得我话得!」 

【注释】掂——触碰
         猜呈沉——剪刀石头布

2009.3.25(己丑年二月廿九日) 
羊城旧事——婆乸数
   算术之中,除了珠算,笔算,粤人中还流行一种简易心算——婆乸数。旧日婆乸,今日师奶,所不同者,婆乸旧时鲜有机会受教育,家头细务,又不免与数目打交道,于是坊间便流行一种简单明了,易学易用的算术——婆乸数。
   婆乸数算法大概如下,例如:三个人,各有六文钱,问三人共有几文钱。识九九表者,六三一十八,就一句口诀而已,唯婆乸数则先将两个六文相加得十二,再将第三个六文加入始得十八之数。又如买物,三文钱一两,十六两(旧称一斤)共需钱几文?会算术者,三乘以十六,便得四十八之数。唯婆乸数则必先计三文钱一两,十两为三十文,然后六个三文逐一加入,始得四十八文之数.这种算法,若是数少,简单明了,不易错数,若是数多,则十分繁复.
   时至今日,无机会受教育者已十分罕见,但心算不灵者则大有人在,遇上有数要计,手边又缺一部计算器时,旁人定会提醒你:"用婆乸数计咪得囖!".