QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2456|回復: 6

[感情人生] 呻下牢騷——同我一樣黑仔嘅就大嗌頂引啦!

我係一個正喺度讀緊動漫設計專業嘅學生,不過我想繼續讀大專,所以未畀咗自己一個計劃,就係「勤工儉學」啦。我跟住我F去青工嗰個社會實踐中心申請會員,希望搵到一份好啲嘅工啦。上個暑假就同佢搵咗一份售賣羊城晚報嘅工,不過後來我老師話叫我去《蘑菇點點》度面試未冇同我F一起去,結果我F做完之後同我呻笨,成日都賣唔出一份,坤水嘅,當我慶祝自己冇上當嗰時,我嘅衰運就嚟啦,《蘑菇點點》度原來係學校內定人員嘅,老師叫我去只係撐下人場,唔好畀人有藉口,黑箱交易吖嗎,我憎死我老師啦!緊接住我唔信自己咁黑仔,再去青宮社會實踐中心見工,呢次喺青宮里頭嘅藝術中心(大家聽完我嘅經歷之後都唔好再上佢當,又係坤水嘅)招人搞網頁,同我一起嘅總共有十個人左右啦,叫我哋每人都交作品畀佢,幾日後,我問佢我得唔得,佢哋話幫我考慮下,經過幾番舌戰,佢哋依然話考慮下,我未問返同我一起去面試嘅人囖,佢哋話呢個藝術中心一個人都冇要,我而家知道啦,佢話自己係公家嘅,其實只係要我哋呢啲廉價嘅勞工,跟住覺得我哋唔啱心水啦,就嗟嘎衣推搪,話就話要我哋要有經驗,一個啱啱出嚟嘅學生有咩經驗,經驗都係做出嚟嘎嗟,仲有好多次見工都有呢啲黑嘢,你哋話我點辦?或者教下我見工面試嘅技巧同埋寫個人簡歷嘅技巧吖
見工心切,遇到逢人坤。
以我啱出校園時見工嘅經驗嚟睇,有問必答,甚至窒到佢冇聲出…你就得米喇!!
5喺間間公司都喺0甘黑噶...不如講下我今日噶黑仔事俾你聽喺...有個聲稱有十幾年打網球經驗的mm約我去沙面打球...我心中認為距會好掂啦....我期待我球約期待左整整一個星期...今日去到...簡直大失所望啊...距連底線都未打穩定...而且打左0甘多年...一次game都未開過...之前同我講電話時好似好威0甘....所以用平常心對待啦...呢個世界5喺咩都0甘順利噶

原帖由 雲妮莎 於 2008-12-22 18:59 發表 5喺間間公司都喺0甘黑噶...不如講下我今日噶黑仔事俾你聽喺...有個聲稱有十幾年打網球經驗的mm約我去沙面打球...我心中認為距會好掂啦....我期待我球約期待左整整一個星期...今日去到...簡直大失所望啊...距連底線都 ...

佢都幾勤力喎!

Vanessa勤力D

原帖由 紮那魯剛多 於 2008-12-21 21:15 發表 上個暑假就同佢搵咗一份售賣羊城晚報嘅工,不過後來我老師話叫我去《蘑菇點點》度面試未冇同我F一起去,結果我F做完之後同我呻笨,成日都賣唔出一份,坤水嘅

你地有无搞鸠错嘎,成日一份报纸都卖唔出?

你地到底系咪做野嘎,求其揾个车站企下都卖到份啦