QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3337|回復: 10

[純水無大礙] 《五年级插班生》&《系咪小儿科》

来源:http://mayq.blogbus.com/logs/30627553.html

先勿论《五年级插班生》有无畀钱美国Fox电视台,就斋睇由何浩鹏主持、广东电视台公共频道播出嘅《五年级插班生》以及古巨基主持、无线电视翡翠台嘅《系咪小儿科》呢两个粤语版嘅《Are You Smarter Than A 5th Grader》,我觉得都非常精彩,各有千秋!

布景:九成相同!包括我觉得最坚嘅,喺讲台上游嚟游去嗰缸鱼!我读咗十几年书,从未见过一间课室嘅讲台上系有一缸鱼嘅!话翻转头,电视节目系应该作状啲嘅!

小学生:可能因为啱啱开始玩嘅关系,香港嘅小朋友好含蓄,喺拣小朋友出嚟帮手嘅时候都唔出声;反而广州嘅小朋友就中意举晒手,大叫「拣我拣我拣我!」好愿意表现自己。偷偷地讲句:我自己喺屋企好钟意扮啲小朋友嗌「拣我拣我拣我!」我老豆重话我扮得似添!嘻!

主持:何浩鹏话晒都喺电台打滚咗十几年,口才一级棒,气氛带动得好好!我意料之外嘅系,古巨基都唔嘢少,完全压得住个台!对住前辈兼软皮蛇吴君如都镇得住佢!三姑系噉耍赖,巨基都唔理佢。巨基嘅主持技巧确实系劲!倘若佢能够忍住,坚持唔搞烂gag,就更加good!

法宝工具:《五》嘅「出猫」,去到《系》就变成「参考隔离」。我谂「出猫」係一个负面词,可能会有误导成分,TVB真係好谨慎!另一个「开卷」变成「搬字过纸」,就更加容易明白!

播出时间:《五》逢星期六晚6:55喺广东电视台公共频道播出;《系》逢星期六晚7:35喺TVB播出。我feel到我将会搞乱两个节目!

经考证,广东电视台的确遵循完全嘅法律途径,向美国福克斯电视台完整噉样买咗《Are You Smarter Than A 5th Grader》嘅版权!!
睇嚟粤语节目嘅发扬,已经走出咗仅仅考香港撑住嘅尴尬局面噜。我有预感,将来广东地区嘅电视台亦都极有可能成为粤语节目嘅中流砥柱,大有压住香港之势,嘻嘻!!!
冇乜點睇,我都係鐘意當年嘅百萬富翁多啲……

公共频道都冇七埋咯       想睇都无得睇

發上嚟畀大家比較比較

廣州版——《五年級插班生》

香港版——《係咪小兒科》

美國原版——《Are you smarter than a 5th grader》

本地版嘅主持严肃啲,我觉得噉样有助营造紧张嘅气氛,有睇头。
嗯,的确,广东电视台呢次搞嘅呢个节目水平搞得唔错,营造气氛无论硬件定系软件上都已经拍得上香港嘞,节奏亦都跟得唔错!!
咁邊個買咗美國嘅版權先嘎?俞灝明係廣州粵語歌手?
原帖由 紮那魯剛多 於 2009-1-1 10:46 發表 咁邊個買咗美國嘅版權先嘎?俞灝明係廣州粵語歌手?

廣東電視臺買先!
俞灝明係廣州歌手,參加湖南衛視嘅《快樂男生》之後一舉成名,唔淨止唱粵語歌。

原帖由 xiss 於 2009-1-1 13:09 發表 廣東電視臺買先!俞灝明係廣州歌手,參加湖南衛視嘅《快樂男生》之後一舉成名,唔淨止唱粵語歌。

喺《沉默是金》MV入邊同俞灝明對唱嗰個係唔係撈仔嚟嘎?好似粵語講得唔準咁嘅?

原帖由 紮那魯剛多 於 2009-1-1 20:17 發表 喺《沉默是金》MV入邊同俞灝明對唱嗰個係唔係撈仔嚟嘎?好似粵語講得唔準咁嘅?

係 蘇醒  陝西西安

原帖由 ray 於 2009-1-2 17:35 發表 係 蘇醒  陝西西安人

哦,呢兩條友好似話係喺《快樂男生》裏面認識,重因此而結成好友,喺整個比賽期間互相扶持互相鼓勵,佢哋之間嘅嗰種友誼重一度傳為美談添。聼講話俞灝明衰咗之後呼籲班fans轉爲支持蘇醒,嗰班fans即刻響應。