QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8605|回復: 20

[語音探討] 著名唐代詩人杜甫(712年~770年)個名你哋識唔識讀?

大家踴躍投票啦,最好回覆講埋理由。

RE:

苦!

Re:

冇咩原因,由细就接受教育读“普”音,读惯咗。

Re:

人名应该系读“苦”,小学语文老师特别提过叫我哋千奇唔好读错。

Re:著名唐代詩人杜甫個名你哋識唔識讀?

由細到大都聽到府

Re:

点解会读作“普”?皆因有边读边呀,我哋老师当年讲得好详细咖。 正如戏都有得睇啦,响《他来自江湖》中,何鑫淼=何金水

Re:

话说先秦时汉语系冇[p]声母嘅,相应字嘅声母为[f]... 噉嘅话,[fu2]就古音喽

兩個都啱。。。

現代人名“辜振甫”讀“府”,如果係現代人我認爲隨取名人嘅意願嚟讀最好,至於古人名,6樓嘅觀點幾中肯,我贊成,不過我接受教育一直都係讀“普”多。。。

Re:

余ok在2005-08-31 23:58:14說道:[br]現代人名“辜振甫”讀“府”,如果係現代人我認爲隨取名人嘅意願嚟讀最好,至於古人名,6樓嘅觀點幾中肯,我贊成,不過我接受教育一直都係讀“普”多。。。
贵校呀?请赐教。 敝人乃佛山市升平路松桂里35号“佛山市第十一小学”毕业。

Re:著名唐代詩人杜甫(712年~770年)個名你哋識唔識讀

雖然我而家知道係讀fu2,不過毫無疑問我由小學開始受教育就讀pou2,主要係一聽到先入為主,一改返正嘅話,杜fu2就同辜振pou2一樣咁奇怪

Re: 識唔識讀?

甫,读府音。其义是“有贤德的男子”。如读普音,就只系地名先甘用,如“十八甫”等。我谂落杜甫爸爸畀个仔改名,应该系取有贤德的意思,所以应该读府音。

Re:

人名确系应读“苦”。头先打错字. 老蒋有一“王牌军”整编74师,其师长张灵甫,就系“甫”字辈杰出人物。

Re:著名唐代詩人杜甫(712年~770年)個名你哋識唔識讀

令我諗起個「茜」字,用「茜」字做名嘅人有啲讀「倩」有啲讀「西」,作為名多數讀「西」,不過有啲人(識得都幾個)佢阿爺同佢改名嗰陣嚴正要讀「倩」,當然事實上「西」祇係多數用於人名,并冇話「倩」唔可以,結果佢(哋)每次同人介紹自己嘅時候都要同人哋更正一次讀音! 另外亦唔排除改名人本來亦有問題,佢改名嘅時候就冇諗清楚,而被佢改名嘅人當你同佢講「你個名點解噉講嘅?」嘅時候,佢就會話「我老豆同我改咪就係噉囉」,年代一耐,因為有人版,所以大家都唔覺有乜問題! 事實上佢硬要改成呢個發音,雖然有啲違反發音規則,不過亦好似冇錯...

Re:

事实上,而家大部份人都读“渡普”,李我叔都话旧时我哋点点点读,而家啲人噤噤噤读,都冇咩办法咯。

讀杜fu2應該係啱嘅,不過唔知點邊個傳下傳下傳咗pou2落嚟,我讀小學嗰陣老師都噉教,可想而知佢都係受人眞傳(佢嘅老師傳捭佢),唔知頭唔知路

令我諗起無線之前有套改編清代才女陈端生的再生緣既電視劇, 入面林峰扮個個皇甫將軍係讀皇"普"將軍...

余福智在2005-09-01 11:11:33說道:[br]甫,读府音。其义是“有贤德的男子”。如读普音,就只系地名先甘用,如“十八甫”等。我谂落杜甫爸爸畀个仔改名,应该系取有贤德的意思,所以应该读府音。
講得好啱, 贊成~~~

Re:著名唐highyun移-

我都系读pu,唔知道啱唔啱呢?

Re:著名唐代詩人杜甫

南粤高凉仔在2005-10-12 21:28:30說道:[br]我都系读pu,唔知道啱唔啱呢?
你嗰边嘅方言冇轻唇音喎,真系好古,哈哈。

著名唐代詩人杜甫(712年~770年)個名你哋識唔識讀

小学嗰时读普,中学嗰时畀老师矫正翻