QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4117|回復: 5

[會員專欄] 當碩士變成民工

如果有睇過《廣日》今年1月11日嘅「考研人潮堪比春运」呢篇報道,我諗都唔難理解我嘅文章題目想提出嘅問題。對于如此波瀾壯闊嘅场面,真係要概嘆自己少讀書,未見識過大蛇屙屎……

當然,唔使我講,呢位記者朋友都已經展現出足夠嘅創意,將民工回鄉潮類比大學生考研潮。但問題始終係解決唔到個噃,冇人去創業,職位就係咁多,冇經驗嘅話,讀到「聖鬥士」都唔會請你咖啦!雖然我係潑冷水,但我一方面,我係講事實;另一方面,大家都見到學期一結束,少年宮就逼滿幫仔女報名讀興趣班嘅家長,細路尚且生活得咁壓抑,何況你啲大齡青年?

倘若要講啲諸如「研究生第日都要掃街」噉嘅話就無謂嘞,呢啲都係留畀廣大讀者去思考,我衹係拋磚引玉。但當今做過老世或者重做緊老世嘅人都會發現,請個民工返嚟任勞任怨,請個碩士生就諸多Gie趷,嫌錢少又唔肯做粗重嘢,鬧兩句就跳槽云云。噉久而久之,有啲高學歷嘅人,學歷反而成為佢搵工嘅障礙。

雖然并非所有高學歷嘅人都如是,但你要講贏我係冇用嘅,最緊要係改變嗰啲老世對你嘅認識。我發現噉係有啲難度,因為做得老世都係以自我為中心嘅人,好難聽得入人哋講嘢。其實講到底,無論你學歷幾高,無非都係求一份收入穩定嘅職業啫,因此喺老世眼中,呢啲人嘅本質,同民工係冇乜區別嘅。而且你諗下,中國最唔缺乜嘢?

PS:最近聽聞有個新名詞,叫「海帶干」,係話嗰啲待業在家嘅「海歸派」,話說點解呢啲人要「海歸」呢?據我一位朋友所講:外國雖然人少,但職位都唔多,反而中國大陸人夠多,相對職位反而多啲,而且返嚟重有得競爭下。哦!我恍然大悟,又係「圍城」。

原帖由 gboss 於 2009-1-13 11:51 發表 8428  如果有睇過《廣日》今年1月11日嘅「考研人潮堪比春运」呢篇報道,我諗都唔難理解我嘅文章題目想提出嘅問題。對于如此波瀾壯闊嘅场面,真係要概嘆自己少讀書,未見識過大蛇屙屎……  當然,唔使我講,呢位記者朋友都 ...

講真,呢個社會又真係幾畸形~不過作為沙塵百姓,唯有畀迫住一齊畸。不過,呢啲壓力都係無形嘅,唔使用支槍指住你個腦。。。所以你話,呢啲決定係自願定係被迫嘅呢?我估無人識分喇~~~唉。

原帖由 Jean 於 2009-1-13 12:34 發表 講真,呢個社會又真係幾畸形~不過作為沙塵百姓,唯有畀迫住一齊畸。不過,呢啲壓力都係無形嘅,唔使用支槍指住你個腦。。。所以你話,呢啲決定係自願定係被迫嘅呢?我估無人識分喇~~~唉。 ...

五十五十啦 ,順便打個電話問現場觀眾,到底咩搞到個網咁慢,我想改個「概」字都等咗10分鐘,最屘都改唔到?

魔頭當年鼓吹人多好辦事,猛叫人生仔。結果搞到而家人滿為患,人重賤過蟻,話之你碩士博士,冇人帶協就等住食屎。

原帖由 普君南拆遷居民 於 2009-1-18 15:36 發表 魔頭當年鼓吹人多好辦事,猛叫人生仔。結果搞到而家人滿為患,人重賤過蟻,話之你碩士博士,冇人帶協就等住食屎。

歌仔都有得唱:沒有orz就沒有新囧國,沒有新囧國就沒有忄生生活……領導叫生,就搏命生;叫你咪生,一樣搏命生。

原帖由 gboss 於 2009-1-20 14:20 發表 歌仔都有得唱:沒有orz就沒有新囧國,沒有新囧國就沒有忄生生活……領導叫生,就搏命生;叫你咪生,一樣搏命生。

畀我唱,就係「沒有窮癱檔就沒有新冬瓜」。。。