QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5435|回復: 11

[語音探討] 陰去同陽去嘅問題

有冇專門研究過陰去同陽去某啲情況嘅變音?例如「義」,應該讀ji6,不過「主義」習慣讀ji3

「蔭」,應該讀jam3,不過「曾蔭權」習慣讀jam6。

請賜教

爾個唔係変音、而係錯誤。

「主」係唔会読成「主」。

至於人名、民間読錯更係司空見慣、如99%人会将「張涵」錯読成「張涵」。

殊不知「韶」字正係「韶関」「韶華」「夏韶声」「宋韶光」之「韶」也。

原帖由 馬萬千 於 2008-12-7 14:38 發表

爾個唔係変音、而係錯誤。

「主」係唔会読成「主」。

至於人名、民間読錯更係司空見慣、如99%人会将「張涵」錯読成「張涵」

殊不知「韶」字正係「韶関」「韶華」「夏韶声」「宋韶光」之「韶」也。

「张韶涵」读成「张兆涵」并非错读,其实为变调

皆因张zoeng1为阴平调值55,siu4haam4皆为阳平调值21

前者调值55与后两者调值21相差过大,读起来声调会陡然下沉,较为拗口

因此自然而然会将韶siu4变调成siu6,由阳平调值21变为阳去调值22

这样读起来声调就会平滑和谐得多啦

「韶」得一個讀音。

不過喺普通話環境,都係習慣讀「張韶shao4涵」

原帖由 tonybean 於 2008-12-7 21:29 發表 「韶」得一個讀音。不過喺普通話環境,都係習慣讀「張韶shao4涵」

「韶」字单独读系得一個讀音

不过「张韶涵」三字连读就会自然而然产生变调

普语「张韶涵」亦系变调

皆因普语「张韶涵」既调值和粤语一样,因此一样要变调读起来才顺口

出現連続平声的「孤平脚」現像時、広府話的変調習慣係将後字変調成陰上声。

如「南」「銀」「行」「麒」「黄」、而甚少将前字変調。

大陸有一位網球女将叫「孫甜」。渠個名就同「張韶涵」音調結構一模一様(陰平 陽平 陽平)

而「孫甜」的読法就係広府経典変調方式

陰平 陽平 陽平 → 陰平 陽平 陰上

而絶唔会成 (陰平 陽去 陰上)

三字式仲有諸如「冰淇」等例。

故「張韶涵」個「涵」字可変調成陰上、而個「韶」字則不能変作陽去。

原帖由 馬萬千 於 2008-12-8 02:06 發表

出現連続平声的「孤平脚」現像時、広府話的変調習慣係将後字変調成陰上声。

如「南」「銀」「行」「麒」「黄」、而甚少将前字変調

大陸有一位網球女将叫「孫甜甜」。渠個名就同「張韶涵」音調結構一模一様(陰平 陽平 陽平)

而「孫甜」的読法就係広府経典変調方式

陰平 陽平 陽平 → 陰平 陽平 陰上

絶唔会成 (陰平 陽去 陰上)

三字式仲有諸如「冰淇」等例。

故「張韶涵」個「涵」字可変調成陰上、而個「韶」字則不能変作陽去

前字变调虽然较为少见,但系并非没有

机 soeng3 (soeng2) gei1      由阴去-阴平变为阴上-阴平

鬼 zong6 (zong2) gwai2       由阳去-阴上变为阴上-阴上

三字词组嘅变调既可以系前字变调,也可以系中字变调,亦可以系后字变调

(1) 前字变调

机套 soeng3 (soeng2) gei1 tou3      由阴去-阴平-阴去变为阴上-阴平-阴去

晒拢 lyun6 (lyun2) saai3 lung4         由阳去-阴去-阳平变为阴上-阴去-阳平

(2) 中字变调

茶 wu1 lung4 (lung2) caa4           由阴平-阳平-阳平变为阴平-阴上-阳平

分 loeng5 fan6 (fan2) fan1           由阳上-阳去-阴平变为阳上-阴上-阴平

(3) 后字变调

禾花 wo4 faa1 zoek3 (zoek2)          由阳平-阴平-阴去变为阳平-阴平-阴上

自己 zi6 gei2 jau5 (jau2)                  由阳去-阴上-阳上变为阳去-阴上-阴上

由此可见,后字变调虽然较为常见,但系并非不能中字变调

此外,变调亦并非只能变为阴上,也可以变为其它调值

zi6 gei2 (gei1)                 由阳去-阴上变为阳去-阴平

gam1 maan5 (maan1)      由阴平-阳上变为阴平-阴平

单就「张韶涵」而言,无论粤语抑或普语均将「韶」字由阳平读成阳去(去声)

