QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6956|回復: 28

[八卦時聞籮] 廣東電視台與香港TVB攜手打造「南派春晚」《羊城賀歲萬家歡》

米雪、夏雨和黃俊英

米雪和夏雨

徐子珊

TVB藝人代表

新浪娛樂訊 廣東電視台與香港TVB攜手打造的「南派春晚」——《羊城賀歲萬家歡》將在除夕夜19點至24:30分廣東電視台珠江頻道和香港翡翠台同步播出,香港藝人汪明荃(聽歌)、夏雨、米雪、羅家英( blog)、孫耀威( 聽歌 blog)、張敬軒(聽歌)、黃宗澤(blog)、黎諾懿、蕭正楠(聽歌 blog)(聽歌 blog)等將攜手廣東演藝名家黃俊英、盧海潮、麥子傑(聽歌)等進行大彙演。1月6日下午,新晉TVB「視帝」「視後」夏雨和米雪攜徐子珊(blog)、高君賢等小生花旦亮相廣州,和本土名家黃俊英、盧海潮等壹起爲《羊城賀歲萬家歡》宣傳造勢。衆多的藝人當中,當屬夏雨和米雪最受關注,壹個是30年後再來廣州參加《羊城賀歲萬家歡》,壹個是成功封後被衆人「逼婚」,被問到婚期,米雪雖然難掩幸福甜蜜,但還是以壹句「現在還不夠錢擺酒」故弄玄虛。

夏雨將和黃俊英演小品

據主辦方介紹,本次《羊城賀歲萬家歡》春節聯歡晚會,是繼1979年和1989年後,廣東電視台與香港TVB再次攜手打造獨具特色的「南派春晚」。1979年的第壹屆當時在廣州烈士陵園舉行,開創了國內電視界的多個第壹:首個內地電視與香港電視合作的綜合性節目,國內第壹台春節聯歡晚會,第壹次內地電視與境外電視跨境直播,在當年國內電視機尚未普及的年代,在廣州創造了「萬人空巷」的收視高峰。十年後,兩台再度攜手,在廣州天河體育中心和白天鵝賓館舉行「羊城賀歲萬家歡十周年慶典」春節晚會,如今炙手可熱的紅星梁朝偉( 聽歌)、陳慧閑(聽歌)、陳百強(聽歌)、羅嘉良( 聽歌 blog)、呂良偉、任達華、劉嘉玲(聽歌)、周海媚( 聽歌 blog)、吳君如等齊聚,盛況空前。

在發布會的現場,主辦方播出了前兩屆的精彩片段,其中也有30年前年輕英俊的夏雨的精彩表演。30年後再來廣州參加《羊城賀歲萬家歡》,夏雨感慨頗多,介紹自己其實也是廣州人,之前18年沒回來過,目前廣州還有個姐姐,在西門口也還有祖屋在,春節如果有時間打算帶兒女過來廣州走走。談到這次《羊城賀歲萬家歡》上的表演,夏雨透露將會和本土笑星黃俊英壹起表演小品。夏雨剛剛完成新劇《唐伯虎點秋香》的拍攝,接下來也有很多戲在談,有不少是國內的。

米雪獻唱展示廚藝 自嘲不夠錢擺結婚酒

據悉,這次的《羊城賀歲萬家歡》晚會將在穗港兩地地標性質的七個場景(如五羊雕像、天河城、白雲山、珠江邊、中山紀念堂,香港維多利亞花市等地),由兩台主持、藝員與衆老百姓興奮喊出「羊」「城」「賀」「歲」「萬」「家」「歡」七個字開始,除在麗江明珠劇院設立主直播室外,還將在天河體育場花市、荔灣花市、上下九等地設立外景直播室,展現廣州市民熱鬧過年的景象。

演出藝人方面,粵港兩地藝人「傾巢而出」,汪明荃、夏雨、米雪、羅家英、鄧梓峰、陳芝菁(blog)、蔡康年、葉翠翠、胡楓、孫耀威等香港藝人攜手黃俊英、盧海潮、何寶文、麥玉清、廖百威、李素華、東山少爺以及廣東電視台《外來媳婦本地郎》上演好戲連連。 其中羅家英將和粵劇名家麥玉清合唱經典粵曲選段;黃宗澤與王泳皓、米雪和王子鳴( 聽歌 blog)等8位粵港兩地藝人將分別用粵語和國語合唱《彎彎的月亮》、《晚風》、《晚秋》、《祝福》四個經典老歌;小品《新七十二家房客》將由黃俊英、盧海潮、何寶文三位羊城笑星和朱咪咪、夏雨、胡楓、黃宗澤、洪天明等TVB藝人聯手打造,講述房客與房東鬥智鬥勇的新故事;而康家的「光、耀、祖」三兄弟也將把王君馨(blog)等三位香港美女「娶」回康家,屆時又有壹次「家庭地震」。

在表演各劇特色的節目的同時,也有兩地藝人的精彩互動,大玩賀歲遊戲。TVB經典綜藝節目「超級無敵掌門人」將設置除夕加強版,粵港兩地的年輕藝人壹起玩轉新人類的經典遊戲。還特請奧運冠軍、香港先生、運動健兒們壹展運動風姿,以此來迎接2009年香港東亞運動會和2010年廣州亞運會的召開。

