QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3772|回復: 7

[問音問字] 猜拳?

普通话「猜拳」粤语系猜「枚」。唔知系边个字,请指教!顺便俾埋正确噶发音,唔该!

猜枚  粤音 caai1 mui4

一种游戏,多用为酒令。其法是把瓜子、莲子或黑白棋子等握在手心里,让别人猜单双、数目或颜色,猜中者为胜,不中者罚饮。 元 无名氏 《醉写赤壁赋》楔子:「今无甚事,且回后堂中和夫人猜枚吃酒去也。」《红楼梦》第二三回:「低吟悄唱,拆字猜枚,无所不至,倒也十分快意。」 清 阮葵生 《茶馀客话》卷十:「 元 人 姚文奂 诗云:‘晓凉船过柳洲东,荷花香里偶相逢;剥将莲子猜拳子,玉手双开不赌空。’猜拳赌空,皆诗料也;即今酒令之猜枚,前后不放空也。」 李广田 《冬景》:「三揖既毕,大家才又回到筵席上继续行酒猜枚。」

不过我觉得而家都讲「猜程寻」或者「包剪揼」喇喔……

系啊,少听猜枚了。都系猜程寻,包剪揼了
「猜枚」又点同「包剪揼」,难度高好多!一般唔识「猜枚」嘅人先至「包剪揼」。
「猜枚」係双方各出不同数量嘅手指,并同时叫出一个数字代号(如「两匹马」係2,「六六顺」係6咁,不过各地叫法都唔同,你可以自己到酒席上去听下了解下自己本地嘅叫法),如果你叫出嘅数字与双方手指相加后的数目一样,就谓之胜,而输者罚饮。

楼上鱼兄所讲应该系「财拳」,普通话系「划拳」!

个人觉得,猜枚就系猜枚,一系种好高雅嘅传统游戏,唔系 猜拳(猜程寻)更加唔系 「财拳」 或「十五二十」。

猜枚,行酒令也。
原帖由 失敗飛 於 2008-12-9 16:34 發表   楼上鱼兄所讲应该系「财拳」,普通话系「划拳」! 个人觉得,猜枚就系猜枚,一系种好高雅嘅传统游戏,唔系 猜拳(猜程寻)更加唔系 「财拳」 或「十五二十」。   ...

历史上嘅「猜枚」(猜手中物体数目)一般係妇道人家玩嘅,我地而家都用来逗细蚊仔玩,但绝唔会喺酒席上玩,因为佢难登大雅之堂,事实上,历史上嘅「猜枚」多係女人闺阁中玩嘅小雅之戏,而广东话嘅「猜枚」喺历史上叫「搳拳」,「拔城于尊俎之间,折冲于酒席之上」,係真正嘅大雅之戏。

捞佬叫:划挙