QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3161|回復: 11

[詞彙及翻譯] 請教tvb劇集中遇到的一些粵語問題(01.03)

我是在tvb的劇集上睇到哋。中文是字幕上寫的,時間可能會因為不同版本稍有差異,最多差一兩分鐘吧,我的大多視頻沒有片頭。如果你哋剛好手上有呢哋視頻的話就幫忙睇下,如果冇的話,我會在跟帖中將沒有解決問題的視頻片段貼出來。這次希望能夠把問題都解決。在此多謝咁多位的幫忙!!
我曾經把視頻片段發到土豆網上,但係被佢哋刪咗,講係侵犯版權喔!冇計喇,只有先發文字問題先了。

1.受訪者,我聽是什麽「擴他」?英文來噶!【出自:爸爸閉翳 第2集 時間:01:36】
2.輸得我一塌糊涂,我聽是什麽「輸得我騰曬皮」?【出自:爸爸閉翳 第2集 時間:03:53】
3.在道歉了,我聽是什麽「撒曬冷添哦」?【出自:爸爸閉翳 第2集 時間:04:16】
4.真是動真氣,我聽是什麽「真係流」?【出自:爸爸閉翳 第2集 時間:04:20】
6.不落後(搶平貨買),我聽是什麽「唔擇住」?【出自:爸爸閉翳 第2集 時間:08:22】
7.弄髒,我聽是什麽「整拉扎」?【出自:爸爸閉翳 第2集 時間:10:37】
8.這么麻煩,我聽是什麽「咁鬼o」?【出自:爸爸閉翳 第2集 時間:13:58】
9.預約,我聽是什麽「博期」?【出自:爸爸閉翳 第2集 時間:16:53】
10.勉強插進來的,我聽是什麽「加莽塞嘎」?【出自:爸爸閉翳 第2集 時間:16:53】
11.你辦事這么不利落,我聽是什麽「你咁離黑」?【出自:爸爸閉翳 第2集 時間:18:02】
12.幫幫忙,我聽是什麽「爬頭」?【出自:爸爸閉翳 第2集 時間:24:38】

請教各位以上的問題是怎么寫得?有具體的解釋就更好了。唔該晒!!如果有正確的,也麻煩指出來一下!

6. 唔執輸
8.咁鬼煩
9.預約,book期,就好似,[飲茶,book定位先~]
10.勉強插進來的,唔系「加莽」,個音應該系[隔硬]

「爬頭」爬到人家前头,指超前之意。

「唔擇住」我估计是「唔执输」不要落後。

「整拉扎」,粤语「整拉抓」就是弄髒。

唔該曬咁多位!

而家解決咗6,8,9三個問題。咁其它嘅問題係乜嘢呢,正字係邊個?

1.受訪者,我聽是什麽「擴他」?

我猜是英文  QUOTA
2.輸得我一塌糊涂,我聽是什麽「輸得我騰曬皮」?

應該系:輸到我騰曬雞(騰雞字面解系好似一只走來走去嘅雞一樣,六神無主)
3.在道歉了,我聽是什麽「撒曬冷添哦」?

撒曬LUM添喔,我估可能系港式英文 Salute
4.真是動真氣,我聽是什麽「真係流」?

真系嬲(真是很生氣)
7.弄髒,我聽是什麽「整拉扎」?

拉紮(好似原來系印度話,肮髒的意思)
10.勉強插進來的,我聽是什麽「加莽塞嘎」?

甘萌塞咖?(萌塞系指一個人不明事理,保守,唔講道理,但系我只知讀音,唔知系唔系甘寫)
11.你辦事這么不利落,我聽是什麽「你咁離黑」?

這個不好寫,用英文讀大致發音系:lare hare,音調自己聽啦,指亂七八糟,無條理。
12.幫幫忙,我聽是什麽「爬頭」?

應該系:「拍檔」或者「拍硬檔」,就系唔該要求對方合作或者幫忙配合嘅意思。

原帖由 Giovanni 於 4/1/2009 11:18 AM 發表  7.弄髒,我聽是什麽「整拉扎」?
拉紮(好似原來系印度話,肮髒的意思) ...

無去睇視頻,斷估應該係話「整邋遢」。

原帖由 旺旺 於 2009-1-5 12:22 發表 無去睇視頻,斷估應該係話「整邋遢」。

固然可以講邋遢,但係亦有laa5zaa2(抑或naa5zaa2?)嘅講法,重有污糟,三個詞都係一個意思。

原帖由 JUMPSEY 於 5/1/2009 12:42 PM 發表 固然可以講邋遢,但係亦有laa5zaa2(抑或naa5zaa2?)嘅講法,重有污糟,三個詞都係一個意思。
唔識拼音,有機會樓主畀條視頻 link 來 look look.

我是在tvb的劇集上睇到哋。中文是字幕上寫的,時間可能會因為不同版本稍有差異,最多差一兩分鐘吧,我的大多視頻沒有片頭。如果你哋剛好手上有呢哋視頻的話就幫忙睇下,如果冇的話,我會在跟帖中將沒有解決問題的視頻片段貼出來。這次希望能夠把問題都解決。在此多謝咁多位的幫忙???

楼主嘅问题真系睇得细佬我好辛苦喔,都好似文言文添 。tvb电视剧嘅嘢迟D先啦,等我帮你将你想讲嘅嘢同埋D标点「梳理」下先得:

我系响tvb劇集睇到嘅。D字幕系普通话嚟架,可能版本唔同(播放)时间稍有差異,至多争一兩分鐘咋啩?我大部分視頻冇片頭。如果你哋咁啱有尼D視頻嘅話就唔该幫下手啦;如果冇嘅話,我會跟帖將D冇解決嘅問題即系D視頻片段貼晒出來。希望今次将所有嘅問題都解決晒,多謝咁多位!

原帖由 旺旺 於 2009-1-5 16:02 發表 唔識拼音,有機會樓主畀條視頻 link 來 look look.

我曾經把視頻片段發到土豆網上,但係被佢哋刪咗,講係侵犯版權喔!

但原來上傳嘅老劇集嘅視頻片段冇俾佢哋刪咗,係唔係最近嘅劇集唔得啊?

唔该晒,咁多位!!!