QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5384|回復: 19

[衣食住行] 香港还有那些地方值得去?

香港还有那些地方值得去?

2009.1.30及1.31我在澳门,2.1早上去香港,因为没决定去哪些地方,所以不知道该几时回国。

1。听说澳门去香港的船有二家公司,一家去尖沙咀,另一家去上环,由于我前几次去香港都是住在尖沙咀,所以这次住在上环也不错(而且我从未去地上环)。

问题:澳门的码头在哪?最早几点开船?

2。前几次我去过这些地方:

青马大桥,跑马地,海洋公园,浅水湾,太平山,星光大道,会展中心,黄大仙庙,HMV,庙街,女人街,信和中心(我心目中的唯一圣地),先达,红馆,东方188,重庆大厦(太爱那部电影了),龙城大药房,莎莎,卓悦,许留山(不好吃了),幻彩咏香江,天星小轮,迪斯尼,海港城,美心皇宫(不好吃了),文华东方(极度可耻呀,因为我不认识Mandarin Oriental这二个字,所以站在它面前问保安文华东方在哪?我先用粤语问了一遍,印度保安竟然不知道,然后我想可能是我的粤语太烂了吧,于是请随行的广东人问,保安竟然也不知道,后来他跟另外几位保安嘀咕了一会,突然用比我还要烂的粤语对我们说,就是这里了。然后很热情地告诉我,哥哥坠楼时接触到的是哪一条栏杆。可惜我一直没有在4.1去过香港),皇后像广场,三联书店中环分店(好小),铜锣湾时代广场,TVB,邵氏大楼,太空馆

问题:浅水湾能随便游泳吗?如果能,我下次夏天去时一定要游泳;
龙城大药房在2.1(年初七)会开门吗?
幻彩咏香江在2.1(周日)晚上有吗?如果有的话,再看一遍吧。
香港还有什么值得去的小吃店吗?
三联书店总店在哪?

3。我本次准备去的地方:

兰桂坊(最近正当「红」)
太空馆(值得再去一次,上次只看了球形电影)
湾仔的太原一条街
鸭寮街

铜锣湾有一家新疆菜馆,名叫"帕夏",想去看看,但是不知道具体在哪

听说赤柱有不少外国式的房子,想去看看。我知道赤柱无地铁,听说旺角有车到的,不知道在哪坐车?下了车后,应该往哪走才能看到房子?

还有那些地方值得去?

蘭桂坊.....一定要去啦....多异國 美女啊

原帖由 雲妮莎 於 2008-12-20 16:59 發表 蘭桂坊.....一定要去啦....多异國 美女啊

沙面嗰間

原帖由 外外星人 於 2008-12-20 18:27 發表 沙面嗰間
啲乳鴿唔錯!!嗰間嘢都幾有情調!!消費唔算高…拍拖啱啲,有時冇乜人影,有時排長龍…有錢食嘢冇埞企!!
我都經已唔知香港重有邊度好玩囉,下次去離島啊、石澳嗰尐地方行吓

上次去,入夜就荡失路,揾好耐,问几个人先返返去hotel

原帖由 poplar 於 2008-12-20 10:49 發表

1。听说澳门去香港的船有二家公司,一家去尖沙咀,另一家去上环,由于我前几次去香港都是住在尖沙咀,所以这次住在上环也不错(而且我从未去地上环)。

问题:澳门的码头在哪?  澳門好細,你到時可能會經過港澳碼頭幾次。

最早几点开船?     好早都有,去到問任何一間酒店都知。

还有那些地方值得去?

香港其實冇咩地方好玩。如果你想睇風景,就去西貢大嶼山之類嘅地方,不過都冇咩好睇,如果你想睇本土文化風土人情嗰啲,就去長洲啊,上環西環嗰啲,如果你想感受學術氣氛,可以去中大港大,重可以睇到國殤之柱添。如果你想睇高樓大廈,就淨係可以企喺尖東海徬望過去,或者過到去中環置身其中。

