QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 卢总

[其它] [討論]点解唔使学方言?

Re:[討論]点解唔使学方言?

蟲子在2005-09-17 17:44:23說道:[br]如果我哋有足夠嘅實力,我哋就大力去推廣粵語!
我并唔觉得自己嘅实力不足,只不过好多人仲未落力去推广广州话咁解! 如果要等齐人先去推广广州话,咁就唔知要等到何年何月!

豬豬奶茶在2005-09-29 14:10:31說道:[br]尾二嗰段特別啱聽
  敢问,好似“陈阳呢种不学无术嘅擦鞋仔”应唔应该推出午门之外斩首呢?

卢总在2005-10-05 05:18:50說道:[br][quote]蟲子在2005-09-17 17:44:23說道:[br]如果我哋有足夠嘅實力,我哋就大力去推廣粵語!
我并唔觉得自己嘅实力不足,只不过好多人仲未落力去推广广州话咁解! 如果要等齐人先去推广广州话,咁就唔知要等到何年何月![/quote] 其實點先可以使大家熱情主動去做先係問題,因為我地而家係有能力但係好分散!

唔使咁激,何必同嗰班屎弗鬼(臀部靈魂)一般見識。 反對方言呢種客觀存在嘅事物,嗰種人都唔多正常,啋佢都嘥氣。

嶺南呢片土地,喺中華五千年歷史上都係自給自足、自娛自樂。 我有我哋嘅“廣東音樂”,我有我哋嘅“西關童謠”,我有我哋嘅“羊城八景”,我有我哋嘅“食在廣州”,我有我哋嘅“海上絲路”。邊個話我哋冇文化、南蠻?皆因係佢哋對我哋嶺南文化一無所知。我哋嶺南文化本身都唔係一個劣勢,祇要自己睇得起自己,使乜理人哋點睇? 補充:有個大師講一句好有道理嘅說話‘嬲,就係將人哋嘅過錯嚟懲罰自己。’點解我哋自己冇做錯,反而要懲罰自己呢?好戇居o架嘛!!!

蟲子在2005-10-05 13:38:01說道:[br][quote]卢总在2005-10-05 05:18:50說道:[br][quote]蟲子在2005-09-17 17:44:23說道:[br]如果我哋有足夠嘅實力,我哋就大力去推廣粵語!
我并唔觉得自己嘅实力不足,只不过好多人仲未落力去推广广州话咁解! 如果要等齐人先去推广广州话,咁就唔知要等到何年何月![/quote] 其實點先可以使大家熱情主動去做先係問題,因為我地而家係有能力但係好分散![/quote] 我哋整呢个网就系希望将所有分散嘅力量汇集而成一股强大嘅力量,所以希望各位有心人能够将身边志同道合嘅朋友带到嚟呢度。

highyun在2005-10-06 00:16:23說道:[br][quote]蟲子在2005-10-05 13:38:01說道:[br][quote]卢总在2005-10-05 05:18:50說道:[br][quote]蟲子在2005-09-17 17:44:23說道:[br]如果我哋有足夠嘅實力,我哋就大力去推廣粵語!
我并唔觉得自己嘅实力不足,只不过好多人仲未落力去推广广州话咁解! 如果要等齐人先去推广广州话,咁就唔知要等到何年何月![/quote] 其實點先可以使大家熱情主動去做先係問題,因為我地而家係有能力但係好分散![/quote] 我哋整呢个网就系希望将所有分散嘅力量汇集而成一股强大嘅力量,所以希望各位有心人能够将身边志同道合嘅朋友带到嚟呢度。[/quote] 可唔可以將我哋網站進行一番宣傳,喺廣州,佛山等地搞一啲宣傳廣告! 比如喺公交車站買廣告位,當然要考慮費用問題。

可唔可以將我哋網站進行一番宣傳,喺廣州,佛山等地搞一啲宣傳廣告! 比如喺公交車站買廣告位,當然要考慮費用問題。 ----------------- 我諗唔使賣太多廣告,因為要上網至可以下載到個输入法。 其它人即使知道,都無法取得呢個输入法。 可以試下發行 cd,10$(rmb) 一隻,裡面加好多粵語主題網頁,連同输入法一起發售(包括邮寄方式)。 只要受到市場承認,其它事就好辦。 防止盜版問題,於 cd 及输入法中加入此網站鏈結,令用家知道此 cd 真正來源。

我覺得,《粵語協會》唔單止要有自己嘅網站,更重要嘅係有自己嘅組織,設立行政機構。

我覺得宣傳都好重要~~~俗語有話要訓身推廣~~~ em2: 係d大網站整下pop-up既廣告都可行喎...

好多谢各位嘅有益建议,不过有啲嘢,例如喺公交车买广告位呢啲,发吓梦就算喇。我都系谂住脚踏实地先做好个网站。 希望你哋继续不离不弃噉支持呢个网站,终有一日会成为全球知名嘅网站嘅。

highyun在2005-10-07 00:09:57說道:[br]好多谢各位嘅有益建议,不过有啲嘢,例如喺公交车买广告位呢啲,发吓梦就算喇。我都系谂住脚踏实地先做好个网站。 希望你哋继续不离不弃噉支持呢个网站,终有一日会成为全球知名嘅网站嘅。
絕對支持!!!