QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6224|回復: 12

想搵人共建一個面向嶺南同海外華人嘅論壇!

目前我哋已經有曬所以做論壇嘅條件同資源,但係就缺少一啲專業嘅或者係關心嶺南文化嘅人員參與,希望更加多嘅人能夠同我哋行埋一齊!

我哋論壇命暫時名為「嶺南鄉土網」,主要面眾係嶺南(包括香港、澳門)同海外粵語區華人同胞,我哋嘅宗旨係以嶺南文化、嶺南潮流为主题,将將嶺南文化推廣出去——以兩岸同海外嘅視覺,訴說著嶺南呢一片水土嘅悲歡離合,致力于喺傳統文化中刻畫出新時代嘅嶺南同發掘出嶺南嘅人文、历史等水鄉印记,所謂「一方水土養一方人」,憑著對嶺南大地嘅热爱,找到那份真正的鄉土氣息,關注返我哋自己、方言、文化、潮流嘅發展。喺新嘅時代诠释同發揚傳統文化,務求喺此氛圍中,創造出一種新嶺南文化嘅基礎條件。

有意嘅人士請加Q:592582635,郵箱:592582635@qq.com

个名好似OUT左D~~

原帖由 cingsan 於 2009-1-12 17:28 發表 个名好似OUT左D~~

啱先好似喺論壇見到你個名,多謝你嘅支持,如果你有任何建議或者意見都可以加群63235335向我哋提出,或者成為我哋嘅一員,一起發展呢個論壇。

要咪也條件?你識做網站?我學做滴jsp基礎得唔得 啊?

原帖由 mongjiu 於 2009-4-12 11:36 發表 要咪也條件?你識做網站?我學做滴jsp基礎得唔得 啊?

得,Mark低你噶Q Num私聊再倾啦!

有哋資料

我有哋資料,應該得。。。。

我有管理论坛、架设论坛噶经验

对岭南历史有兴趣

我想加入

QQ593984165

你個 Server 放喺大陸定國外?如果放喺大陸,肯定限制多多,好難暢所欲言嚄~

呢幾年,大陸好多論壇都關咗嘞。聽講響大陸開論壇要100萬資金嚄~
如果 Server 喺大陸,隨時畀人勒令關閉。

欢迎大家加入 penkyamp 教程及综合博客网

http://groups.google.com/group/penkyamp/web/funyenk?hl=en

Dàigä hõw! Fünyenk guönglamp Pênkyämp, Guõngdönkwã Pênkyämp Móng.

大家好!欢迎光临 Penkyamp 广东话拼音网 。

http://penkyamp.googlegroups.com/web/penkyampyeudyeumong2wx2.gif?gsc=_xmHUhYAAAA6QFiNQISxvHKNHksgsq_SSMKbwB1ydBuSZSvvMO04Ig

http://penkyamp.googlegroups.com/web/1guangdongflagsunrayschov4.gif?gsc=_xmHUhYAAAA6QFiNQISxvHKNHksgsq_SSMKbwB1ydBuSZSvvMO04Ig

广东省省旗和省歌 请点击

我的BLOG地址:  http://blog.sina.com.cn/penkyamp

我哋系做什么的?

Penkyamp 系粤语,亦就系广东话的拉丁拼音。

我哋准备翻译一些张悦楷等人的讲古仔节选, 粤语圣经, 唐诗, 世界人权宣言等文. 但绝对是PENK汉双文的。

以下系广东话拼音的带调号字母,可以直接复制:

Ä ä Ë ë Ï ï Ö ö Ü ü - Ã ã Ẽ ẽ Ĩ ĩ Õ õ Ũ ũ Ñ ñ - Â â Ê ê Î î Ô ô Û û = Á á É é Í í Ó ó Ú ú Ń ń Ḿ ḿ - À à È è Ì ì Ò ò Ù ù Ǹ ǹ Ṁ ṁ Ṃ ṃ

Penkyamp 详细介绍本拼音方案,方便学习

* 浅释Penkyampji的韵尾拼写形式

Yantkeun Seunyin 广东话拼音版人权宣言

Senk Genk 拼音版圣经

Gong Gujay 讲古仔系广东地区传统的说书,亦就系口述小说的形式

Yeudyeu Siuwa 粤语笑话

Tongsi Gumant 唐诗古文

Heonggong Guongdonk Go 香港广东歌

Guongdonkyant ge Diaspora 全球华人社区(阜)有边几个主要中心?

外部连接:
THE PENKYAMP WIKI

科印网 广东话拼音

拼音, 来自粤语维基

拼音, 来自吴语维基

Yeudtow 粤图全集
你budget(預算$)有多少?