QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3325|回復: 8

[語義解譯] 词义?

混吉、丫呜、一蚊鸡、捉黄脚鸡、大耳窿、放飞机、老正、挨挨凭凭、捱命、捱更抵夜、发蹄腾、教飞、想话、谷气、哭哭啼啼、唔单只、正话。请问系咩意思?

混吉、丫呜、一蚊鸡、捉黄脚鸡、大耳窿、放飞机、老正、挨挨凭凭、捱命、捱更抵夜、发蹄腾、教飞、想话、谷气、哭哭啼啼、唔单只、正话。

混吉-浪費人地時間,搞半日原來純屬白費功夫

丫嗚-醜八怪,如果系專門讀女人就系丫嗚婆啦

一蚊雞-就系人民紙1元啦

捉黃腳雞-以女色引誘,玩捉奸在床敲詐嘅騙局

大耳隆-放貴利,放高利貸嘅人

放飛機-放鴿子

老正-(好似系相對於黑社會人來講,指普通人呱,我唔肯定)

挨挨憑憑-不好好企,中意揾樣野來挨住,靠住,就系挨挨憑憑(其實「憑」字唔系幾啱,應該系「Beng"呢個音)

捱命-(我都唔知)

捱更抵夜-無日無夜(重點系夜,即系無得訓,通頂啊)

發蹄騰-廣東話唔識解,相當於北方人跳大神一樣嘅動作,應該系形容一個人好驚,手足無措嘅樣

教飛-做白老鼠,例如你有個朋友話發明左長生不老樣,叫你試食,就羅你來教飛啦

想話-就系想,唔使理個「話」字

穀氣-鬱悶,穀就系鼓嘅意,被人激到鼓住氣,就系穀氣啦

哭哭啼啼-唔使解啦,睇都明啦

唔單只-不只,不單只

正話-剛才,廣東話亦可以講「頭先,啱啱,啱先」

多谢。赞。
老正係指做正行生意嘅人,即正財,相對於橫財、偏財
 可唔可以讲得详细D吖?谢

原帖由 Lucciora 於 2009-1-3 19:00 發表 老正係指做正行生意嘅人,即正財,相對於橫財、偏財

乜老正唔係老千咩?

原帖由 黄百万 於 2009-1-5 23:04 發表 老正唔係老千咩?

好似唔係正經嘢。

老千有所謂「千門八將」:
「正」、「提」、「反」、「脱」、「風」、「火」、「除」、「謠」
『正將』係千局幕前主角,所以老一輩將老千叫『老正』。
详细。明咗D.感谢。