QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3801|回復: 9

[正字本字] 寻找雅言之 齐齐整整!

齐齐整整 读音应为(zi1 zi1 zing2 zing2)

估计系因为 翘首弄姿 导致用咗别字(姿姿整整)

而 齐 发 zi1 音的一个例证:五服制度的 齐衰(齐缞)发音(姿崔)。

大家话人 :乜你咁鬼「姿整」咖。嘅时候,记得个字系 齐整

經常一用返正字就會引起歧義
姿整与 齐整 係二码事
zi1整個zi1,同知zi1微mei1 個知,意思有啲近磅。

原帖由 僆仔 於 2009-1-17 11:35 發表 姿整与 齐整 係二码事

朋友,唔系执你字虱。系「两码事」

读书不可一知半解。
「齐」读「姿」音时并唔係「齐整」嘅意思,而係「」字。
「齐衰(縗)」嘅「齐()」读「姿」音,但其意思係指「衣下缉」,即衣服嘅布边係用针线缉好咗嘅,亦即係广东话所讲嘅「鈒骨」,「齐衰(縗)」就係布边用针线鈒咗骨嘅麻布衣,而唔鈒骨嘅麻布衣就叫「斩衰(斩縗)」,其布边就係切口,唔用任何针线缉边。
广东人所用嘅「鈒骨」嘅「鈒」(音「集」)字,其本字反而可能就係读「姿」音嘅「齐()」字,因为「鈒」嘅意思同「齐()」字完全一样,而且「鈒」所用嘅音旁「及」,其普通话读音同「姿」亦极为相近。

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-1-20 09:29 發表 读书不可一知半解。「齐」读「姿」音时并唔係「齐整」嘅意思,而係「纃」字。「齐衰(纃縗)」嘅「齐(纃)」读「姿」音,但其意思係指「衣下缉」,即衣服嘅布边係用针线缉好咗嘅,亦即係广东话所讲嘅「鈒骨」,「齐衰(纃縗)」就係布边用 ...

老友,你呢個「纃」字係咩年代先有嘎?

「纃」係后起字,其目的就係要将「衣下缉」嘅「齐」同「齐整」嘅「齐」进行分离。
因为「齐」字原来的意思太复杂,在表达不同意思又有不同读音,为咗更加明瞭清楚,所以后人陆续创造出「剂」、「脐」、「斋」、「齏」、「纃」、「跻」等一系列字,分别对应「齐」字意思嘅一部分。
所以你应该明白自己将「姿」音嘅「齐」当成「齐整」嘅「齐」係几无知。

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-1-20 23:52 發表 「纃」係后起字,其目的就係要将「衣下缉」嘅「齐」同「齐整」嘅「齐」进行分离。因为「齐」字原来的意思太复杂,在表达不同意思又有不同读音,为咗更加明瞭清楚,所以后人陆续创造出「剂」、「脐」、「斋」、「齏」、「纃」 ...

咁 「齐」 事实有 「zi 」呢个音吖,咁「齐整」 又点解唔可以读 「zi整」 呢?

齐整

qí zhěnɡ

齐整(齊整)

【zdic.net 漢 典 网】

齐整 qízhěng

(1) [in good order]∶整齐

队列齐整

(2) [(woman) sedate;dignified]∶指妇女姿容端庄

(3) [rectify]∶整顿;整饬

整齐 zhěngqí

(1) [tidy;neat]∶有秩序;不乱

将他的住处收拾整齐

其次整齐之。——《史记·货殖列传》

(2) [put in order]∶使整齐

整齐步伐

(3) [even;regular]∶大小长短差不多

出苗整齐

(4) [integral]∶合乎一定的形式;完整

座座房屋都很整齐

(5) [reorganize]∶整顿

整齐风俗

你唔好主观武断,去翻下资料再讲。

原帖由 黄百万 於 2009-1-21 00:40 發表 咁 「齐」 事实有 「zi 」呢个音吖,咁「齐整」 又点解唔可以读 「zi整」 呢? 你唔好主观武断,去翻下资料再讲。

你识拼音个嗬?咁唔该你自己睇下你自己资料上面嘅注音先啦!

「齐」有「姿」音,但唔等于「齐整」呢个词亦有「姿」音,
「齐」读「姿」音时,其意思有三,一係「纃」(衣下缉);二係「粢」(粢饭);三係「资」(资助)。

呢个就同「银行」嘅「行」字,绝对唔会读成「品行」嘅「行」字一样,如果你硬係话「行」有「杏」音,「银行」一定要读「银杏」嘅话,咁我唯有去揾樖银杏树来种下,然后话俾全世界听,我屋企开「银行」啦!
——唔係,係「种」银行先啱!记住,要读「总」银行,问你怕未!