QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 顺德水蛇粥

[其它] 求解:点解咁多人将「嗰」写成「果」?

如果我搵唔到嗰字我就會用個,因為嗰本字應該就係個。。。或者箇。
「果」字好常用架~~
如果我搵唔到嗰字我就會用個,因為嗰本字應該就係個。。。或者箇。
melop 發表於 2010-10-28 12:46

噉搞法,「嗰個人」你咪寫成「個個人」?
回覆 23# UngooChan

嗯,所以可以用「箇」。事實上,指示代詞「嗰」的來源就是量詞「個」,而個這個量詞來源就是「箇」。三個字來源是一樣的。
由於 "嗰" 字個字體唔係人人有, 所以"果個"反而係最普及...但"嗰"係讀成"果"嗎?
字彚随着语言发展变化,必定唔够用,唔可以读死书,吓吓要求人用本字。
何谓合理嘅音变?就係不同发音意思上已经出现明显分工,此时再追求本字就显得迂腐。
当然亦唔可以太随意,乱用。凡事应取中道,唔好走极端。
包括好多喺粤协蒲嘅人都系噉写,各位高人帮手解解。
顺德水蛇粥 發表於 2008-12-16 00:56

这是「勒牙仔」读音不正做成的,与正确读音毫无关系,近音而已!例如把人家:「朋友」说成「贫友」,有什么需要就「吩咐」讲成「焖裤」,见到美女同学就说:我们一床同学……,其实只是一场同学而已。
樓主將「咁」寫成「噉」
水上飄 發表於 2010-4-23 23:51

呢位同学纠正得好!
呢个「噉」字的读音是:淡!「噉」和呢个「啖」字无论读音和字意都一样,就是食啖顺德水蛇粥的噉。饮噉茶,食个包,就是这个「噉」字,用啖或噉都可以。
呢位同学纠正得好!
呢个「噉」字的读音是:淡!「噉」和呢个「啖」字无论读音和字意都一样,就是食啖顺德 ...
别古 發表於 2010-11-25 00:59

唔同啊,兩個字發音好大唔同啊:

噉,讀[gam2],啖,讀[daam6]

發音差好遠
我喺受人影響..見個個都喺咁打...所以自己都認為喺咁打...
我撳左10次PageDown先搵到個""字