QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 紫凤凰

[集體回憶] 聽着這些悅耳歌曲長大的我們。

原帖由 紫凤凰 於 2008-12-19 23:43 發表 另外一首都幾經典下,就係《千年等一回》,少有的全女班主角能夠大賣的劇集的主題曲。   《新白娘子傳奇》,帶動一系列風潮。

係呀係呀!我重記得嗰時我讀緊小學,為咗睇呢出戲,開鬧鐘後半夜起身添。。。。好鍾意雅芝姐,佢個樣真係十足古典美女型,點睇都睇唔厭嘅。。。。 更好笑嘅係,我重學佢喺劇入面唱歌個樣唱嗰啲歌。。。。

《阿信的故事》主題曲叫《永遠相信》,翁倩玉

《新白》內的民間小調也超好聽。

不過說起經典,差點忘了《歌唱二小放牛郎》這首兒歌,當時我聽這個哭了不少次。可憐我們的中國。當然還有許多。

閣下咁得閒反對「撈屄」呢個詞,先去反對下「南蠻」「鳥語」先好9過。
原帖由 Jean 於 2008-12-15 09:48 發表 呢啲歌細個時一直有聽。。。 重有一首我好鍾意嘅歌: 《燭光裡的媽媽》,係電影《燭光裡的媽媽》嘅主題曲~~~

呢套野小學睇過啦。睇完仲翻去寫看後感想。好似講呢個教師最後香左。

费翔 果首 《冬天里的一把火》好似副歌俾劉德華果首《獨自去偷歡》偷左。

费翔本人細過都幾鐘意。

《新白娘子傳奇》呢套片 經典啦。越雅芝眞係靚,葉童的男性裝扮又俊俏。

本人認爲宜家的國產國語歌都似麻麻地,見左話流行過,無咁深刻印像,同口水歌冇乜分別 。唱來唱去都係重復果兩句,