原帖由 雲妮莎 於 2008-12-20 16:59 發表 蘭桂坊.....一定要去啦....多异國 美女啊

蘭桂芳。。。哈哈。。。,畢業之前同班同學一齊去飲過一次。。。鍾意泡酒吧嘅。。呢度的確係首選。

本人至鍾意HK離島啲風土人情。。。幾淳樸,幾安寧。。。。不過我得去過長洲同南丫島咋。。。 嚟唔彻去多幾噠地方

屏山文物徑有圍村,祠堂睇囉

屯門既黃金海岸(夜晚),同埋有孫中山先生當年既革命基地

不過以上地方都係新界

宗教場所都值得去睇, 好靚

堅道既catholic主教座堂, 中環聖公會聖若翰座堂, 尖沙咀清真寺

仲有去拜一拜黃大仙, 車公廟, 天后

石板街電視成日出現, 幾有特色

旺角重有朗豪坊啊

特別搞作~~

幫趁砵蘭街kfc, 同人講你係香港砵蘭街叫雞

澳門新港澳碼頭應該就喺金沙娛樂場對面啦,因為好少需要趕早船,所以從來冇留意最早船班時間。
三聯書店,我都僅去過好細嗰間中環分店。
講到食野,我就精神喇,嗱,唔好以為一場嚟到香港,下下都急急腳驚住玩唔完啲地方噉啊,品嘗美食呢樣嘢對于我嚟講,亦系享受出游生活樂趣中必不可少嘅一部分嚟咖,哈哈,如果食海鮮(我最LIKE食海鮮),唔好去鯉魚門,因為嗰度一般都係DO大陸游客生意,價錢貴兼出品一般,我通常會選擇去西貢,嗰度品種豐富,海鮮生猛,製作一流,回味無窮啊!
我每次去香港呢,必定會去上環威靈頓街嗰間雲吞大王,味道正到冇得頂!如果要有少少休閑FELL,赤柱嗰間半島型伸咗出海嘅半露天啡廳(到咗嘴邊都一時講唔出個名添~~),品啡食西餐固然一流,最緊要系望住個寧靜嘅海灣仔,夠情調吖嘛~~每次都系坐香港朋友嘅車去,所以冇留意點坐公交去赤柱~~一味為食,建筑就少留意~~
講真,其實市區就來來去去其實都系嗰啲地方,已經冇乜興趣,如果真系想休閑一下嘅,我都比較認同Highyun推薦嘅西貢、大嶼山、長洲,呢啲地方心曠神怡兼有本土文化風土人情FELL,尤其長洲,我喺嗰度住過幾晚,好有一種凈化心靈、海闊天空嘅感覺。
暫時惗到咁多嘢,睇下其他熱心人士有乜補充~~
銅鑼灣登龍街(Times Square隔籬)有綠色小巴去赤柱。
你時間唔多嘅話,都去唔到o甘多地方。

貴嘢我就唔識嘆喇。不過地道小食店可以講講,佐敦白加士街嘅澳洲牛奶公司,又係地道之選。店員態度出名麻麻,快上快落,但圍内就好有名氣。如果你唔介意服務態度,可以試試,炒蛋同多士最出名。另外凍奶茶係一大特色,灣仔春園街嘅金鳳茶餐廳,亦都係我飲過嘅最好味奶茶之一,買杯行街一流。

灣仔太原街賣玩具雜貨多,睇你可能鍾意行露天市集。如果係,不妨抽時間去中上環交界嘅嘉咸街-結志街街市,嗰處有好多出名嘅茶餐廳、大排檔,亦有好多菲佣買餸,據聞就快變做「老店一條街」,未拆之前可以去o下。如果去,可以順便去埋附近嘅荷李活道(同埋嚤囉街)、樓梯街,好多港產片(如胭脂扣)喺嗰度攞景。

講開佐敦,諗返起附近有間食肆,啲點心幾好咖!尤其係啲春卷,零舍正。後尾搵唔返,都唔知係咪執咗。啲師奶都好鍾意去嗰度搵食,冇雷公咁遠都撲過去。附近重有間順德公,飲茶幾抵食。

原帖由 Jean 於 2008-12-21 14:59 發表 蘭桂芳。。。哈哈。。。,畢業之前同班同學一齊去飲過一次。。。鍾意泡酒吧嘅。。呢度的確係首選。本人至鍾意HK離島啲風土人情。。。幾淳樸,幾安寧。。。。不過我得去過長洲同南丫島咋。。。 嚟唔彻去多幾噠地方 ...

我5中意浦吧...都5喺好中意行街...但每次去hk都中意去坐下...不過你講噶地方我都想去下...同埋想去大埔單車道...看下可5可以撞到黃金寶 ....and值得一提的喺...Vanessa愛s香港的奶茶了

原帖由 雲妮莎 於 2008-12-22 19:05 發表   我5中意浦吧...都5喺好中意行街...但每次去hk都中意去坐下...不過你講噶地方我都想去下...同埋想去大埔單車道...看下可5可以撞到黃金寶 ....and值得一提的喺...Vanessa愛s香港的奶茶了 ...

我就撞到過洪金寶。。。。  不過喺維多利亞公園附近啫。。。

我都愛鬼死HK啲奶茶。。。重有凍檸茶。。。。下下去差餐廳食嘢都要飲返杯先

原帖由 Jean 於 2008-12-22 19:12 發表 我就撞到過洪金寶。。。。  不過喺維多利亞公園附近啫。。。我都愛鬼死HK啲奶茶。。。重有凍檸茶。。。。下下去差餐廳食嘢都要飲返杯先

你飲過烏龍味噶奶茶未啊...都5錯噶

原帖由 Jean 於 2008-12-22 19:12 發表 我就撞到過洪金寶。。。。  不過喺維多利亞公園附近啫。。。我都愛鬼死HK啲奶茶。。。重有凍檸茶。。。。下下去餐廳食嘢都要飲返杯先

啲餐廳真係咁差咩?

"赤柱嗰間半島型伸咗出海嘅半露天啡廳(到咗嘴邊都一時講唔出個名添~~),"--美利楼?
香港是个好地方啊。