难道真系如你所讲嘅全球99%嘅华人都错读「张韶涵」?这恐怕未必啩

至于你所讲嘅「孫甜甜」,「甜甜」乃系叠字,因此变调形式与「张韶涵」自然有所不同啦

总而言之,产生变调嘅原因系相当复杂嘅,变调嘅形式亦系多种多样嘅,并非系一成不变

一般而言,变调系以音韵和谐流畅为原则,没有硬性规定变调嘅形式

原帖由 朱利安 於 2008-12-8 14:48 發表   前字变调虽然较为少见,但系并非没有   相机 soeng3 (soeng2) gei1      由阴去-阴平变为阴上-阴平   撞鬼 zong6 (zong2) gwai2       由阳去- ...

閣下先前所発表之妙論係話「因為陰平声同陽平声調値相差太遠而変調」。

但係閣下所挙之例除「烏茶」之外全部都唔係因「連続平声」而変調。此其一。

「烏茶」声調結構同「張韶涵」結構一致。

但係由於「烏」両字自成一詞、且口語中「烏」比起「烏茶」更為常用、故有此現象。

同類亦有広州地鉄站「公前」、同理「公」両字自成一詞。故有「」字変調。

但係「張韶」両字並不成詞。即使成詞亦応変調作「張涵」而非「張涵」。

再者「烏茶」変調亦唔係変作陽去声、所挙之例亦無任何一例係変調做陽去声。均同張韶涵錯読相異。

原帖由 馬萬千 於 2008-12-8 15:22 發表   閣下先前所発表之妙論係話「因為陰平声同陽平声調値相差太遠而変調」。   但係閣下所挙之例除「烏龍茶」之外全部都唔係因「連続平声」而変調。此其一。   「烏龍茶」声調結構同「張韶涵」結構一 ...

我已经系7楼答复咗你嘎啦

原帖由 朱利安 於 2008-12-8 14:48 發表   

变调亦并非只能变为阴上,也可以变为其它调值

总而言之,产生变调嘅原因系相当复杂嘅,变调嘅形式亦系多种多样嘅,并非系一成不变嘅

一般而言,变调系以音韵和谐流畅为原则,并没有硬性规定变调嘅形式

即使系同一结构,亦可以有不同嘅变调形式和调值

切忌生搬硬套,只要不违背音韵和谐流畅原则即可

而「张韶涵」嘅变调读法既没有违背音韵和谐流畅原则,又得到你所讲嘅全球99%嘅华人共同认可

这又如何能够算得上系错读呢

重有兩個成日搞亂嘅字:「工匠」通常會讀「漲」,「臭皮匠」就會讀「象」;「慧根」讀「惠」,「智慧」會讀「喂」。按字典應該讀「象」,後者常識都知道讀「惠」。重有「打仗」「權杖」。
原帖由 tonybean 於 2008-12-17 21:49 發表 重有兩個成日搞亂嘅字:「工匠」通常會讀「漲」,「臭皮匠」就會讀「象」;「慧根」讀「惠」,「智慧」會讀「喂」。按字典應該讀「象」,後者常識都知道讀「惠」。重有「打仗」「權杖」。 ...

唔算係搞亂。。。廣州話一響就有靈活嘅變讀方式,可以算係呢種語言嘅固有成份,所以唔應該否認變讀同變調咖。。。有啲情況下,若果唔變讀就反而係錯誤。例如「橙汁」嘅 caang2 ,如果讀本調 caang4,就唔算係廣州話啦。。。
原帖由 melop 於 2008-12-21 12:39 發表 唔算係搞亂。。。廣州話一響就有靈活嘅變讀方式,可以算係呢種語言嘅固有成份,所以唔應該否認變讀同變調咖。。。有啲情況下,若果唔變讀就反而係錯誤。例如「橙汁」嘅 caang2 ,如果讀本調 caang4,就唔算係廣州話啦。。。 ...
陰上陽上互變應該屬於粵語嘅一大類變調囉~