去年勇奪「視後」的米雪工作安排也是特別得多,在這次的《羊城賀歲萬家歡》上,米雪除了要獻唱外,還可能要展示自己的廚藝,做道春節菜肴。米雪透露平時在家也有經常下廚,做菜給家人吃,煲湯、蘿蔔糕、年糕都是自己拿手的。雖然工作滿滿,但近期米雪在接受采訪時也流露出結婚的打算,曾志偉、陳百祥等幾位好友還表示要贊助30桌酒席「逼婚」,對于婚期,壹臉幸福的米雪笑稱30桌還不夠,最好越多越好。

希望不會是我的原因。

之前某段時間,有人指出湖南電視臺《舞動奇蹟》的問題,我指出湖南人與廣東人之間本身的矛盾。建議她們還是與廣東文化同根同源,同文同種。

貌似之後開始和廣東親近,之前TVB由於湖南電視臺在大陸收視高企的緣故,所以與湖南衛視合作,以便打開大陸市場。

不過老實講,即使非我原因,她們也能分析到,廣東是中國大陸人口第一大省,經濟第一大省,而且與香港同文同種,加上地理關系,本身受到的影響衝擊是較大的,無論從甚麼方面都十分有利於TVB。

我希望

唔好出現撈佬

原帖由 小承 於 2009-1-7 19:31 發表       唔好出現撈佬

我都係噉望

只要唔煲冬瓜,乜都好話圍。

原帖由 外外星人 於 7/1/2009 11:03 PM 發表 只要唔煲冬瓜,乜都好話圍。

同意同意~

唔知以後上網有冇得睇呢

好衰唔衰我屋企冇裝TVB啊慘...

普通話係冇,但係書面字幕點都要。至少亦都畀外省朋友聽唔明都睇得明。一視同仁嘛。
      唔好畀撈族睇~~~
最惊个主持搞国粤双语,唔汤唔水。

唔会抱太大希望

同二卅年前嗰两场肯定无得比。

唔畀外省人睇,噉咪剝奪咗人哋睇嘅權利囉。試問在講民主嘅你嚟睇,你又有冇諗到噉樣你又侵犯咗「民主」。

一邊喺度講民主,一邊喺度剝奪人哋嘅權利。正式偽「民主」。所以有啲人喺度談民主,根本談嘅係偽民主。

原帖由 紫凤凰 於 2009-1-14 19:33 發表 唔畀外省人睇,噉咪剝奪咗人哋睇嘅權利囉。試問在講民主嘅你嚟睇,你又有冇諗到噉樣你又侵犯咗「民主」。   一邊喺度講民主,一邊喺度剝奪人哋嘅權利。正式偽「民主」。所以有啲人喺度談民主,根本談嘅係偽民主。 ...

邊個話唔畀外省人睇呢?只係我哋要攞粵語嚟道主持,不過我哋會配字幕,因此外省人都係可以睇嘅。(就好似外省人可以睇香港電視劇一樣,因爲有配字幕伽嘛。)

徐子珊

原帖由 紫凤凰 於 2009-1-14 19:33 發表 唔畀外省人睇,噉咪剝奪咗人哋睇嘅權利囉。試問在講民主嘅你嚟睇,你又有冇諗到噉樣你又侵犯咗「民主」。   一邊喺度講民主,一邊喺度剝奪人哋嘅權利。正式偽「民主」。所以有啲人喺度談民主,根本談嘅係偽民主。 ...

可以分幾類人,

一,鍾意本土文化嘅本地人,唔使講嘢,睇本地臺。

二,如紫鳳凰閣下嘅人,睇死死TV。

三,識聽粵語或者想學粵語嘅外省人,可以睇本地臺。

四,反感粵語嘅外省人,睇死死TV。

四種人都滿足到,點樣唔民主法呢?莫非要廣東所有媒體都變晒北方話先叫民主?

哇~~有TONY~我睇~!點解唔畀廣東衛視播啊?噉我哋都可以收到喇。。。而家淨係得返喺網絡上睇。。個網又死卡~

哈哈...期待咗好耐了...

超级期待!!!

轩仔阿!!重有高均贤

實撐!!

徐子珊个死人样超臭串,家阵系咪闻唔惯广东老乡身上阵牛屎除先???

原帖由 普君南拆遷居民 於 2009-1-21 00:37 發表 可以分幾類人,一,鍾意本土文化嘅本地人,唔使講嘢,睇本地臺。二,如紫鳳凰閣下嘅人,睇死死TV。三,識聽粵語或者想學粵語嘅外省人,可以睇本地臺。四,反感粵語嘅外省人,睇死死TV。   四種人都滿足到,點樣唔民主法呢?莫非要 ...

我哋講緊嘅係爾個節目,其次,唔係講你,唔好亂咁對號入座。

原帖由 xiss 於 2009-1-17 18:03 發表 邊個話唔畀外省人睇呢?只係我哋要攞粵語嚟道主持,不過我哋會配字幕,因此外省人都係可以睇嘅。(就好似外省人可以睇香港電視劇一樣,因爲有配字幕伽嘛。) ...

某人。總之唔係你。