QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4523|回復: 10

[生活環境錯字] 标枪既标

标枪,标字应该系错字,但正字又应该系点呢?
你有乜理由话係错字?呢个就是正字。
 查字典,标字边有投掷口既意思呢?

標槍在古代主要係一種依靠臂力投擲的刺殺兵器。在現代,擲標槍(Javelin throw)経已演変成為一個体育運動項目。

标枪口既标字应该有用力投掷意思,但字典无呢个意思啵!

原帖由 czf516 於 2009-1-7 23:48 發表 标枪口既标字应该有用力投掷意思,但字典无呢个意思啵!

辺個話「標」有擲既意思?

原帖由 馬萬千 於 2009-1-6 23:00 發表 標槍在古代主要係一種依靠臂力投擲的刺殺兵器。在現代,擲標槍(Javelin throw)経已演変成為一個体育運動項目。

將佢第一句簡化就變成「標槍係兵器」,「一種依靠臂力投擲的」係定語,噉你係咪清楚好多?

就好似「足球」,足字并無踢嘅意思,完整嘅動賓結構係「踢足球」,與「擲標槍」同理。

标枪——①田径运动项目之一,运动员经过助跑后把标枪投投掷出去。

②田径运动使用的投掷器械之一,枪杆木制(或金属制),中间粗,两头细,前端安着尖的金属头。

③旧式武器,在长杆的一端安装枪头,可以投掷,用来杀敌或打猎。

如果要找一个「掷、挥、抛」之意而读音又是「标」音的字,可否用「」。

如果标字无投掷意思,甘标字系度系乜意思呢?

唔係「標」,係「鏢」,「鏢」 字嘅意思就係槍頭嘅刃,刃似鏢,支槍就叫鏢槍,唔識鏢槍,飛鏢都應該識啩
我觉得理想标枪的标是三个犬.